stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » welke test laten doen?



Profiel afbeelding

Dag Agnes,

wat wil je testen is inderdaad een goede vraag.

Een Y-test kan bijvoorbeeld als hulpmiddel dienen:

Stel; je oudst bekende mannelijke voorouder zeg Jan komt uit een dorp/gebied maar van de lokale kerk zijn de DTB-boeken verbrand.

Einde speurtocht zou je denken.

Echter heeft jouw vader van zijn voorouder Jan een Y-chromosoom meegekregen die Jan weer heeft van zijn vader.

Dat Y-chromosoom verandert (muteert) haast niet ( slechts 1 kleine mutatie in 4000 jaar)

Als Jan's vader meerdere mannelijke nakomelingen heeft gehad hebben die dus ook exact datzelfde chromosoom.

Ergo zullen deze nakomelingen jou de mogelijkheid geven om bij Jan's voorouders te komen.

 

Vr. groet,

 

Mars

Mars - 13 jan 2018 - 19:15

Agnes / Mars: Een voorbeeld uit mijn familie. Ik heb een familie lid gevonden die afstamd van mijn oud grootvader 4 generaties terug (Cornelius van Weert, 1793, A'dam). Dat familie lid stamt af van Cornelius' zoon Wilhelmus. Ik stam af van Wilhelmus' broer Stephanus Carolus Ambrosius, over 5 generaties. Dit allemaal alleen maar  op papier, tot dat familie lid een Y-dna test heeft gedaan in 2017. Resultaat: op 37 markers, zero (0) genetic verschil. Nu weet ik dus dat alle afstammelingen van Cornelius van Weert (en er zijn'r nog al wat) dat specifieke Y-dna hebben (afgezien van avontuurlijke grootmoeders). Ik ben nu bezig met de volgende generaties (terug). Mijn papieren stamboom gaat terug naar Dinther, N.B. 1590, alhoewel ik een document van 1358 heb dat een Jan van Weert vermeld uit het Dinther gebied. Mijn vermelding (zie bericht boven) dat ik van Dirk den Snijder van Weert afstam is vrijwel zeker onjuist. Ik ben nog steeds bereid om voor de Y-dna test te betalen voor van Weert's met een stamboom uit Noord Brabant. Send me an e-mail at oretome@sympatico.ca

Gus Van Weert - 14 jan 2018 - 14:48

@Agnes, het is inderdaad maar net wat je wil. Ik zelf zoek de routes die mijn voorouders hebben afgelegd. Voorbeeld: van mijn vaderskant (man) is bekend dat mijn voorouder Servatius Lejeune is getrouwd voor de eerste keer in Heer (Limburg). Zijn kinderen en verdere huwelijken en overlijden zijn bij mij bekend. Echter het is alsof hij uit de lucht is komen vallen in 1758. Als je nou weet in welk land je zou moeten zoeken wordt het weer wat makkelijker.

Van mijn vaderskant (vrouw) krijgt Antonius van Sint Vit in 1694 mijn voorouder waarvan bij mij ook alles bekend is.

Heb daarom via 23andme, weinig keuze in testen, een test laten doen van mij. Voor het Y chromosone heb ik een neef van vaderskant bereid gevonden om mee te doen voor deze test het leek mij het beste om dat bij ftdna te doen.

Maar zoals gezegd het is maar net wat je wil.

ien lejeune - 26 apr 2018 - 11:37

sprangers - 27 apr 2018 - 00:18

ien lejeune - 27 apr 2018 - 10:34

omdat we graag zouden willen weten uit welke streek in Afrika mijn voormoeder, de slavin Judicque *1802/1803, vandaan kwam, zouden we het DNA-onderzoek willen doen. Maar we zien door de bomen het bos niet meer en er waren op TV vergelijkingen van diverse aanbieders waar je niet vrolijk van wordt, omdat ze allemaal verschillende uitkomsten gaven. Wat is een betrouwbare aanbieder van een goede DNA-test?

Over Judicque's moeder is nog niets bekend en ook niet waar ze werd geboren. Dat kan in Suriname zijn geweest, maar het kan ook dat ze er vanuit Afrika is aangekomen. We weten dat ze 63 jaar was bij overlijden te Paramaribo in 1866.

Later kreeg ze bij de manumissie de naam Judith Frederika Bartelink.

RobertMary - 4 jun 2018 - 17:01

Ik adviseer u om de website   genetische genealogie  te raadplegen voor een uitleg van de materie en de verschillende testen:   http://www.marres.nl/wat-is-genetica.htm

ook een uitleg:   https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/ 
 

Daarnaast is voor u zeer interessant - want vergelijkbaar - http://www.hoeheettechristiaan.nl/   - deze mevrouw doet een vergelijkbare speurtocht en staat zeker open voor vragen hoe te starten.

ook op facebook    https://www.facebook.com/ChristiaanvanderVegt/

Daarnaast is er de facebookgroep voor beginners  :  Genetische genealogie voor dummies in Nederland  - daar worden allerlei zoekvragen gesteld en er is uitleg
voor meer gevorderden - zeker aan te raden vanwege de experts die er zitten:   Genetische genealogie voor dummies in Nederland

Inlezen en vragen stellen - de enige manier, maar er zijn  veel mogelijkheden

Veel succes gewenst!

wim de goede - 5 jun 2018 - 11:23

Dit weet u vast al  :    vanaf 1 juli 2018 digitaal in  te zien:     https://www.ru.nl/slavenregisters/

wim de goede - 5 jun 2018 - 11:26

Dag Wim,

Nee,dat wisten we niet maar het is dus wel een ....goede van Wim :)

of zo als bovengemeld:

http://dnagezocht.com/index.htm

Groetjes Mars

Mars - 5 jun 2018 - 11:48

Hartelijk dank voor de uitleg en de links om verder te kijken en te lezen. We gaan ons er eerst maar eens goed in verdiepen!

De slavenregisters per 1 juli, dat bericht hadden we nog niet gekregen van de StiSurGen. Ik sla het op en ga er zeker 1 juli en de dagen erna naar op zoek!

Vriendelijke groet,

Mary en Robert  Sanstra

RobertMary - 5 jun 2018 - 17:18


Ook interessant, voor als je vooral bent geinteresseerd in de herkomst van je voorouders: https://www.eupedia.com/genetics/one_family_one_world_dna_project.shtml 

Ik ben benieuwd naar het detailniveau, maar het klinkt veelbelovend.

Sander Hunink - 15 jun 2018 - 10:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu