stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Is aanlevering van een index op Duitse bronnen wel gewenst op Open Archieven? opgelost



Profiel afbeelding

Deels samen met derden heb ik 2 indexen gemaakt van enkele Duitse Doop- Trouw en Begraafboeken, beschikbaar op Matricula https://data.matricula-online.eu/de/ Voor genealogen die in de Oostelijke provincies van Nederland wonen zijn zulke bronnen even interessant als Belgische bronnen voor de Zuidelijke provincies vermoed ik. Toch zie ik geen Duitse bronnen op https://www.openarch.nl/overview/places2.php Waarom is dat, nog steeds door WOII? 

Op https://www.openarch.nl/indexen/ staat in de kop "doorzoek de genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven en verenigingen", terwijl een Franse organisatie staat bovenaan op https://www.openarch.nl/overview/ Dus zo precies komt 't niet denk ik dan. Of toch wel, als 't maar niet-Duits is? Ik ben me bewust van alle WOII-wreedheden, maar bronnen beter ontsluiten kan ook deel uitmaken van verzoening. Daar hoeven we niet mee te wachten totdat de laatste overlevende gestorven is. 

Hamvraag is dus: Zijn m'n indexen wel welkom op Open Archieven? Ik hoop van wel.

Pauline Berens EBBI - 24 feb 2023 - 15:33 (laatst bijgewerkt 26 feb 2023 — 09:46 door auteur)

Kan een moderator deze vraag a.j.b. verplaatsen naar forum Archieven en Bronnen? Daar past de vraag misschien beter bij nader inzien.

Pauline Berens EBBI - 25 feb 2023 - 11:59 (laatst bijgewerkt 25 feb 2023 — 13:25 door auteur)

Gedaan, goed weekend.

Everardus Rollema - 25 feb 2023 - 15:05

Op Openarch zie ik het volgende staan: 

Heeft u een archiefbron geïndexeerd? Dus systematisch gegevens zoals voor- en achternamen en datums in een spreadsheet op uw computer gezet? En wilt u dat stamboomonderzoekers gebruik kunnen maken van uw index?

U kunt uw index vrij eenvoudig publiceren op Open Archieven! De vele stamboomonderzoekers die actief zijn op Open Archieven kunnen dan door uw index weer meer informatie en archiefbronnen vinden. Uiteraard worden de gegevens uit uw index op Open Archieven voorzien van bron- en naamsvermelding. U krijgt hierbij hulp van het Open Archieven team die de technische aspecten van het inladen van de index voor hun rekening nemen. https://www.openarch.nl/publisher/ 

Helaas is het onduidelijk of hiermee ook bestanden met buitenlandse gegevens worden bedoeld. Ook is er geen direct contact mogelijk met Openarch om het te vragen. Zelf heb ik zitten denken over het indexeren van kerkboeken van kanton Bern in Zwitserland. Ik begin daar echter niet eerder aan dan wanneer ik zo'n index ergens kan parkeren waar het voor iedereen toegankelijk is. Misschien kun je proberen Bob Coret via Twitter te bereiken? Ik hoop dus dat je contact krijgt en ik ben zeer benieuwd naar de reactie.

Yvonne Ruchti - 1 mar 2023 - 17:43 (laatst bijgewerkt 1 mar 2023 — 17:46 door auteur)

Dag Yvonne, bedankt voor je reactie. Je schrijft dat je indexeren van kerkboeken van kanton Bern overweegt. Je zou dat sowieso kunnen doen en er 'n bevolkingsreconstructie van maken en die publiceren, zoals ik gedaan heb met 2 Duitse parochies. Iets voor jou? 

Pauline Berens EBBI - 1 mar 2023 - 17:50

Ik zat in eerste instantie aan de kerkboeken van Steffisburg te denken omdat ik die voor onderzoek naar eigen voorouders al zo vaak heb doorkruisd dat ik het gevoel kreeg dat het zo langzamerhand minder tijd zou kosten als ik die boeken gewoon een keer zou transcriberen / indexeren. Ik heb er tot nu toe van afgezien omdat ik nog vele andere losse eindjes aan mijn stamboom heb waar ik ook druk mee ben, maar vooral omdat ik niet zeker wist waar ik het resultaat op internet voor anderen beschikbaar zou kunnen maken. Ik heb aan Bob Coret zitten denken en misschien kan ik hem via Facebook benaderen want ik zit niet op Twitter. 

Yvonne Ruchti - 1 mar 2023 - 18:22

Als 't goed is kijkt Bob Coret mee op dit forum en gaat ie vast wel reageren volgens mij op vragen en voorstellen.

Pauline Berens EBBI - 2 mar 2023 - 08:41

Ha Pauline, wat een goed idee om juist die Duitse Bronnen te archiveren. Niks oude oorlog. Ver voor die tijd kwamen onze voorouders al lang uit de Duitse landen. 95 % van die NEDERLANDERS stammen uit Duitsland. Denk aan Oranienburg in Nassau daar wappert op feestelijke dagen de Nederlandse driekleur van de top van de nog bestaande Donjon. Ha onze driekleur stamt van de oranjes uit Nassau dat moet een ieder toch nog wel weten. En in 1290 huwt een Machteld von Wittelsbach met een van de Nassauer prinzen.  Mijn familie komt uit Niedersachsen daar was mijn oergrootvader nog officier  in het Hannoveraanse leger bij Baron von Dieden, en die moesten meehelpen met de Nederlandse troepen om die Spanjolen het land uit te krijgen in eind 1600 En de vrede van Rijswijk was daar het resultaat van.  En mijn andere grootmoeders via de familie van Eerde kwamen bijna allen uit WESTFALEN. En er zijn nog duizenden mensen met soortgelijke achtergronden in Nederland en verder in de wereld. En kijk ook maar eens hier.  https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/kasteel-plekenpol-in-winterswijk#!#customCarouselDetail    Ook leuk. Aller groeten en succes. Mathieu.

W.Mathieu Steffelaar - 7 mar 2023 - 18:47

Ik zou het heel erg op prijs stellen, dat ook deze informatie gedeeld kan worden

groetjes en veel succes verder

Chris de Witte - 8 mar 2023 - 16:18

"95 % van die NEDERLANDERS stammen uit Duitsland." Interessant! Waar kan ik dat precies terugvinden?

Vincent - 9 mar 2023 - 20:58

Gezien het grote aantal immigranten dat in de 18e eeuw uit Duitsland naar Nederland trok (vnl naar Amsterdam, Groningen en Drenthe) Is ieder duits archief een welkome aanvulling. Drie van de zes stambomen die ik beheer stammen af uit Duitsland. 

Carool van Kesteren - 10 mar 2023 - 09:42

Waar zou ik dat geleerd hebben. 95% van die Nederlanders komen uit Duitsland. Wel heel eenvoudig, dat heb ik mogen vernemen in het oude Archief van Amsterdam aan de Amstel zo'n 47 jaar geleden van het hoofd van de archiefafdeling, en die luitjes hebben veel meer ervaring als wij. Ze hadden er dag in dag uit mee te maken. Er was toen veel van hun te leren en geholpen hebben ze ons zeer zeker.

W.Mathieu Steffelaar - 10 mar 2023 - 15:11

Hallo,
Kan me niet voorstellen dat het niet opnemen met gevoelens over de 2e wo te doen kan hebben. Een genealoog wil zijn stambomen aanvullen en is vaak heel nieuwsgierig naar de geschiedenis daarachter.
Ik zelf heb familie die in Duitsland hebben gewoond of daar van origine vandaan komen. Ik zoek dus ook nog steeds een Duitse site waar ik op naam kan zoeken. Ik zie alleen maar plaatsen en kerkeboeken wat me niet verder helpt. Ik weet nml. niet waar ze precies hebben gewoond en dan is dat lastig zoeken.
Bestaan er in Duitsland geen sites zoals allegroninger, allefriezen of Wiewaswie.
Met vr. groet,

Willem Bakema

Willem Bakema - 10 mar 2023 - 16:52

Hallo Willem, Duitsland hanteert strengere privacy-regels dan Nederland en per deelstaat kunnen weer andere regels gelden. Er zijn veel zoekmogelijkheden. Er is zelfs 'n apart forum voor dit Stamboomforum: Onderzoek in Duitsland. Ik verwijs je graag naar dat forum.   

@Mathieu, heb je 't over 95% van de Nederlanders of van Amsterdammers? "Duitsers waren eeuwenlang grootste groep immigranten" blijkt bijv. alleen op Amsterdam te slaan, zie https://onh.nl/verhaal/duitsers-waren-eeuwenlang-grootste-groep-immigranten

https://vijfeeuwenmigratie.nl/land/duitsland begint met "Duitsers waren lang in aantal de grootste migrantengroep in Nederland."

Meer info over Duitse immigratie in de laatste eeuwen vind je op https://www.cbs.nl/-/media/imported/documents/2008/02/2007-k4-b15-p32-art.pdf

Ik vond geen bevestiging voor je percentage Nederlanders van Duitse komaf. Hoeft misschien ook niet, het gaat mij meer om de ethische kant van 't gebruik van Duitse bronnen en archieven. Ik wil de discussie meer focussen op m'n oorspronkelijke vraag: "Is aanlevering van een index op Duitse bronnen wel gewenst op Open Archieven?" Hoe meer Duitse archieven beschikbaar komen des te meer Duitsers zullen opduiken in publicaties, want familie. Willen we in GenealogieOnline publicaties wel Duitse familieleden zien? Is dat niet 'n beetje genant? Hoe gaan jullie daarmee om? Alleen als ze niet fout waren in de oorlog? Dat weet je natuurlijk niet, of vaak niet. Waren Duitsers sowieso fout? Niet alle Duitsers waren lid van de NaziI-partij. Wat weet ik eigenlijk van Duitse familieden? Mijn moeder had volgens de nieuwste definitie 'n migratieachtergrond omdat haar moeder in Duitsland geboren was. Mij schiet te binnen dat m'n oma haar zus jaren niet gezien had doordat zij aan de Nederlandse kant van de grens woonde en de zus aan de Duitse kant. Mij schiet te binnen dat m'n vader vertelde dat ie bij 'n Duitse achterneef op bezoek ging in de vijftiger jaren, wiens ouders grond afgepakt waren in Nederland terwijl ze in Duitsland woonden. Ook hadden ze 'n zoon verloren als soldaat. Zielig dacht ik voor de ouders, totdat m'n vader vertelde over hoe antisemitisch die achterneef zich uitliet. M'n vader is daarna nooit meer op bezoek geweest. Met stamboomonderzoek kom ik tegen dat ik moet beoordelen of mensen in m'n publicatie WOII slachtoffer waren of niet. Als iemand overleden is in bijv. Versen of Wesuwe verschijnt de vraag of die persoon in het concentratiekamp in die plaats omgekomen is. Dan kies ik nee, want die mensen woonden daar gewoon. Hoewel gewoon, of ze kampbewaker waren en al dan niet daartoe gedwongen weet je niet. En de gesneuvelde Duitse soldaat? Was die WOII slachtoffer? Ja en nee, ik durf geen ja aan te vinken, want gesneuveld maar aan de verkeerde kant, hoe tragisch ook. Was ie dader dan? Dat weet ik ook niet, ik weet niet of ie mensen vermoord, verraden of verkracht heeft. Per definitie markeer ik Duitsers omgekomen in WOII niet als WOII-slachtoffer, waarmee ik de definitie volg van GO. Nog zoiets; als 'n Duitser op 'n bidprentje 'n uniform draagt is het dan ongepast dat bidprentje te publiceren? Of blok ik het uniform uit zoals ik ook doe met namen van mogelijk nog levenden? En beroep, als militair 't enige is dat je van 'n Duitser weet of ook de Duitse rang, vermeld je die dan? Als iemand bakker was en sneuvelde kun je nog bakker laten staan en militair weglaten. Militair klinkt nog 'n beetje neutraal, in Duitse kerkboeken zag ik wel de uitgebreide functie, rang en bij welk legeronderdeel iemand ingedeeld was tijdens WOI. Het gaat dan om overlijdens die de pastoor registreerde tijdens en na WOI. Sinds 2019 zijn Duitse kerkboeken online beschikbaar, dus 100 jaar na WOI. Als je die omschrijving letterlijk overneemt kan het overkomen alsof je trots bent op dat verre familielid. Dat doe ik dus niet in m'n publicatie. Maar nu overweeg ik om m'n index/transcriptie van dat Duitse kerkboek toe te voegen aan Open Archieven. Er staat bijv. dat iemand 'n heldendood gestorven zou zijn. Dat heb ik niet overgenomen. Maar laat ik de uitgebreide functie, rang en bij welk legeronderdeel iemand ingedeeld was tijdens WOI staan? In 1063 overlijdens 1900-1920 in 't kerkboek van Wesuwe komt 5x Gefreiter voor in m'n index, 4x Unteroffizier, 3x Minenwerfer, 6x Reservist, 5x Musketier, 4x Landsturmmann, 2x Füselier, 1x Grenadier. De URL naar het kerkboek met het overlijden op Matricula vermeld ik ook in de index, zodat mensen zelf kunnen nakijken hoe de omschrijving oorspronkelijk in het kerkboek was. Wat vinden jullie, kan ik m'n index zo uploaden? 

Pauline Berens EBBI - 11 mar 2023 - 11:08

Het blijkt dat er veel manieren zijn om naar dit onderwerp te kijken, maar wat betreft het feit of de indexen van Pauline welkom zijn is er volgens mij maar één conclusie mogelijk, en wel: ja natuurlijk.

Als genealogen zijn we toch bezig om een zo getrouw mogelijk beeld te krijgen van het reilen en zeilen van onze voorvaderen. Het zou gek zijn als we beschikbare informatie daarover buiten beschouwing zouden laten.

Een waarde oordeel over wat er precies allemaal gebeurt is komt eventueel daarna. Dat is echter nog niet zo eenvoudig en misschien ook niet altijd mogelijk en nodig, zoals de vele dilemma's die Pauline in haar laatste bijdrage schetst laten zien. Ik zou er daar nog wel een aantal aan toe kunnen voegen, maar vind dat eerlijk gezegd niet zo relevant voor het beantwoorden van de vraag die Pauline stelt.

Gerrit Scholl - 12 mar 2023 - 12:45


Bedankt voor je reactie Gerrit!

Misschien goed om m'n data te specificeren. De data gaan namelijk niet over WOII, wel over WOI, terwijl de beladenheid van het onderwerp meer op WOII slaat denk ik. Data over de periode waarin WOII valt zijn nog lang niet beschikbaar op Matricula. 

4546 dopen Wesuwe 1850-1900

1112 huwelijken Wesuwe 1881-1920

65 huwelijken Hebelermeer 1901-1918

75 huwelijken Schöninghsdorf 1904-1918

1064 begrafenissen Wesuwe 1901-1920

5200 dopen Rütenbrock 1798-1901

1710 huwelijken Rütenbrock 1799-1918

3695 begrafenissen Rütenbrock 1799-1921

 

De regels voor openbaarmaking van persoonlijke gegevens zijn in Duitsland sowieso strenger dan in Nederland, daar houdt Matricula zich aan. Zoals je ziet in het overzicht worden dopen 120 jaar later vrijgegeven door de kerk, huwelijken en overlijdens na 100 jaar. 

Bedankt voor het meedenken allemaal. Ik weet genoeg en ga m'n Duitse data binnenkort aanleveren aan Open Archieven. 

Pauline Berens EBBI - 12 mar 2023 - 15:29 (laatst bijgewerkt 13 mar 2023 — 10:04 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu