stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Trouwboekje ouders A. Westerhuis X Jeltje Brouwers, tr. 1954Profiel afbeelding

Waar is het trouwboekje van mijn ouders: A.A.A. Westerhuis, geboren 9 maart 1928, Groningen en Jeltje Brouwers, geboren 24 juli 1932, gehuwd 14 oktober 1954?

Tahira Mohammed - 29 jul 2022 - 12:46 (laatst bijgewerkt 7 aug 2022 — 20:09 door moderator)

Als je ouder(s) nog leven kun je het aan hen vragen. Als ze nog leven, haal dan wel hun persoonsgegegevens (geboortedata) uit je vraag weg, dat mag dan namelijk niet in verband met de privacywetgeving. 

Als ze beiden overleden zijn kan je het bij je familie vragen. Wie heeft het ouderlijke huis leeggeruimd?

Bedenk wel dat het niet verplicht was om een trouwboekje aan te schaffen. Uit wikipedia:

In Nederland ontvangt een echtpaar bij het huwelijk een trouwboekje van de burgerlijke stand. Het trouwboekje is niet gratis; er dient betaald te worden op het moment dat de ondertrouw geregeld wordt. Hoewel het een gangbaar gebruik is, is het niet verplicht zo'n trouwboekje aan te schaffen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trouwboekje

karel honings - 29 jul 2022 - 14:31 (laatst bijgewerkt 29 jul 2022 — 14:41 door auteur)

Er was wel een trouwboekje, maar beide ouders zijn overleden en de wettige erfgenamen is geen familie en die kennende is het trouwboekje waarschijnlijk bij een Kringloop ergens terecht gekomen en die zullen het niet openbaar in hun winkel zetten denk ik.

Tahira Mohammed - 30 jul 2022 - 08:16

Ik neem aan, dat U geen contact hebt met de wettige erfgenamen en bent U dan geen wettige erfgenaam?
Probeer met bewijs dat U een kind van Uw ouders bent, de trouwakte op te vragen bij de Gemeente waar ze zijn gehuwd.

Groet

Everardus Rollema - 2 aug 2022 - 11:01

Ik heb idd geen contact met de wettige erfgenamen, Ik ben een jaar of 15 geleden door mijn moeder onterfd ten gunste van mijn enige dochter, maar zij is ook onterfd 5 dagen voordat mijn moeder overleed in 2010. Het gaat me niet om de trouwakte, maar echt om het boekje zelf. Ik heb dit boekje een paar keer gezien en weet dus 100% zeker dat het bestaat.

Tahira Mohammed - 7 aug 2022 - 09:16

Onterven? Een kind heeft toch altijd recht op z'n legitieme portie. Via Google lees ik dit op de site van het Juridisch Loket; U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Frank Schotting - 9 aug 2022 - 17:57

Was ook mijn gedachte: onterven kan niet in Nederland. Maar met die constatering krijgt Tahira  het trouwboekje niet terug. Alleen als er een testament was, dat nietig is, kan het testament nog worden aangevochten. Anders niet, dan moet het binnen een jaar na overlijden. Wellicht een optie en dan maar hopen dat het gewenste trouwboekje nog in het bezit is van die erfgenamen.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 9 aug 2022 - 22:30


Legitieme portie heb ik ook opgeeist, maar de wettige erfgenamen waren er in geslaagd om mijn moeder haar bankrekening leeg te halen in de maanden voor haar overlijden. Mijn moeder is in 2010 overleden. Mijn vader al in 1976. Mijn moeder had sinds 1982 eem nieuwe relatie, wat was vastgelegd bij de notaris. Er was dus niets mee om op te eisen.

Tahira Mohammed - 10 aug 2022 - 06:26Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu