stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » BRONNEN: Overzicht archiefbronnen slachtoffers van epidemieën Nederland



Profiel afbeelding

Door de eeuwen heen zijn onze voorouders vaak met epidemieën van (besmettelijke) infectieziekten, zoals cholera, pokken en tuberculose, geconfronteerd. Daarvan werden zij meer dan eens het slachtoffer, soms met dodelijke afloop. De Nederlandse bronnen waarin je kan vinden of je voorouder besmet raakte met een infectieziekte en daar zelfs aan overleed, zijn helaas over heel veel archieven en toegangen verspreid en ook lang niet alles is bewaard gebleven.

Om het makkelijker te maken hebben we een overzicht opgesteld van alle Nederlandse gemeenten waar bronnen bewaard zijn gebleven. Hiermee je kan achterhalen of jouw voorouder een (dodelijk) slachtoffer was van de vele epidemieën. Het gaat alleen om bronnen uit de archieven van (voormalige) gemeentebesturen in de negentiende en twintigste eeuw.

Mochten er van een bepaalde gemeente waar je voorouder overleed geen doodsoorzakenbronnen meer bewaard zijn gebleven, dan kan je bovendien middels dit overzicht nagaan of je voorouder eventueel aan een (besmettelijke) infectieziekte overleed.

De bronnen in het overzicht zijn divers, maar het gaat meestal om registers of staten van lijders en/of slachtoffers van (besmettelijke) ziekten en daarnaast kennisgevingen en aangiften van lijders en/of slachtoffers van deze ziekten. Dit overzicht is dus een mooie aanvulling op onze eerdere lijst met doodsoorzakenbronnen in Nederland.

Bekijk de volledige lijst: https://www.yory.nl/overzicht-archiefbronnen-slachtoffers-van-epidemieen-nederland/.

Indie van Lieshout - 26 mar 2024 - 11:40 (laatst bijgewerkt 26 mar 2024 — 13:18 door auteur)

Handig overzicht!
Maak je de link ook even aanklikbaar?
 

Anje B. - 26 mar 2024 - 13:18

Hoi Anje,

veel dank voor je oplettendheid, ik heb de link aanklikbaar gemaakt!

Een fijne dag toegewenst,

Indie

Indie van Lieshout - 26 mar 2024 - 13:19

Hoi Indie, 

Mogelijk niet helemaal de goede plaats, maar ik heb een aanvulling op de doodsoorzaken Amsterdam:

5268 Archief van de Gemeenteziekenhuizen: inventarisnummers 1710-1846. Betreft periode  1804-1921.
Het zijn registers van overledenen, met namenindex én doodsoorzaak

Zie hier.

Anje B. - 27 mar 2024 - 17:32


Oh kijk, dat is nog eens een interessante bron! Ik was ook al bezig met een opzetje voor een overzicht van archiefbronnen met daarin patiëntenregisters (van ziekenhuizen, gestichten, e.d.), maar ik weet alleen nog niet of ik die ga doorzetten.

In ieder geval zeker een interessante, waarvoor veel dank! Ik ga nog even kijken waar ik deze een plaatsje kan geven.

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - 27 mar 2024 - 17:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu