stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Familierelatie vaststellen bij onwettig kind

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Tijdens mijn genealogisch onderzoek kwam ik uit bij mijn betovergrootvader, welke een onwettige zoon was. Uiteraard vroeg ik mij af wie de vader was. Navraag in de familie leverde niets op, hierover waren geen verhalen bekend. Daarnaast leverde onderzoek in archieven ook geen harde feiten op. Wel heb ik een sterk vermoeden wie de biologische vader is geweest. Nu vraag ik me af of het mogelijk is om via DNA-onderzoek te kunnen achterhalen of deze persoon daadwerkelijk de vader is geweest. Ik kan me voorstellen dat mijn grootvader (de betovergrootvader is van moeders zijde) overeenkomsten in zijn DNA moet hebben met (mannelijke) afstammelingen van de mogelijke vader.

Zou dit (redelijk) betrouwbaar te testen zijn en moet dit dan nog met een bepaalde test of  bij een bepaald onderzoeksbureau?

Michel Roestenburg


Het lijkt me dat je moet proberen een DNA test te laten uitvoeren bij een nazaat in de mannelijke lijn van je betovergrootvader en ook bij een officiële nazaat in de mannelijke lijn van de vermoedelijke biologische vader van je betovergrootvader. Als hun y-chromosoom overeenkomt dan is je vermoeden juist. Ik zou dus beginnen om ook de stamboom van de vermoedelijke vader uit te zoeken en beide genoemde nazaten in de mannelijke lijn bereid te vinden wat wangslijm af te staan. Indien dergelijke mannelijke afstammelingen er niet zijn dan is het wat minder eenvoudig, maar niet onmogelijk om naar andere overeenkomsten in het DNA te zoeken. 

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!