stamboomforum

Forum logoMiddeleeuwse genealogie en Karel de Grote » Betrouwbaarheid link naar middeleeuwse genealogieën (van Dinther, heren van Cuijk)Profiel afbeelding

Ik probeer een aantal van de zij-takken van mijn voorouders te herleiden naar middeleeuwse voorouders. Voor de familie van Dint(h)er heb ik mogelijk een lijn kunnen vinden in een paar stambomen die ik op Geneanet.org heb gevonden. Ik weet alleen niet of ik de gegevens wel kan vertrouwen omdat de maker van de stamboom wel heel erg veel heeft teruggevonden, zodat het niet geloofwaardig overkomt. 

Hij heeft de familie van Dinter herleid naar de middeleeuwse familie van Dinther, naar de Heren van Cuijk en van daar (via directe afstamming) naar Frankische adel, koningen en zelfs naar Trojanen, Hebreeën en Mesopotamiërs. Ik kan wel inzien dat dat laatste allemaal vrij onwaarschijnlijk is, maar hoe zit het met de link die met de heren van Cuijk gelegd wordt?

Het gaat om deze stamboom: https://gw.geneanet.org/karel49?lang=nl&n=van+dinter&nz=van+dinter&oc=0&p=arnoldus&pz=karolien&type=tree.
De gegevens tot Pieter van Dinter, geboren op 21 maart 1657 en overleden in mei 1696 te 's-Hertogenbosch, heb ik zelf kunnen controleren, maar daarna weet ik niet welke gegevens betrouwbaar genoeg zijn om over te nemen en welke niet.

Deze stamboom heeft meer bronsvermeldingen voor de middeleeuwse van Dinther's maar hier wordt niet de link gelegd met de tak van mijn voorouders: https://gw.geneanet.org/adverschoor?lang=en&n=van+dinther&oc=0&p=dirck+colenz.&type=tree.

Voor de duidelijkheid: Mijn doel is niet het in diskrediet brengen van de stamboomonderzoeker in kwestie. Ik wil alleen niet zomaar alles overnemen wat ik tegenkom. Zeker niet als het zo uitgebreid is als hier (wat eigenlijk helemaal niet mogelijk is, lijkt mij). 

Alvast bedankt!

Bas van Nieuwland - 27 mar 2019 - 13:48 (laatst bijgewerkt 27 mar 2019 — 13:55 door auteur)

Ik zou maar zeer terughoudend zijn en zelf proberen verder terug te gaan dan Pieter van Dinther. De maker van de gevonden stamboom lijkt me een grote dosis fantasie te hebben gebruikt en zijn bronnen zou ik zonodig allemaal controleren. Wat weet je nog meer van die Pieter? Namen van ouders, kinderen”, broers en zussen, doopgetuigen ?

Liesbeth Niepoort - 27 mar 2019 - 14:45

Kun je even aangeven waar je de doop van Pieter gevonden hebt? Was hij RK of NG? En welke kerk was het? Ik neem aan dat je ook nog de namen van zijn ouders hebt.

Liesbeth Niepoort - 27 mar 2019 - 15:01

De gegevens tot en met Pieter van Dinter heb ik ook grotendeels uit eerdere stambomen van andere onderzoekers (die wel hun bronnen vermelden).

Pieter van Dinter was getrouwd met Johanna Donckers. Zij waren Rooms-Katholiek. Uit de huwelijksakte uit DTB boek 271 (W.S.) (dat ik niet kan raadplegen) blijkt volgens deze onderzoeker dat zijn ouders Andreas van Dinter en Catherina van Ootmarsen waren. Daar houden echter de genealogieën met bronsverwijzing op. 

De doop heb ik dus niet gevonden.

Bas van Nieuwland - 27 mar 2019 - 15:13 (laatst bijgewerkt 27 mar 2019 — 15:14 door auteur)

@ Bas,

Je vraag om hulp resp advies is heel begrijpelijk. Maar ik zou je aanraden om als startpunt voor de helpers op stamboomforum de vroegste gegevens hier te plaatsen die je zelf aan de hand van bronnen hebt gecheckt. Geen dan ook indien mogelijk een directe link naar de betreffende bron.

mvg-Ben

Ben Wegman - 27 mar 2019 - 15:35

Ik vind de volgende gegevens, maar heb ze niet gecontroleerd. Kun je kijken of deze gegevens kloppen en wie de doopgetuigen bij de kinderen waren?

Genealogie Sevinga » Joanna Donckers

Persoonlijke gegevens Joanna Donckers 

 

Gezin van Joanna Donckers

Zij is getrouwd met Petrus van Dinter voor 25 december 1679 te 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland.

Kind(eren):

  1. Christina Petrusz van Dinter  1679-????

  2. Arnoldus Petrusz van Dinter  1681-???? 

  3. Wilhelmus Petrusz van Dinter  1681-????

  4. Johannes Petrusz van Dinter  1683-????

  5. Gerardus Petrusz van Dinter  1684-< 1746

Liesbeth Niepoort - 27 mar 2019 - 15:55

Ben Wegman - 27 mar 2019 - 16:08 (laatst bijgewerkt 27 mar 2019 — 16:27 door auteur)

Bij de doopgetuigen zie ik alleen een Joannes van Dinter die overduidelijk familie van vader Petrus lijkt te zijn. De andere doopgetuigen zijn voornamelijk van de kant van de familie Donckers of moeten nog nader worden getraceerd. Opmerkelijk dat er geen zoon Andreas bij zit.

Liesbeth Niepoort - 27 mar 2019 - 21:05


Andreas Joannis van Dinter treedt meerdere malen als doopgetuige op. Zie erfgoed 's-Hertogenbosch. O.a. bij een kind van Elizabetha van Dinter en van een kind van Maria van Dinter. 

De dochter van Petrus zou overigens Catharina Christina heten en daarmee naar beide oma's vernoemd zijn.

Vindplaats GAHt
Kerk Jan
Kerkelijke Gezindte RK
Bijzonderheden 1 Get:3 is huijsvrouw van Arnonde Donckers.
 
Naam Catharina Christina van Dinter
Rol Gedoopte
Wettig ja
 
Naam Petrus van Dinter
Rol Vader
 
Naam Johanna Donckers
Rol Moeder
 
Naam Dinter, Andreas van
Rol Getuige
 
Naam NN, Helegunda Herinca
Rol Getuige
Plaats doop 's-Hertogenbosch

Liesbeth Niepoort - 27 mar 2019 - 21:11 (laatst bijgewerkt 27 mar 2019 — 21:14 door auteur)

Bedankt voor het zoekwerk, allebei! Met Openarch.nl en FamilySearch kwam ik steeds niet verder. 

Het lijkt er nu dus op dat de stamboom in kwestie lijkt te kloppen tot en met Andreas van Dinter en Catherina van Ootmarsen (die op de doopakte van Petrus staan vermeld). Volgens deze stamboom heet de vader van Andreas ook Petrus (dat zou heel goed mogelijk zijn). Maar om dat te controleren zou je de doopakte van Andreas moeten hebben. 

Bas van Nieuwland - 28 mar 2019 - 08:32

Maar het patroniem van de doopgetuige A nreas zou Joannis zijn. Dat zegt overigens nog niets. Niettemin vermoed ik datAndreas Joannes de vader is van Petrus en dat hij ook een zoon Joannes en een dochter Elizabeth had en en dochter Maria.

Liesbeth Niepoort - 28 mar 2019 - 09:17 (laatst bijgewerkt 28 mar 2019 — 10:40 door auteur)


Ambrosius (Bruijsten) van Dinther was geen zoon van ridder Dirk Colenzn. van Dinther, + voor ... 1332. Deze heer Dirk had twee gehuwde dochters en een zoon Claes gend. Colen die zonder wettige kinderen stierf. Zoon Claes gend. Colen had diverse natuurlijke kinderen maar daar zit geen Ambrosius tussen. 

Met vriendelijke groet,

Hans Vogels

Hans Vogels Helmond - 21 mar 2020 - 16:37Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu