stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Weet iemand meer over de De Oude Smidse in Ouderkerk aan de AmstelProfiel afbeelding

Er is een Historische stichting of Kerkstraat 6(?) die vele gegevens hebben over oud/historisch Ouderkerk.  goed geluk.  Ton in Canada

Antonius Diening - 11 jul 2022 - 16:41 (laatst bijgewerkt 11 jul 2022 — 16:42 door auteur)

Dank, maar ik heb al contact gezocht en tot op heden geen enkele reactie

Nicolette

Nicolette Jentink - 11 jul 2022 - 16:50

My family just to live at Kerkstraat 2 in the early 1900s .  Good luck and success.  Thxs - Ton

Antonius Diening - 11 jul 2022 - 16:53

Ik woon in Ouderkerk a/d Amstel, en ik wil wel voor je informeren bij de Historische Vereniging: Wolfgerus van Aemstel of er al eens iets is gepubliceerd over de Oude Smidse. In mijn lagere school periode was een meneer Outersterp, als ik het goed heb, de smid. Er was een hele grote blaasbalg waar het voor mee opgestookt kon worden en zoals gezegd het ijzer gesmeed werd als het heet was. Er werden ook nog wel paarden beslagen. Als ik luisterde, en op een zekere afstand bleef, mocht ik wel kijken als de smid zijn werk deed. Ik laat je wel weten als ik iemand heb gevonden, die meer over de geschiedenis kan vertellen, groeten Jan Toussaint

Jan J. R. Toussaint - 15 jul 2022 - 19:59

Leuk aanbod. Dat de smidse van de familie Outerterp is geweest is bekend. Dat hij in 1729 werd verkocht aan Pol door Jan Schuffel is ook bekend. Maar m.i. is de geschiedenis van de smidse ouder. De datering van monumentenzorg klopt volgens mij ook niet. Die zetten het op 18e eeuw. Zelf heb ik in een monumentenpand gewoond dat uit eind 16e/begin 17e eeuw stamde, maar daar was in de loop van de tijd ook wel het één en ander aan veranderd. 
Zou mooi zijn als er iemand in Ouderkerk a/d Amstel is die meer weet. Wacht in spanning eventuele reactie af.
Nicolette

Nicolette Jentink - 15 jul 2022 - 22:28

Jan J. R. Toussaint - 16 jul 2022 - 14:57

Vraag  - voor die transportakte - in "Amsterdam" naar: Jan Schuffel.

G. Karssenberg - 16 jul 2022 - 16:06

Leuke info, maar allemaal veel recenter, dan wat ik hoop te vinden. Maar wachten tot de historische vereniging klaar is met het boekje over Duivendrecht.
In elk geval mijn dank.

Nicolette

Nicolette Jentink - 16 jul 2022 - 16:29

Welke transportakte bedoelt u? De transportakte die ik ken dateert uit 1729 en van daaruit heb ik teruggezocht, maar geen verdere akte gevonden.
Dank voor de reactie
Nicolette

Nicolette Jentink - 16 jul 2022 - 16:33

Nicolette, wat is jouw motivatie om van dit pand nog oudere historie boven water te krijgen, of anders geformuleerd, doe jij specifiek onderzoek? Ik heb nog even gekeken in het boek: Monumenten van Ouder-Amstel, maar de informatie die daarin staat over de oude smidse heb je al. Misschien dat er later door de historische vereniging verder onderzoek gedaan kan worden, of beschikbare informatie richting de open monumenten dagen in september ontsloten kan worden, zoals dat zo plechtig heet. Groeten Jan Toussaint

Jan J. R. Toussaint - 18 jul 2022 - 22:50

Mijn motivatie is de volgende: Ik heb de stamboom van de familie Smit die vele scheepsbouwers voorbracht en waartoe ook mijn schoonmoeder behoorde aan de hand van wat ik via mijn schoonmoeder weet, nazoeken van ontbrekende gegevens e.d. gedigitaliseerd aan de hand van twee over deze familie gepubliceerde genealogiën. Eén uit 1950 en één uit 2015.
De oudst bekende is Jacques Luydertsz van Vreem, die bij het opstellen van zijn huwelijksvoorwaarden aangaf Jackus Luiddersen te heten en afkomstig te zijn uit Vreem. Die huwelijksvoorwaarden ondertekent hij met Jackus Luiddersen van Vreem. 
Over waar hij vandaan komt, zijn heel wat speculaties. Eén daarvan brengt ons naar een smid in Ouderkerk a/d Amstel die Jacques zou hebben opgevoed en hem het vak van smid geleerd hebben. Hij zou daar door zijn Deense ouders zijn ondergebracht wegen de oorlogsomstandigheden van dat moment. Zelf zouden ze later volgen, maar dat is nooit gebeurd. Aangezien het geschatte geboortejaar van Jacques omstreeks 1620 is, zoek ik zo ver terug. De oorlog was de dertigjarige oorlog, die in 1618 begon. Als Jacques inderdaad als baby in Ouderkerk a/d Amstel kwam, kan dat al in 1618 zijn, maar een mogelijkheid is ook dat hij al wat ouder was toen hij naar Ouderkerk aan de Amstel werd gebracht. Sommige genealogieën vermelden nl. 1616 als geschat geboortejaar. De naam van Vreem verdween en werd vervangen door Smit. Geen van Jacques' kinderen werd nog aangegeven als van Vreem, maar ook nog niet als Smit, wel met voornaam gevolgd door Jacquesse. 
Hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd over mijn motivatie.
Nicolette

Nicolette Jentink - 18 jul 2022 - 23:14

Nicolette,

In meerdere opzichten een indrukwekkend verhaal, begrijp daarom ook dat dieper graven nodig is, en waarschijnlijk ook niet zo maar boven water getild kan worden. Ik denk dat Ruud Siekerman van de Historische Vereniging de uitgelezen persoon is om jouw vraag te begrijpen, en ook te kijken of er een antwoord te vinden is. Ik zal hem jouw samenvatting opsturen, en vragen te reageren.

Groeten Jan

Jan J. R. Toussaint - 18 jul 2022 - 23:32

Dank voor je reactie. Ik wacht rustig af. 

Nicolette

Nicolette Jentink - 19 jul 2022 - 07:36

Jan J. R. Toussaint - 21 jul 2022 - 23:12


Die smidse van 1610 ligt qua tijd natuurlijk heel goed. Ga het plaatje dan ook maar vast opslaan, je weet maar nooit of ik het nodig zal hebben. 
Heel leuk al vast. Dank weer.
Nicolette

Nicolette Jentink - 22 jul 2022 - 07:36Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu