stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » Fout in DNA bedreigt Zuid-Limburgse families

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

 

 

 

 

Vandaag in de Volkskrant:

 

 

Leden van een aantal Zuid-Limburgse families hebben een fout in het genetisch materiaal (DNA) die kan leiden tot hartritmestoornissen en plotse hartdood. Het gaat waarschijnlijk om honderden, maar mogelijk om enkele duizenden mensen die verre familie van elkaar zijn en eenzelfde voorouder hebben, ontdekten cardiologen en genetici van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Deze mutatie in het gen is uniek voor de hele wereld, aldus de onderzoekers. Het gaat om een mutatie in het zogenoemde SCN5A-gen die in het ergste geval kan leiden tot acute hartstilstand, meestal bij mensen die schijnbaar gezond zijn. Dit gen oefent invloed uit op de elektrische stabiliteit van het hart. Als er een foutje insluipt, kunnen soms dodelijke hartritmestoornissen het gevolg zijn.

Al enkele jaren viel het de cardiologen en genetici op dat hetzelfde genfoutje in bepaalde families werd aangetroffen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Inmiddels groeit het aantal nieuwe namen met mutatiedragers wekelijks. De fout bleek terug te voeren tot één voorouder die honderden jaren geleden leefde.

Met hulp van een stamboomdeskundige gaan de vier cardiologen en genetici de eerste voorouder proberen op te sporen. Afhankelijk van de periode waarin deze persoon heeft geleefd, kan vervolgens worden berekend om hoeveel mensen het nu vermoedelijk gaat.

Daarnaast komt er een grootschalig genetisch onderzoek om andere genfoutjes op te sporen. Met de huidige inzichten kunnen mogelijke dragers van het gemuteerde gen snel op het spoor gekomen worden. 'Dit kan groot worden, heel groot', zei cardioloog Rachel ter Bekke zaterdag. Zij wil 'als een soort van Sherlock Holmes' puzzelstukjes bij elkaar krijgen, zei ze.

Mensen die denken dat in hun familie plotse overlijdens opvallend vaak voorkomen, kunnen contact opnemen met de huisarts voor een doorverwijzing naar het azM.

Peter

peter peperkamp

Het zou wel fijn zijn om de naam te weten van die verre voorouder!

Als ze die gevonden hebben zou dat wel fijn zijn voor mensen die verre voorouders hebben gehad in Zuid-Limburg.

Groeten,Piet.

Pieter van de Ruit.

ik vraag me af of ik mij moet laten onderzoeken. 2 van mijn neven zijn beide overleden zonder enige oorzaak. beide waren tussen de 26 en 32 jaar jong. Ook mijn broer overleed plotseling  op 49 jarige leeftijd. Mijn families zijn van Tegelen en Horst.

Angela Beckers


In 2009 was er op hetzelfde gen ook al een mutatie gevonden (SCN5a 1795insD) die eveneens in een bepaalde hartritmestoornis resulteert.  Bij dit artikel zit een kaartje met de distributie van alle nazaten van deze persoon; grotendeels in Groningen & Friesland.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19949711

Echter, ik kan me voorstellen dat dergelijke onderzoekers de naam/namen van de betreffende familie goed geheim houden. Je zou immers niet willen dat potentiele werkgevers of verzekeraars mensen met die achternaam gaan uitsluiten of misschien niet aannemen. 

FrederikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!