stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Archiefplaats persoonskaarten vanaf 1994 opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben al een tijd op zoek naar de trouwdatum van de opa van mijn partner. Geen van de levende familieleden heeft deze nog paraat. Hij is op 23-11-1994 overleden en in principe betekent dit dat zijn persoonskaart niet naar het CBG is gegaan. In hoeverre is de datum van 1 oktober 1994 een harde datum? Aangezien het CBG momenteel geen aanvragen accepteert, is het handig om dit alvast te weten.

Als de persoonskaart niet naar het CBG is gegaan, dan neem ik aan dat hij nog in het gemeentearchief ligt? Wat zijn de beste manieren om hier achter te komen? Het betreft de gemeente Bodegraven (inmiddels Bodegraven-Reeuwijk). Heeft iemand toevallig ervaring met het opvragen van deze gegevens? Ik begrijp dat het per gemeente verschilt of die gegevens nog op te vragen zijn.

----

Door moderator F. is dit topic naar het juiste sub forum verplaatst.

Eric Bus - 8 mar 2022 - 15:30 (laatst bijgewerkt 8 mar 2022 — 16:55 door moderator)

heb je het krantenarchief van het  RHC Rijnstreek en Lopikerwaard al geraadpleegd? [hier]

Peter B - 8 mar 2022 - 15:40

Daar had ik inderdaad al eens rondgekeken. Maar helaas ontbreekt daar verdere informatie.

Eric Bus - 8 mar 2022 - 16:18

Geen oplossing op dit moment maar bij het CBG kunnen ook persoonslijsten worden opgevraagd. Daarop staan ook gegevens over huwelijk(en). Zie https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/ 

L. Loef - 8 mar 2022 - 16:23

Detail CBG

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Everardus Rollema - 8 mar 2022 - 16:54

Het het gaat om het echtpaar J. Blonk-Kroon, dan zijn zij begraven in Bodegraven, zie https://www.online-begraafplaatsen.nl . De Leidse Courant van 21/3/1952 meldt hun huwelijk in Zwammerdam (nu gemeente Alphen aan den Rijn), zie https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1952-03-21/edition/0/page/2?query=%22j.%20blonk%22%20%22j.%20kroon%22&period=1935-1983&sort=issuedate%20ascending . Zij zijn dan 33 en 26 jaar oud en hij woont te Alphen aan den Rijn. Een kopie van hun trouwakte (geen extract) zou opgevraagd kunnen worden bij de gemeente Alphen. Hiermede zullen wat kosten gemoeid zijn.

W. van der Kooij - 8 mar 2022 - 17:05 (laatst bijgewerkt 8 mar 2022 — 17:08 door auteur)

Geweldig, dat is inderdaad het echtpaar waar het om ging. De trouwdatum past ook mooi bij de vanaf-datum die ik inmiddels had staan. Mag ik vragen hoe je op deze informatie bent gekomen? Ik ben de hele geschiedenis van J. Blonk aan het nazoeken en hopelijk kom ik hiermee weer een stapje verder.

Eric Bus - 8 mar 2022 - 17:16

Omdat u een precieze datum van overlijden opgaf, heb ik op online-begraafplaatsen de personenlijst van de begraafplaats Bodegraven doorgewerkt en ik had het geluk dat er maar een treffer was. Zelf werk ik veel met (archieven van) regionale kranten en van de Leidse dagbladen is bekend dat zij een flinke regio bestrijken. Met de zoekterm "J. Blonk" "J. Kroon" was hun huwelijk in Zwammerdam gauw gevonden en hun leeftijd kwam prima overeen met de data op de grafsteen.

W. van der Kooij - 8 mar 2022 - 17:36

Duidelijk, leuk om de stappen zo even mee te krijgen. Daar leer ik weer van.

Ik heb nu weer wat meer informatie om te achterhalen hoe lang en waarom J. Blonk in 1948 naar Veldzicht in Avereest is verhuisd (aldus de persoonskaart uit Amsterdam). Blijkbaar was hij voor 1952 weer terug, dus was het een kort verblijf. Altijd interessant als mensen een gevulde historie hebben, waaronder dingen meer gaan leven.

Eric Bus - 8 mar 2022 - 17:49

Als je op Delpher.nl zoekt op "ommerweg 67" avereest, kom je er achter waar hij geweest is. En dat roept meteen weer nieuwe vragen op.

ed koopal - 10 mar 2022 - 09:51

Exact, vandaar ook mijn nieuwsgierigheid. Adres kwam voort uit de persoonskaarten van Amsterdam die wel publiek zijn. Aangezien hij een paar jaar later getrouwd is was het verblijf maar van korte duur. Ben alleen bang dat ik voor het waarom moet wachten totdat die gegevens na 110 jaar openbaar worden.

Eric Bus - 10 mar 2022 - 14:30

De persoonskaart ligt in de gemeente waar de persoon woonde op 1 oktober 1994. Die overgangsdatum (van kartonnen persoonskaart naar digitale persoonslijst) is hard: na die datum zijn de kartonnen kaarten niet meer bijgehouden.
Uit ervaring weet ik dat gemeentes over het algemeen geen inzage geven in die kaarten, ook niet als je een directe familieconnectie én het overlijden van de betreffende persoon kunt aantonen. Heel af en toe tref je een bereidwillige ambtenaar, maar in principe stelt de gemeente dat de kaart onderdeel uitmaakt van het archief, en dus niet is in te zien. 
Een gegeven zoals de trouwdatum staat overigens ook gewoon op de digitale persoonslijst. Het probleem is vaker historische adresgegevens, of gegevens over kinderen die voor die datum al niet meer thuiswoonden. Deze gegevens zijn vaak niet meegenomen bij het overzetten naar de digitale variant, en zijn daardoor moeilijk te vinden.

Martijn Spruit - 16 mar 2022 - 17:00


@Martijn: ook het overzetten van de gegevens van de kinderen gebeurde m.i. willekeurig. Ik kom uit een gezin van acht kinderen. Op de persoonslijst van mijn moeder staan er slechts vier vermeld, terwijl er op dat moment maar één nog thuis woonde.

L. Loef - 16 mar 2022 - 17:06







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu