stamboomforum

Forum logoKarel de Grote » mijn bet-overgrootmoeder Theodora Janssen-Sterk blijkt o.a. een nazaat te zijn van Karel de Grote


Profiel afbeelding

Haar voorouders waren: Van Groen, Wamstekers, Spaen(s), Cloeck(en), van Heeckeren-van Dorth, van Keppel, van Voorst, van Lohn, van Zutphen, van Saksen, van Lotharingen, van Frioul, der Franken .  Verdere voorouders komen tot de jaartelling, o.a. uit Schotland, Engeland, Italië en Byzantium.

Met wie is er aansluiting?

WAAJanssen

Hoe bent u aan die stamboom gekomen ?

Liesbeth Niepoort

Via de stamboom Sterk-van Groen op GeNeaNet

WAAJanssen

De betrouwbaarheid is dus twijfelachtig.

Liesbeth Niepoort

Hoezo? Kent u dat overzicht? Ik heb inderdaad geen geboorte- (of andere) bewijzen gezien, maar bij vroegere voorouders vind ik tevens vele aansluitingen.

WAAJanssen

Op Geneanet kan iedereen zijn stamboom plaatsen. Daar zit veel bij dat klakkeloos van andere stambomen is overgeschreven. En het nodige natte-vinger-werk. Je zult dus zelf alles moeten controleren.

Bij stambomen die teruggaan op Karel de Grote, heb ik zo mijn twijfels. Evenals bij stambomen die teruggaan op een paus (!) (dat was een flink aantal jaren geleden nogal "in de mode"). Als het allemaal klopt wat er zo aan stambomen met Karel de Grote als stamvader op internet circuleert, dan moet die man wel een enorm nageslacht hebben.

Liesbeth Niepoort

Tot hoever (in de tijd) en met welke naam bent u gekomen middels eigen onderzoek dan wel eigen controle a.d.h. van officiële documenten, inschrijvingen, aktes?  Wat Liesbeth al aangeeft: er zit heel veel kaf onder het koren en die scheiding kunt u alleen maken door de evt bronnen die men aangeeft te controleren. Maar veel publicaties bevatten nauwelijks bronopgaven.

Succes met uw zoektocht.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoewel het topic al wat ouder is, wil ik toch reageren op Liesbeth Niepoort.
Inderdaad had Karel de Grote heel veel nazaten. Naar schatting stammen 50 miljoen hedendaagse Europeanen van hem af. Niet zo vreemd hoor. Er zit 1.300 jaar tussen en ruim 40 generaties. Reken maar eens na als je alleen al de nazaten van één kind uitrekent op 40 generaties, er van uitgaande dat dat ene kind zelf 2 kinderen heeft en vervolgens ieder kind ook weer 2 kinderen krijgt. Je komt dan anno 2019 op een astronomisch aantal nazaten, veel meer dan het aantal inwoners van de planeet. Dat is uiteraard onmogelijk, maar die 50 miljoen is dus een zeer voorzichtige schatting en mogelijk nog aan de lage kant!

Mijn kinderen hebben meer dan 100 afstammingslijnen van Karel de Grote. Dat zijn goed gedocumenteerde lijnen via adellijke voorouders uit de 19e eeuw. Helaas zijn er ook heel wat afstammingen op internet te vinden die bewijsbaar onjuist zijn of onacceptabel zwakke schakels bevatten die vaak door wishfull thinking aan elkaar geknoopt zijn.

Overigens hadden ook onbekende mensen uit die tijd enorme aantallen nazaten. Karel de Grote is leuk, maar er zijn veel interessantere historische figuren te vinden onder de middeleeuwse voorouders. Ik verbaas me altijd over het enthousiasme als men weer een KdG link gevonden heeft, want zó bijzonder was hij nu ook weer niet. 

 

André Sijnesael


Ik blijf sceptisch. Je zult toch echt zelf de documenten moeten inzien om zekerheid te krijgen. Met alle problemen van dien: her en der verspreid, moeilijk leesbaar handschrift, documenten in het Latijn of middeleeuws Duits, frans etc. Dat is heel andere koek dan het raadplegen van de DTB. Het leven van Karel de Grote is ongetwijfeld uitvoerig uitgeplozen door historici, maar dat van zijn nazaten waarschijnlijk alleen voor zover ze zelf  belangrijk waren als vorst.

Liesbeth NiepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!