stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » levenloos geboren kinderen - inschrijving in de BRP



Profiel afbeelding

Sinds enkele jaren is het mogelijk om levenloos geboren kinderen alsnog in te schrijven in de Basisregistratie Personen.

Zo kwam ik gegevens tegen van een levenloos geboren kind, dat naderhand is ingeschreven, volgens het uittreksel geboren is in een gemeente die door gemeentelijke herindeling recent is ontstaan. De feitelijke geboortegemeente van het levenloos geboren kind was dus een gemeente die nu niet meer als zodanig bestaat.

Zou het niet beter zijn als op het uittreksel die voormalige gemeente zou zijn vermeld?

Vriendelijke groet,
Marianne

Marianne van Harten - 10 dec 2023 - 12:41

Dag Marianne,

Volgens mij moet er in een akte staan in welke gemeente de akte is opgemaakt. Niet de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Dat laatste mag er natuurlijk worden bijvermeld en het gebeurde vroeger ook wel, dat het buurtschap waarin een gebeurtenis plaatsvond werd vermeld in een akte, maar het is geen wet van Meden en Perzen.

Michaël

Boers 2 - 10 dec 2023 - 12:47


Dag Marianne,

Het lijkt voorlopig nog als volgt te zijn. Als er ten tijde van de gebeurtenis door de ABS een akte van geboorte van een levenloos geboren kindje is opgemaakt, kan er een verzoek worden gedaan om deze  gegevens te registreren in de BRP van de woongemeente van de ouder(s). De naam van de geboortegemeente, eventueel voor een herindeling, zal worden overgenomen uit de akte. Ouders kunnen sedert 2019 echter ook gegevens van een stilgeboren kindje laten registreren in de BRP als destijds geen akte is opgemaakt. Dan is het wel nodig om alsnog een akte te laten opmaken. Dit kan worden verzocht aan de ABS van de geboortegemeente, zoals deze (na een herindeling) is geheten.  Dit (bron)document wordt gebruikt voor de registratie van de gegevens in de BRP. De huidige gemeentenaam zal dan worden overgenomen uit de akte en als geboorteplaats van het kindje worden geregistreerd. Gezien de gevoeligheid van deze verzoeken, lijkt het mij ook zeker wenselijk dat een ABS de mogelijkheid krijgt om de naam van de oorspronkelijke geboortegemeente in de akte op te nemen. 
 

Met vriendelijke groet,
Antoinette
 

Uitgeschreven lid - 15 dec 2023 - 13:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu