stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Hoe betrouwbaar zijn historische kringen als bronProfiel afbeelding

Al een paar maal is het gebeurd, dat ik in een periodiek van een historische kring informatie vond over iemand die ik zocht. Meestal was de bron wel te achterhalen, maar vaak ook niet. 
Nu heb ik een geval waarin een Ruth Zeldenrijk boven water wordt gehaald, geboren omstreeks 1670 en wonende te Loosdrecht, maar hij is niet te vinden. Als zoon wordt een Pieter Zeldenrijk opgevoerd, ook niet te vinden. 
Heb al wel een email gestuurd aan de kring of ze me kunnen vertellen waar ze hun info vandaan hebben, maar het artikel waarin die info stond is wel 25 jaar oud. 
Hoe betrouwbaar is die info? en wat zouden jullie er mee doen, opnemen met de nodige kanttekeningen of gewoon maar helemaal weglaten.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 14:19

In de 17e eeuw werd die naam met een S geschreven

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I33766.php

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 14:28

Zonder aantoonbare bron heeft het voor mij geen waarde.

JP Ouweltjes - 24 nov 2022 - 15:13

Het doopboek van Nieuw-Loosdrecht.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 15:43

Welke datum is dat?

Petra - 24 nov 2022 - 15:48

31-1-1694 (zie mijn link naar Genealogieonline hierboven)

Ik neem aan, dat de dopen van de andere vier kinderen ook correct zijn, 
en dat de achternaam van Rut Hendriksz daar ook wel een keer zal zijn vermeld.

Jan CIavaux - 24 nov 2022 - 16:13 (laatst bijgewerkt 24 nov 2022 — 16:17 door auteur)

Over de schrijfwijze zijn de "geleerden" het niet eens. Niemand die weet wanneer Zeldenrijk veranderde in Seldenrijk. Ik ben een Zeldenrijk tegengekomen, waarvan alle kinderen als Seldenrijk werden ingeschreven. En in Loosdrecht woont nog steeds iemand die zijn naam schrijft als Zeldenrijk.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 18:20

Die afbeelding uit het doopboek van Nieuw Loosdrecht, moet daar Seldenrijk staan. Ik vermag het niet te ontdekken. Maar die verwijzing naar die link op genealogie online, kan me hopelijk wel verder helpen. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 24 nov 2022 - 18:30


Dag Nicolette,

Je hebt haast nooit garantie vooraf of de gegevens in een artikel betrouwbaar zijn, of niet. En hoe ouder het artikel, des te lager de betrouwbaarheid vooraf. Maar het mooie van dit soort artikelen is dat ze je een zoekrichting geven, zodat je niet in het wilde weg naar relaties hoeft te zoeken, maar dit doelgericht kunt doen.

Zolang je een duidelijke bronvermelding opneemt, lijkt me er geen probleem om de gegevens over te nemen vanuit een artikel. Iedereen kan dan zien dat ze (nog) niet tegen een oorspronkelijke bron zijn gecontroleerd. Zodra dat wel is geschied, kun je de bronvermelding aanpassen door de oorspronkelijke bron toe te voegen.

Michaël

Boers 2 - 24 nov 2022 - 20:29Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu