stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Vergelijk van twee haploprofielen



Profiel afbeelding

Op zoek naar de mogelijke verwandschap tussen de Belgische Cam(m)ermans families en onze Nederlandse K(C)amerman(s) families liggen ons nu twee haploprofielen voor, van twee mannelijke personen.

Als wij deze bekijken zijn die toch erg verschillend:  R1b1b2a1 uit Belgie en I-M253  van Nederland.

Geziens de algemene beschrijvingen zijn deze zo verschillend, dat wij ons afvragen of dit betekend "geen" verwandschap, of zijn  er nog verdere markers, die toch op een verwandschap wijzen?

Wie kan ons helpen?

Bedankt en vriendelijke groeten, Rosemarie Lübkert-Kamermans

Rosemarie Luebkert-Kamermans - 2 mei 2015 - 18:01

Beste Rosemarie,

op het eerste gezicht zijn beide families genetisch niet verwant (in de mannelijke lijn). Maar op basis van 2 geteste personen kun je er geen conclusies aan verbinden. Er is een zeer kleine kans aanwezig dat er ooit een NPE (http://en.wikipedia.org/wiki/Non-paternity_event) heeft plaatsgevonden. Om meer duidelijkheid te krijgen is het wellicht verstandig andere mannelijke Cam(m)ermans / K(C)amerman(s) te laten testen uit andere stamlijnen. Deze personen zouden dan tot dezelfde haplogroep moeten behoren als de reeds geteste personen, uiteraard R1b1b2a1 voor de Belgen en I-M253 voor de Nederlanders.

Bovendien kunnen beide families wel degelijk aan elkaar verwant zijn zonder dat ze een gemeenschappelijke mannelijke voorouder delen. Het gebeurde voor 1750 (en daarna ook nog wel) regelmatig dat kinderen de achternaam van de moeder meekregen omdat zij bijvoorbeeld hoger in aanzien stond... Een en ander is ook afhankelijk van de streek waar de voorouders van de onderzochte personen vandaan komen.

Mijn antwoord roept waarschijnlijk meer vragen op dan ze beantwoord, maar ik denk persoonlijk dat dit wel zaken zijn waarmee je rekening moet houden als je DNA verwantschaps-onderzoek doet.

Pim.

PimV - 2 mei 2015 - 18:55

Beste Pim,

Dank voor je snelle reactie. Zoals je zult begrijpen, hebben wij ons ook erg verbaasd over de  uitkomst van het DNA onderzoek in Leuven.

De afstamming van de voorvader, die naar zijn eigen gearchiveerde verklaringen in 1742 in Dordrecht is geboren, hetgeen door ons in de jarelange naspeuringen tot nu toe niet bewezen kon worden. Aangezien de mogelijke verbinding met de Belgische naamgenoten van ver voor die tijd (16de eeuw en daarvoor) moet stammen, beginnen wij te vrezen, dat hij de missing link in de gezamenlijke afstamming met de Belgische Cam(m)ermansen is. Tot nu toe gingen wij uit van de hypothese dat zoals zoveel Vlamingen de 80jarige oorlog de families in Noord en Zuid had opgesplitst.

Misschien weet nog iemand verder een suggestie?

Met vriendelijke groeten, Rosemarie 

Rosemarie Luebkert-Kamermans - 2 mei 2015 - 19:29

Beste Rosemarie

Ik heb niet direct een nieuwe suggestie, maar de reaktie van Pim heeft me wel aan het denken gezet. Ook ik heb wel eens overwogen om zo'n DNA test te laten doen om te zien of ik verwant ben aan een familie met dezelfde naam waar al zo'n test gedaan is. Maar ik begrijp dat de uitkomst toch nog weinig zegt (als er niet op meer kenmerken wordt getest). Stel dat de uitkomst van jouw Belgische en Hollandse tak gelijk was geweest, dus beide R1b1b2a1, dan had je nog geen zekerheid dat er verwantschap was, want die haplogroep komt vaak voor. Eigenlijk is jouw huidige uitkomst veelzeggender, namelijk dat er geen genetische verwantschap blijkt via de mannelijke lijn.

Pim wijst nog op de mogelijkheid van "NPE". Ik heb wel eens gehoord dat gemiddeld één op de tien kinderen niet van de wettelijke vader is, dus dan zou de kans toch wel vrij groot zijn, dat na de tiende graad (dat is bij een vergelijking tussen twee takken van één gemeenschappelijke voorvader, al na vijf generaties), een DNA test geen verwantschap laat zien waar die genealogisch wel degelijk bestaat. Verder heb ik ooit gelezen dat er na ongeveer 9 generaties zoveel mutaties in het DNA zijn ontstaan, dat ook daardoor zo'n test niet betrouwbaar meer is.

Is mijn conclusie juist dat een DNA test dus weinig zinvol is?

vr.gr.

sprangers - 3 mei 2015 - 15:57

Beste Mr Segers,

Wij kunnen niet echt zeggen, dat het nutteloos is zo een DNA test te maken. Het kloppt, dat bij gelijke haplo's nog niet zeker is of het echt verwandten zijn.

Maar wij zijn nu aan het overleggen verschillende verdere echte familieleden uit andere takken te verzoeken mee te doen aan dit onderzoek, om zo beter te lokalieseeren waar een vout ligt, of te bevestigen, dat wij niet met Belgische naamgenoten verwand zijn. Maar, wij stellen ons ook de vraag, of het genoeg ist het vergelijk met slechts een Belgische Camermans te doen en daaruit te concluderen, dat daarmee geen enkele verwandschap bestaat.

Er worden bij het DNA onderzoek 38 verschillende markers onderzocht, diens resultaat gezamelijk tot dat haplo-profiel leid. Voor ons is het wel interessant, omdat wij dit nicht verwacht hadden en nu intensiver naspeuringen zullen doen.

Met vriendelijke groeten,

Rosemarie

Rosemarie Luebkert-Kamermans - 3 mei 2015 - 23:07

Beste Rosemarie,

Ik heb mijn eerdere reaktie (zie hierboven) nog iets aangevuld. Maar los daarvan, geef ik toe dat, als het u de investering waard is om inderdaad bij meer stamlijnen DNA tests te laten doen, dat u dan meer zekerheid kan krijgen (zoals Pim al voorstelde). Het lijkt me interessant t.z.t. het resultaat te vernemen. Houdt u ons Stamboomforumleden op de hoogte a.u.b.

vr.gr.

sprangers - 4 mei 2015 - 15:23


Het fabeltje van de 10% moet de wereld uit. Echt onderzoek leidde tot een veel lager percentage 'koekoekskinderen"; ik meen zelfs beneden de 3%. Nog steeds iets om rekening mee te houden, maar laag genoeg om de huwelijkstrouw van onze voorouders wat hoger te waarderen.

Frans C. Nelis - 27 aug 2016 - 10:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu