stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Gestichten en woningen in de Zuid-Hollandse grote steden



Profiel afbeelding

Nu niet een vraag over waar iemand woonde, want dat is goed gedocumenteerd.

Ik kom nu op de vraag wat was de reden dat ze in een gesticht woonde, en wat voor gesticht dat was. Daarvoor mis ik kennis van de couleur locale.

Het gaat om een jonge vrouw uit 1883. Haar vader, fabrikant,  sterft eind 1894, ze was toen 11 of 12. In 1895 woont ze van januari tot augustus in Voorschoten, daarna woont ze met haar moeder, broer en zus in de Leidse straat Hoogewoerd, op verschillende nummers. In 1905 verhuist ze als enige uit haar gezin naar de Rotterdamse Eendrachtstraat, en naast het adres vermeldt het bevolkingsregister boven de linker pagina  "Gesticht behorende tot de R.C. Kapel", en boven de rechter pagina "Verpleegden".

  • Wat was dit voor gesticht?

De vertrekdatum uit de Eendrachtstraat is niet ingevuld, maar in januari 1908 vinden we haar met moeder en zus in de Leidse Hoefstraat. In 1912 verkast ze voor een jaar naar Brussel, met beroep "verkoopster". Bij terugkomst en ook later is ze van beroep Huishoudster. We vinden haar nog in Dordrecht, Leidschendam, Den Haag en in  Rotterdam.  Daar verhuist ze op zeker moment naar de Van Lennepweg, en een dag daarna komt daar ook een weduwnaar wonen, uit de horlogebranche . Eind van dat jaar trouwen ze. Zijn vier kinderen wonen in Naaldwijk, Rotterdam, het Zwitserse Fribourg en Buones Aires. Na 8 jaar huwelijk sterft hij (1939). 

Haar zus is -altijd met haar moeder- op diverse adressen ingeschreven geweest (Den Haag e.o.: Obrechtstraat, Molenstraat, Voorburg:St Antoniushove, Ohmstraat, Regentesselaan 226, Goudenregenstraat, R v Groenstraat, Hillegom: Huize St Joseph, De Riemerstr. en ten slotte Rotterdam . Moeder sterft in 1938 in Schiedam. Zus sterft in Berkel en Rodenrijs in 1945, en ook onze hoofdpersoon sterft daar, ongehuwd, in 1958. Ze laat mijn oom, pastoor in Arnhem, haar vermogen na, te besteden aan de studiekosten van een R.K. Priester. Mijn oom kwam uit de omgeving Groenlo, en studeerde in Tiel en Driebergen. Uit nagelaten brieven blijkt dat hij voortdurend geld tekort kwam.  Zijn priesterloopbaan begon met 3 jaar in Ulft, van 1935 tot 1945  in Utrecht, dan ca 8 jaar Groningen en tenslotte vanaf ca 1953 Arnhem. Hij bracht het kapitaal onder in een stichting, die er na een poosje (o.a.?) een ruim huis in de binnenstad van Arnhem van kocht, waardoor er regelmatige inkomsten uit verhuur zijn. Mijn oom stierf in 1993, zijn stichting is nog steeds actief.

Broer (1888) is bij de militiekeuring in 1908 Seminarist in Voorhout. Priesterstudent dus. Op zeker moment vertrekt hij vanuit Warmond (Groot-seminarie) naar Amsterdam, Leiden, Heerlen , Zwolle, Dokkum en Antwerpen. Beroep: Kantoorbediende, Steenfabrikant (????) en daarna telkens Journalist. Zijn spoor loopt in Nederland dood, maar op Familysearch blijkt hij getrouwd, vader van enkele jonggestorven kinderen, en vanaf ca 1950 weduwnaar. Overleden in 1965. Adressen onbekend, ik denk Belgie.

Niemand uit mijn familie woonde tussen 1880 en 1965 in de zuidelijke Randstad. Vandaar mijn nieuwsgierige hoofdvraag:

  • Hoe kende mevrouw mijn oom pastoor?

De enige denkbare  connectie zou kunnen zijn via mijn andere oom, ook priester, die altijd in midden- en Zuid-limburg heeft gewerkt, o.a. Heerlen (maar zeker 30 jaar later dan onze gesjeesde seminarist).

Uit de woongeschiedenis van de familie trek ik de voorzichtige conclusie dat hij de studie niet afbrak wegens onbemiddeldheid, waar ik eerst van uitgegaan was. Om dat te beoordelen roep ik jullie hulp in:

  • Is die conclusie plausibel?

Ik ben benieuwd of er kenners van het oude Rotterdam, Leiden en Den Haag op dit forum rondlopen :-)

Leo te Braake - 31 mei 2022 - 23:38 (laatst bijgewerkt 31 mei 2022 — 23:48 door auteur)

Daar verhuist ze op zeker moment naar de Van Lennepweg, en een dag daarna komt daar ook een weduwnaar wonen, uit de horlogebranche

W.A.M. Daniels, een grossier in uurwerken, was een zeer vermogend man. Hij woonde ook op de Tapijtweg 2

Misschien moet je naar zijn connectie met je oom zoeken.

Frank Fransz - 1 jun 2022 - 09:14 (laatst bijgewerkt 1 jun 2022 — 09:19 door auteur)

Mogelijk verbleef ze in het retraitehuis aan de  Eendrachtstraat te Rotterdam? 

https://www.lourdesgrotten.nl/index.php/grotten/lourdesgrot-verloren/146-rotterdam-thabor

 

Edit: Ze was in 1905 wel op een leeftijd gekomen om te kiezen tussen een huwelijk of wellicht het kloosterleven? 

Annemarie57 - 1 jun 2022 - 10:05 (laatst bijgewerkt 1 jun 2022 — 11:10 door auteur)

Dit klinkt best plausibel. Maar kiezen bleek moeilijk: ze werd geen kloosterzuster, en trouwde evenmin op deze zeer geschikte leeftijd :-)

Maar wie waren dan de verpleegden? (Daar hoeft zij niet toe te behoren: bij veel inschrijvingen op die pagina staat ergens vermeld "abusief", wat slaat op een foute vermelding.)

Ik zal eens gaan wroeten in de Orden en Congregaties, misschien vind ik dan meer dan tot nu toe via het adres.

Bedankt.

Leo te Braake - 1 jun 2022 - 12:26

Een Genealoog moet niets uit het hoofd doen. Oom Frans zat in Culemborg op het Klein-seminarie (eigenlijk een regulier gymnasium op een kostschool), niet in Tiel.

Leo te Braake - 1 jun 2022 - 12:28

De naam Tapijtweg klinkt zeer bescheiden. Maar dat optrekje is inderdaad iets voor zeer vermogenden. Aannemend dat zijn kinderen zijn erfgenaam waren, kan er best een legaat voor zijn tweede vrouw zijn geweest dat haar relatief vermogend maakte in haar familie.

Dat zou dan passen bij een vader, die zijn gezin achterlaat met bv een verzekeringspolis, waar zoonlief niet eeuwig van kan blijven studeren. Dan ga ik ook eens met Google Streetview kijken of ik de reeks woonadressen van moeder en zuster  kan associeren met een nauw omlijnd welstandsniveau.   Eigenlijk heb ik daar hulp bij nodig van een oude Hagenees of Hagenaar...

Ik kan me niet voorstellen dat Daniels mijn oom kende, met één uitzondering: misschien vind ik een vewante Daniels tussen de mede-priesterstudenten van ome Frans. In Culemborg vind ik een complete jaargang uit 1920 waarvan de helft 6 jaar later naar Driebergen verhuist. De rest verliet in een zeer vroeg (binnen 1 maand) tot zeer laat stadium (na 5,5 jaar) de opleiding. Moet ik alleen de omringende jaargangen zien te vinden.

Ook hier veel dank.

Leo te Braake - 1 jun 2022 - 12:46

Gistermiddag is in het Hotel Weimar, waar hij de laatste maanden woonde, na een zeer kortstondige ongesteldheid op 77-janigen leeftijd overleden de heer W. A. M. Daniels, een zeer bekende figuur uit de Rotterdamsohe zakenwereld. In het jaar 1882 stichtte hij te Rotterdam de bekende importfirma in groote uurwerken W. A. M. Daniels, uit welke firma hij na een zeer werkzaam leven 1912 uittrok om zich in den Haag te gaan vestigen. Mede heeft hij zich in de jaren van zijn Rotterdamsche koopmanschap ook zeer onderscheiden als bouwheer van zeer belangrijke bouwcomplexen hier ter stede, o.m. het Regentessehuis hoek Wijnhaven, het Atlantichuis aan het Westplein en de groote showroom van de N.V. Cacao en Chocoladefabrieken A. Driessen aan den Schiedamschen Singel. Voor zijn vertrek naar den Haag in 1912 maakte hij ook deel uit van het Regentencollege van het St. Laurentius-Jongensgesticht. Voor charitatieve werken werd bij den overledene nooit tevergeefs een beroep gedaan, mits hem de discretie werd verzekerd. In W. Daniels Sr. is een vertegenwoordiger heengegaan van de goede oude Rotterdamsche koopmanstraditie. Merkwaardig is dat, hoezeer hij ook aan den Haag was gehecht, waar hij zijn otium cum dignitate genoot, hij enkele maanden geleden weer naar Rotterdam, zijn oude werkstad, voelde getrokken. Hij vestigde zich in Hotel Weimar, weinig vermoedend, dat de dood hem, den sterken man, nog zoo spoedig zou verrassen. Woensdag 22 November zal zijn stoffelijk overschot op het R.K. kerkhof Croosvvijk ter aarde worden besteld.

Frank Fransz - 1 jun 2022 - 13:18

He, deze wist ik niet....  Deze verhuizing naar den Haag en terug had ik nog niet gesignaleerd. Zal ik volgende week toch eens checken.

Als hij alleen terugging, was het huwelijk misschien niet optimaal.  Altijd jammer...

Leo te Braake - 1 jun 2022 - 21:59

Ik ben in de burgerlijke stand verder gaan zoeken naar de eerste klas van mijn oom op het klein-seminarie. En wie stond daar tussen op dezelfde datum, ongeveer zelfde leeftijd van 12-14 jaar (niet op dezelfde pagina, daardoor niet meteen gezien) ? 

Een naamgenoot van onze hoofdpersoon, uit ... Utrecht. Hij heeft diverse naamgenoten, dus familierelatie vaststellen is veel werk. 

I'll be back!

Leo te Braake - 1 jun 2022 - 22:06


Marion Aarden - 2 jun 2022 - 11:24







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu