stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Zoekplaatjes brengen weinig oplossingenProfiel afbeelding

Heb geen idee waar ik het moet plaatsen, maar m.b.t. zoekplaatjes zou ik iets willen opmerken. In vroeger tijden was het kennelijk niet gewoon om in foto albums te vermelden wat of wie er op het plaatje te zien was. Foto's van vrienden, kennissen, familieleden het werd allemaal in een album gestopt zonder te vermelden wie het betrof. Vooral die fraaie oude albums met die "carte de visite" vermelden eigenlijk nooit namen. Maar ook albums vol met die kleine zwart/wit fotootjes vermelden vaak niets. Mijn geluk is geweest, dat m.b.t. één album nog één familielid in leven was, die iedereen herkende. Bij andere albums was mijn moeder, toen nog in leven, een geweldige kennisbank als het over foto's met voor mij onbekenden ging. Het wil ook vaak niets zeggen, dat als een album afkomstig is uit familie A, ook alle foto's leden van de familie A betreffen. Ik vraag me dus ook af wat het nut is van al die zoekplaatjes. Hooguit kan er hulp worden gegeven bij het herkennen van een klederdracht of uniform, maar of er veel herkenning plaatsvindt van personen, betwijfel ik ernstig. Bovendien wordt Zoekplaatjes ook gebruikt om vragen te stellen over aktes die men niet kan lezen, horen er volgens mij niet thuis. Het is door de gigantische hoeveelheid afbeeldingen ook nauwelijks te doen om ze allemaal te bekijken. Opschonen lijkt me in elk geval nuttig.
Nicolette  

Nicolette Jentink - 11 mei 2022 - 18:04

@Bob Coret Wellicht is het een idee om de functionaliteit van "Zoekplaatjes" wat uit te breiden? Te denken valt aan:

  • Plaatsnamen: mensen die een zoekplaatje plaatsen, kunnen aan de foto een aantal plaatsnamen koppelen waar de foto (mogelijk) betrekking op heeft, bijvoorbeeld omdat de fotograaf uit die plaats komt, omdat de familie uit die plaats komt of omdat het album uit die plaats komt, als bezoekers van de site doorheen plaatsnamen kunnen zoeken, is het gedeelte "Zoekplaatjes" op de site ook veel interessanter, dan kunnen bezoekers willekeurig naar de pagina "Zoekplaatjes" gaan, op plaatsnaam zoeken en kijken of ze iets uit hun omgeving of van hun familie kennen
  • Familienamen: eigenlijk hetzelfde als hiervoor, maar dan voor familienamen
  • Onderscheid tussen zoekplaatjes waarbij wordt gezocht naar de namen van mensen die op de foto staan en zoekplaatjes waarbij eigenlijk alleen om de datering van een foto wordt gevraagd, bv. middels categorieën of subsecties op de pagina "Zoekplaatjes"

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - gisteren - 08:24


Met die plaatjes rubriceren wordt het al overzichtelijker, maar een categorie over kleding, d.w.z. uniformen, klederdrachten, habijten e.d. zou ook niet gek zijn. Ook vragen over afbeeldingen waarbij het alleen over geografische zaken gaat, zoals waar is dit geschilderd, waar stond dit huis, is ook nuttig. En alle vragen over "Wie kan dit lezen" er uit, die horen er niet thuis, maar moeten in leeshulp. Het zal een hoop werk zijn om de zaak te rubriceren, maar is zonder meer een nuttige stap.
Nicolette

Nicolette Jentink - gisteren - 09:01Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu