stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Vlaamse vreemdgangers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In onderstaand bericht wordt een aardig inzicht verschaft in de relatie tussen DNA-onderzoek en stambomen.  Een veel gehoord argument, dat DNA en de (papieren) genealogie door buitenechtelijke relaties best ver uit elkaar kunnen lopen wordt hiermee voor een groot deel ontkracht:

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2013/oktober/Vlaamse-vreemdgangers.html

Frederik

I

k ben benieuwd of hier geen vertekening optreedt. Alleen al het feit dat deze mensen hun familieverleden in kaart hebben (laten) onderzoeken  m.i. erop duiden dat de onderzochte populatie qua godsdienst en sociale klasse niet maatgevend zijn. Bekend is het dat incest vooral bij orthodox protestanten &  en (in dit vlaamse geval) dito Katholieken door hun schaamtecultuur ver bovengemiddeld voorkomt. Ik heb een blauwe maandag statistiek gedaan en weet hoe je met onderzoekspopulatie's kunt manipuleren. Zeker en vooral ook bij een Katholieke universiteit. 

Frans van Himbergen

Frans van Himbergen

De onderzoekers hebben bewust (mede vanwege privacy van (recent) nog levende mensen) alleen uitspraken gedaan over ten minste 7 generaties terug.  Kortom, het feit dat er nu iemand zijn stamboom uitzoekt is waarschijnlijk nauwelijks gerelateerd aan de sociaal economische status van mensen zeven generaties terug. Wel geven ze een voorbeeld van twee mensen die 31 generaties terug verwant waren; voor dergelijke gevallen denk ik dat je wel een punt hebt, immers, de gemiddelde landbouwer kan zijn stamboom niet 31 generaties terug voeren. Maar ook in Belgie lukt 7 generaties al wel heel rap, en als dat het overgrote deel van de steekproef vormt, dan zal het met de representativiteit wel goed zitten hoop/denk ik. 

Het hele artikel gelezen hebbend kreeg ik niet echt de indruk dat de onderzoekers hier door een bewuste selectie van de steekproef de resultaten proberen te sturen. Kan je het uitsluiten?  Nee natuurlijk niet.

Belangrijkste punt dat ik uit dit verhaal haalde is dat vreemdgaan een heel stuk minder vaak voorkwam dan soms wel werd gesuggereerd.  En dat is goed nieuws voor genetische genealogen.

Frederik


Dag Frederik;

De "gemiddelde" genealogie-liefhebber, zal als de "gemiddelde" postzegelverzamelaar, hoogleraar, priester, Play-boy-lezer en dito Feijenoord- fan, vermoedt ik sterk, op items als b.v. incest, ook na  toepassing van de wet van de grote getallen verschillend scoren. Alleen, het problem is, ik weet ik niet welke. Om dat uit te vinden  zou je een wel heel grote groep genealogen en nog veel meer niet-genealogen  moeten onderzoeken om duidelijk falsifiseerbare resultaten te krijgen. Je sociale klasse, ongeacht sociale stijger of daler speelt daarbij ook een rol. Het vergt alleen al veel (in de opvoeding overgedragen begrip van het belang van wetenschap om toestemming te geven je eigen familie te laten onderzoeken, zeker als de betrokkenen zelf diep in hun hart wel vermoeden dat een voorvader met zijn eigen dochter of nichtje gerommeld heeft. Het fanatisme waarbij sommige genealogen b.v. een adelijke stamboom of beoemde voorouderrs voor hun familie najagen speelt boekdelen. De alcoholisten, geslachtszieken, psychiatrische patienten & criminelen zijn duidelijk minder in trek.  Misschien hebben de gedrevenen van een  door generatie's doorgegeven familietrots toch een grotere kans op succes, dat hopen ze in ieder geval. terecht, of misschien wel juist niet.  

Groet;

Frans van Himbergen.

Frans van HimbergenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!