stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Weet iemand meer over de De Oude Smidse in Ouderkerk aan de Amstel



Profiel afbeelding

Nicolette,

Ik heb via de historische vereniging een verwijzing gekregen naar een nummer van Mieke van Dijk (inmiddels overleden) uit 2003. De specialisten van de historische vereniging zijn op dit moment druk bezig met een 2e boekje over Duivendrecht, ze hebben nu geen gelegenheid om verder te zoeken, maar ik heb wel scans gekregen van het genoemde nummer (zie bijlagen). De historische vereniging stelt het op prijs dat als je nieuwe informatie beschikbaar hebt, zij daar graag kennis van willen nemen.

 

Groeten Jan Toussaint

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan J. R. Toussaint - 16 jul 2022 - 14:57

Vraag  - voor die transportakte - in "Amsterdam" naar: Jan Schuffel.

G. Karssenberg - 16 jul 2022 - 16:06

Leuke info, maar allemaal veel recenter, dan wat ik hoop te vinden. Maar wachten tot de historische vereniging klaar is met het boekje over Duivendrecht.
In elk geval mijn dank.

Nicolette

Nicolette Jentink - 16 jul 2022 - 16:29

Welke transportakte bedoelt u? De transportakte die ik ken dateert uit 1729 en van daaruit heb ik teruggezocht, maar geen verdere akte gevonden.
Dank voor de reactie
Nicolette

Nicolette Jentink - 16 jul 2022 - 16:33

Nicolette, wat is jouw motivatie om van dit pand nog oudere historie boven water te krijgen, of anders geformuleerd, doe jij specifiek onderzoek? Ik heb nog even gekeken in het boek: Monumenten van Ouder-Amstel, maar de informatie die daarin staat over de oude smidse heb je al. Misschien dat er later door de historische vereniging verder onderzoek gedaan kan worden, of beschikbare informatie richting de open monumenten dagen in september ontsloten kan worden, zoals dat zo plechtig heet. Groeten Jan Toussaint

Jan J. R. Toussaint - 18 jul 2022 - 22:50

Mijn motivatie is de volgende: Ik heb de stamboom van de familie Smit die vele scheepsbouwers voorbracht en waartoe ook mijn schoonmoeder behoorde aan de hand van wat ik via mijn schoonmoeder weet, nazoeken van ontbrekende gegevens e.d. gedigitaliseerd aan de hand van twee over deze familie gepubliceerde genealogiën. Eén uit 1950 en één uit 2015.
De oudst bekende is Jacques Luydertsz van Vreem, die bij het opstellen van zijn huwelijksvoorwaarden aangaf Jackus Luiddersen te heten en afkomstig te zijn uit Vreem. Die huwelijksvoorwaarden ondertekent hij met Jackus Luiddersen van Vreem. 
Over waar hij vandaan komt, zijn heel wat speculaties. Eén daarvan brengt ons naar een smid in Ouderkerk a/d Amstel die Jacques zou hebben opgevoed en hem het vak van smid geleerd hebben. Hij zou daar door zijn Deense ouders zijn ondergebracht wegen de oorlogsomstandigheden van dat moment. Zelf zouden ze later volgen, maar dat is nooit gebeurd. Aangezien het geschatte geboortejaar van Jacques omstreeks 1620 is, zoek ik zo ver terug. De oorlog was de dertigjarige oorlog, die in 1618 begon. Als Jacques inderdaad als baby in Ouderkerk a/d Amstel kwam, kan dat al in 1618 zijn, maar een mogelijkheid is ook dat hij al wat ouder was toen hij naar Ouderkerk aan de Amstel werd gebracht. Sommige genealogieën vermelden nl. 1616 als geschat geboortejaar. De naam van Vreem verdween en werd vervangen door Smit. Geen van Jacques' kinderen werd nog aangegeven als van Vreem, maar ook nog niet als Smit, wel met voornaam gevolgd door Jacquesse. 
Hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd over mijn motivatie.
Nicolette

Nicolette Jentink - 18 jul 2022 - 23:14

Nicolette,

In meerdere opzichten een indrukwekkend verhaal, begrijp daarom ook dat dieper graven nodig is, en waarschijnlijk ook niet zo maar boven water getild kan worden. Ik denk dat Ruud Siekerman van de Historische Vereniging de uitgelezen persoon is om jouw vraag te begrijpen, en ook te kijken of er een antwoord te vinden is. Ik zal hem jouw samenvatting opsturen, en vragen te reageren.

Groeten Jan

Jan J. R. Toussaint - 18 jul 2022 - 23:32

Dank voor je reactie. Ik wacht rustig af. 

Nicolette

Nicolette Jentink - 19 jul 2022 - 07:36

Nicolette,

Even een kort bericht via Ruud, nadat ik hem had verteld, wat jou in meer detail bezig houdt. Zijn reactie: "Als het zo vroeg in de 17e eeuw speelt en onduidelijk is of het de Oude Smidse betreft kan er ook nog sprake zijn van een andere smederij(en).

Op een prent van Visscher komt bijv. een deel van een travalje voor in de Dorpsstraat tegenover de Brugstraat. Misschien betreft het de daar gevestigde smederij - gesteld dat tekenaar Visscher het omstreeks 1610 correct weergeef." 

De Brugstraat in zijn huidige vorm is aan de kop van het dorp, aan de overzijde van de Amstelzijde (nu Amstelveen). Ik ken de historie qua bruggen niet, maar in het openluchtmuseum kun je de meest "recente" brug vinden die in het verlengde van de Brugstraat lag, later kwam daar het "pontje", allemaal veel recenter dan waar jij naar aan het zoeken bent. Misschien volgt er meer.    

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan J. R. Toussaint - 21 jul 2022 - 23:12


Die smidse van 1610 ligt qua tijd natuurlijk heel goed. Ga het plaatje dan ook maar vast opslaan, je weet maar nooit of ik het nodig zal hebben. 
Heel leuk al vast. Dank weer.
Nicolette

Nicolette Jentink - 22 jul 2022 - 07:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu