stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Onderzoek naar patiënte van R.K. Psychiatrisch Ziekenhuis Coudewater in Rosmalen. 50 jaar van een leven 'zoek'.Profiel afbeelding

Een tante van mijn partner (zus van zijn moeder, geboren 1914) heeft van 1945 tot 1994, bijna 50 jaar van haar leven, doorgebracht in R.K. psychiatrisch ziekenhuis Coudewater in Rosmalen, bij Den Bosch. Dat bestaat niet meer als psychiatrisch ziekenhuis. Zij is uiteindelijk in 1999 overleden in verpleeghuis de Hollewal in haar geboorteplaats op Texel. Tot nu toe lukte het ons niet om ook maar een snipper aan informatie los te krijgen over haar leven. Dossiers van patiënten van die tijd berusten bij GGZ Oost Brabant, maar daar wordt tot op heden niet gereageerd op ons verzoek om informatie over haar. Ook de zorginstellingen op Texel reageren niet. Bij het maken van een familieboek zou zij de enige van negen kinderen zijn bij wie vijftig jaar van haar leven compleet 'zoek' is. Wij kunnen ons daar maar moeilijk bij neerleggen. (De tante heeft geen kinderen, alleen neven en nichten, waarvan mijn partner er een is). Wie kan ons helpen?  

Christel Terwiel - 17 mei 2023 - 08:39

Zie: Detail | Collecties Erfgoed 's-Hertogenbosch (erfgoedshertogenbosch.nl)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Heb je al eens contact opgenomen met erfgoed 's Hertogenbosch?

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 mei 2023 - 09:16

Goeie tip, Ben. Hartelijk dank. En ja, ik had ooit, alweer een paar jaar geleden, contact met Erfgoed 's-Hertogenbosch, en kreeg toen een verwijzing naar dit document: https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/uploads/media/580e250d4c4c3/secundaire-bronnen-versie-16.pdf waarin over Coudewater te lezen valt dat in het Bossche stadsarchief geen patiënten- of medische dossiers aanwezig zijn. Ik herinner me een heel aardige, oprecht geïnteresseerde en behulpzame medewerkster, die me tot (ook) haar grote spijt niet verder kon helpen aan de informatie over het leven in Coudewater van de tante van mijn partner. Die informatie zou aanwezig zijn bij GGZ Oost Brabant, maar die reageerden nooit op ons verzoek. Dus: een doodlopend spoor! Tenzij iemand op dit forum wèl de ingang zou weten. Daar is mijn hoop nu op gevestigd.

Christel Terwiel - 17 mei 2023 - 13:38

https://vruger.nl/identificatieprojectpatientenvancoudewater/

Ik weet niet of dit kan helpen, maar stuur het toch,

met vriendelijke groet Renee

Renee2 - 22 mei 2023 - 10:50

Ik heb geïnformeerd bij een familielid die er gewerkt heeft. Info krijgen is heel lastig omdat na 10 jaar dossiers vernietigd worden. Ik kan nog wel vragen of er evt boekjes zijn over het leven op Coudewater.

Met vriendelijke groet,

Wilma Kuiper

Kuiper - 26 mei 2023 - 09:10

Als ik de naam van betreffende mag hebben kan mijn familielid kijken of er nog (oud-)medewerkers zijn die misschien nog iets weten. De kans is heel klein maar wie weet....

Met vriendelijke groet 

Wilma Kuiper

Mijn mail is wilma.kuiper53@ gmail.com

Kuiper - 26 mei 2023 - 09:16 (laatst bijgewerkt 29 mei 2023 — 19:04 door moderator)

@ Wilma,

Om evt misbruik van uw e-mail te voorkomen kunt u beter uw mailadres uit uw bericht verwijderen. De vraagstelster kan met u in contact komen door te klikken op uw naam onder uw bericht en te kiezen voor - neem contact op. Overigens u kunt ook zelf contact opnemen met Christal door op haar naam te klikken etc.

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 mei 2023 - 10:08


@Renee2. Bedankt, dat je me wees op het mooie onderzoeksproject van Marita van Brussel: 'Identificatie Patiënten van Coudewater'. Ik heb een jaar of drie geleden contact met haar gehad. Jammer voor ons dat haar project gaat om de 19e eeuw. De tante van mijn partner leefde in de 20e eeuw, een eeuw waarvan zij dus de helft doorbracht in Coudewater, Rosmalen. De tips die ik ontvang (niet alleen vanuit het Stamboomforum) leren mij dat we alle mogelijkheden die 'voor het algemene publiek' toegankelijk zijn wel zo'n beetje hebben uitgeprobeerd. En dat de laatste kans is: GGZ Oost Brabant, die dossiers van patiënten van Coudewater in bewaring gekregen heeft, toen Coudewater opgeheven werd. Of er voor een katholieke psychiatrische instelling andere bewaartermijnen en andere privacy-beschermingsregels gelden (voor de patiëntendossiers) is ons nog steeds niet duidelijk.En vervolgens weten we ook niet of er van tante concreet nog een dossier bestaat... of het nou in te zien is of niet (want GGZ Oost Brabant reageerde nooit op ons verzoek). 

Christel Terwiel - 26 mei 2023 - 16:12Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu