stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Passagierslijsten HAL (1900-1969) online doorzoekbaarProfiel afbeelding

Beste forumlezers,

Misschien al bij veel mensen bekend, maar ik wijs er toch maar even op - de passagierslijsten van de Holland-Amerikalijn zijn gedigitaliseerd en online doorzoekbaar:

https://stadsarchief.rotterdam.nl/apps/stadsarchief.nl/zoek-en-ontdek/themas/holland-amerika-lijn/

Mooi voor mensen die emigranten of andere reislustige verwanten zoeken in de jaren 1900-1969. Overigens wordt op die pagina vermeld dat ook de oudere stamboeken (waarin zich geen nog levende personen kunnen bevinden) van het lagere personeel van de HAL online staan:

https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/archieven/zoekresultaat-archieven/?mizig=210&miadt=184&miaet=1&micode=318-06&minr=43432778&miview=inv2

Veel zoekplezier gewenst,

Carl

Carl73 - 22 jan 2022 - 12:02

Dank!

Uitgeschreven lid - 22 jan 2022 - 13:15

Ik heb een tante en oom (beiden overleden) die in de jaren 50 naar Canada zijn geëmigreerd met de HAL. Kan hen helaas niet vinden in de passagierslijsten. Dat zou kunnen omdat iemand anders wellicht de overtocht heeft betaald. Volgens het archief wordt degene die betaald heeft op de lijst geplaatst met daarnaast hoeveel personen het betreft.

Ben Knoop - 25 jan 2022 - 17:52

Deze archieven (scans) lijken helaas van beperkte waarde, zeker als je wilt zoeken naar wat algemener voorkomende achternamen. Er zijn nl. meestal alleen initialen gebruikt en al helemaal geen geboortedata of plaatsen van herkomst.

Peter de Jong - 26 jan 2022 - 18:56

Ik heb een oom en tante die emigreerden naar Canada en na twee jaar 

toch weer terug kwamen.

De heenreis was iig per vliegtuig KLM.

Bert Lustig - 27 jan 2022 - 15:06

Toch blijft de conclusie dat lang niet alle namen verwerkt zijn. Zelf zijn wij in 1957 geëmigreerd en komt de naam van mijn vader wel degelijk op de passagierslijst voor want ik heb een kopie Maar is zijn naam en die van mij en mij broer en zus  niet terug te vinden. Dit geldt ook voor mijn oom die in 1951 geëmigreerd is

Jelle Feenstra - 28 jan 2022 - 21:14

Reactie op Ben Knoop hierboven. Is het echt waar dat degene die op de HAL-lijst staat betaald heeft? Waar kocht je die kaartjes dan als je bijv. in Dokkum, Friesland woonde? Bij wat voor een 'winkels' moest je dat kopen? Of deed je dat schriftelijk? Ik heb echt geen idee. 

En wat, maar dat is misschien eerder een Amerika-forum vraag, deed iemand die op de Ellis Island passagierslijst staat als 'friend or relative' van degene die aankomt. Waren dat mensen die ervoor betaald kregen om aankomende immigranten te helpen in het begin of was dat voor niets en uit het goede hart? De familie die ik volg kwam in 1914 aan in NY en kende die friend or relative niet, maar dat contact kwam via een verre oom. Maar hij stond wel op het station om het gezin te helpen. Was wel van dezelfde kerk. En ook uit Friesland. 

Graag wat informatie of waar ik die informatie kan vinden.

Jantine van der Knaap - 10 feb 2022 - 17:11


Goede vragen, maar daar weet ik het antwoord niet op. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met het archief in Rotterdam.

Ben Knoop - 10 feb 2022 - 21:09Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu