stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Wat betekent "het emport" in testamenten / erfenissen?



Profiel afbeelding

dit begript komt vaak voor in beschrijvingen van nalatenschap van 17e en 18e eeuw (zie hieronder) -- gaat het over de totale waarde van de erfenis, of de inboedel, of slechts het gedeelte in cash geld? 

"Het emport bedraagt ongeveer 1000 guldens courant [bron: KAD 38 pagina 346] 01-04-1774 Testament Andreas Van Hemel x Catharina Van Hoefve"

"En dat ofschoon onze Commissarissen , met al den nadruk die het Emport der zaaken vorderde , deduceerden dat zulk eene concessie"

"Ende aldus veel meer als soude konnen beloopen het emport van syne legitime inde selve Goederen"

"ende het emport van gelycken int gemeyn sterfhuys brengende als voorseyt is ; van de negotie sal moeten gemaekt worden"

met dank bij voorbaat!

j vd ven - 4 apr 2022 - 20:59

Jan CIavaux - 4 apr 2022 - 21:42

dank, die had ik ook gezien, maar hiermee is mijns inziens de betekenis niet eenduidig -- hoe interpreteert u dan de zin "Het emport bedraagt ongeveer 1000 guldens courant", wanneer daaraan een opsomming van goederen voorafgaat? 

is de 1000 gulden de totale geschatte waarde van alle goederen, maw niet een som geld die bovenop de opgesomde goederen deel uitmaakt van het te verdelen patrimonium?

j vd ven - 4 apr 2022 - 22:00 (laatst bijgewerkt 4 apr 2022 — 22:02 door auteur)

Volgens het historisch woordenboek:


WNT

emporteren

EMPORTEEREN

ww.(trans.,intr.,refl.,zw.)

(Onz.) Van een som geld: bedragen; oploopen tot zekere genoemde of uit het verband blijkende hoogte. Sinds lang veroud.

Annemarie57 - 5 apr 2022 - 13:43

dank annemarie, die definitie staat reeds in de link doorgestuurd door jan clavaux hierboven. zoals vermeld in mijn reactie daarop is daarmee de verklaring nog niet gegeven, ook omdat het in alle voorbeelden die ik geef als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, niet als werkwoord.

j vd ven - 5 apr 2022 - 14:47

nog een voorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Emport" zal context-afhankelijk iets in de trant van "berekende som" betekenen

Peter B - 5 apr 2022 - 16:39


hey peter, jij maakt er wel een gewoonte van de doorbraken op een dienblad te leveren! op basis van die context lijkt mij uw verklaring plausibel. ik bedank u alvast, en laat de topic nog even open voor het geval er nog gebruikers met andere inzichten zijn.

j vd ven - 5 apr 2022 - 17:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu