stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Hoe betrouwbaar zijn historische kringen als bron opgelostProfiel afbeelding

Al een paar maal is het gebeurd, dat ik in een periodiek van een historische kring informatie vond over iemand die ik zocht. Meestal was de bron wel te achterhalen, maar vaak ook niet. 
Nu heb ik een geval waarin een Ruth Zeldenrijk boven water wordt gehaald, geboren omstreeks 1670 en wonende te Loosdrecht, maar hij is niet te vinden. Als zoon wordt een Pieter Zeldenrijk opgevoerd, ook niet te vinden. 
Heb al wel een email gestuurd aan de kring of ze me kunnen vertellen waar ze hun info vandaan hebben, maar het artikel waarin die info stond is wel 25 jaar oud. 
Hoe betrouwbaar is die info? en wat zouden jullie er mee doen, opnemen met de nodige kanttekeningen of gewoon maar helemaal weglaten.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 14:19

In de 17e eeuw werd die naam met een S geschreven

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I33766.php

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 14:28

Zonder aantoonbare bron heeft het voor mij geen waarde.

JP Ouweltjes - 24 nov 2022 - 15:13

Het doopboek van Nieuw-Loosdrecht.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 15:43

Welke datum is dat?

Petra - 24 nov 2022 - 15:48

31-1-1694 (zie mijn link naar Genealogieonline hierboven)

Ik neem aan, dat de dopen van de andere vier kinderen ook correct zijn, 
en dat de achternaam van Rut Hendriksz daar ook wel een keer zal zijn vermeld.

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 16:13 (laatst bijgewerkt 24 nov 2022 — 16:17 door auteur)

Over de schrijfwijze zijn de "geleerden" het niet eens. Niemand die weet wanneer Zeldenrijk veranderde in Seldenrijk. Ik ben een Zeldenrijk tegengekomen, waarvan alle kinderen als Seldenrijk werden ingeschreven. En in Loosdrecht woont nog steeds iemand die zijn naam schrijft als Zeldenrijk.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 18:20

Die afbeelding uit het doopboek van Nieuw Loosdrecht, moet daar Seldenrijk staan. Ik vermag het niet te ontdekken. Maar die verwijzing naar die link op genealogie online, kan me hopelijk wel verder helpen. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 18:30

Dag Nicolette,

Je hebt haast nooit garantie vooraf of de gegevens in een artikel betrouwbaar zijn, of niet. En hoe ouder het artikel, des te lager de betrouwbaarheid vooraf. Maar het mooie van dit soort artikelen is dat ze je een zoekrichting geven, zodat je niet in het wilde weg naar relaties hoeft te zoeken, maar dit doelgericht kunt doen.

Zolang je een duidelijke bronvermelding opneemt, lijkt me er geen probleem om de gegevens over te nemen vanuit een artikel. Iedereen kan dan zien dat ze (nog) niet tegen een oorspronkelijke bron zijn gecontroleerd. Zodra dat wel is geschied, kun je de bronvermelding aanpassen door de oorspronkelijke bron toe te voegen.

Michaël

Boers 2 - 24 nov 2022 - 20:29

In de afgebeelde doopakte komt inderdaad de naam Seldenrijk niet voor, alleen het in die Genealogie Zwanepol genoemde patroniem in verkorte vorm, naar mij lijkt: "Rut Hend.es" met een afkortstreep boven de letters nd, dus Hendrikses.

Henk Beindorff - 1 dec 2022 - 12:43

Tja, als je blik op Zeldenrijk is gericht, dan ontgaat zoiets je gauw. Maar het is zeer plausibel dat inderdaad Hendriksen wordt bedoeld. 
Dank,

Nicolette

Nicolette Jentink - 1 dec 2022 - 15:13

Rut Hendriksz is bij de dopen van zijn andere vier kinderen ook zonder achternaam vermeld.
Zijn zoon Pieter heet bij zijn huwelijk in Nieuw-Loosdrecht (8?-4-1723) Pieter Rutten Zeldenrijk
Zijn jongste zoon Rut heet bij zijn huwelijk aldaar (8-5-1735) Ruth Rutten Selderijk

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 1 dec 2022 - 15:28 (laatst bijgewerkt 1 dec 2022 — 15:35 door auteur)


Inmiddels denk ik met alles wat ik heb gevonden en voor zo ver mogelijk gecontroleerd, dat er uiteindelijk sowieso 3 lijnen Seldenrijk zijn die van Ruth Hendriksz Zeldenrijk afstammen. Eén woonde eind 19e/begin 20e eeuw in Baarn en wie ik hier mag noemen, is Bastiaan Seldenrijk overl. 1996, maar hij heeft nog nazaten en voor één van hen ben ik de genealogie aan het uitzoeken. Die Bastiaan was bij de Arnhemse politie en daar zeker een markant figuur. Er staat op You Tube een leuk filmpje over hem: EN TOEN - Arnhemse Straten De Lange Selderij. Dan degenen in Eemnes, die begin 19e eeuw als bakker naar Eemnes gingen en zich later toelegden op het houden van vee. Met de 3e tak ben ik nog bezig, maar voorlopig blijven die in Loosdrecht. Zij zijn nazaten van de jongste zoon van Ruth Hendriksz Zeldenrijk, waarvan Jan Clavaux de trouwakte heeft afgebeeld.
Ik ben nog wel even bezig om dat allemaal te verwerken.
Nicolette

  

Nicolette Jentink - 1 dec 2022 - 23:08De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu