stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Adviesverzoek m.b.t. DNA-test

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste lezers,

 

Ik ben voornemens om een DNA-test te doen. Het doel ervan is tweeledig:

1. Om vast te stellen of ik slavische en/of baltische voorouders heb en zo ja in welke mate;

2. Om aanwijzingen te verkrijgen omtrent de vaderlijke afstamming van een voorouder die is geboren uit een ongehuwde moeder.

 

Wie weet welke type DNA-onderzoek voor deze vraagstukken en welke organisatie(s) daarvoor het meest geschikt zijn? Hieronder een korte toelichting.

 

Ad 1) Mijn grootmoeder van vaders zijde komt uit Oostpruissen, dat tot 1945 deel uitmaakte van Duitsland en thans (grotendeels) tot Polen behoort. De bevolking was overwegend van Duitse origine, maar ook slaven en balten waren ruim vertegenwoordigd. De Duitsers zijn aan het eind van de oorlog massaal gevlucht dan wel verdreven, daaronder mijn grootmoeder en haar familie. Door alle oorlogshandelingen is er veel genealogisch materiaal verloren gegaan. Mijn onderzoek loopt daardoor al vast bij de ouders van deze grootmoeder. Hoewel beide overgrootouders Duitse familienamen hebben (Hahn en Ross), vermoed ik slavische en/of baltische voorouders onder hen.

Ad 2) Een van mijn voorouders van moeders zijde (zesde generatie) is in 1822, in Deventer, uit een ongehuwde moeder geboren. Doordat relevante familieverhalen en relevant archiefmateriaal ontbreken, is er geen vader dan wel potentiële kandidaat aan te wijzen. Van een mannelijke nazaat kan ik wellicht DNA-materiaal verkrijgen. Ik hoop daarmee aanwijzingen in de richting van de onbekende voorouder te vinden, maar weet niet precies welke informatie ik kan verwachten.

 

Alvast dank voor een reactie!

 

Groet,

Vincent

Vincent

Beste Vincent,

Omdat je meer wil weten van enerzijds de afstamming via je vaders kant en anderzijds via moeders kant, gaat het om twee verschillende DNA tests, d.w.z. normaal gesproken beide bij een mannelijke afstammeling via de mannelijke lijn van beide kanten. Echter als je geen potentiële kandidaat kan aanwijzen lijkt me zo'n test zinloos. Je kan hoogstens bevestigd krijgen dat je al dan niet Slavische/Baltische genen hebt.

De namen Hann en Ross werden normaal gesproken via de mannelijke lijn doorgegeven, wat dus niet wijst op Slavische afkomst via de mannelijke lijn. Dus misschien bedoel je DNA onderzoek via de vrouwelijke lijn? Ik weet niet of dit zgn. "mithochondriaal" DNA onderzoek je iets zal opleveren.

PS. Ross lijkt me meer van Britse origine!

sprangers

Vincent,

Heb je al eens nagedacht over autosomaal DNA-onderzoek?

Ik geef een link naar een korte toelichting van de heer Jan Willem Kooten op de website van de NGV:

http://www.ngv.nl/Artikelen/homepage.php?action=ListItem&site=NGV&frams=y&ident=264

Een citaat uit de laatste alinea:

Een zeer belangrijk nieuw gegeven bij deze tests is dat men niet alleen bloedverwantschappen kan vast stellen maar ook waardevolle informatie krijgt over de etnische en geografische oorsprong van de familie.

Mvg

Bas Lems

Dank heer/mevrouw Sprangers!

Ik verwacht ook niet dat een DNA-test mij concrete voorouders oplevert. Bij mijn Oost-Pruissische voorgeslacht gaat het inderdaad 'alleen' om de vraag of daar Slavische/Baltische genen zijn te vinden. Bij mijn voorouder uit Deventer hoop ik via een nazaat in de mannelijke lijn op aanwijzingen als herkomstgebied en dergelijke.

Vincent


Dank Bas.

Ik ga verder uitzoeken of dit wat voor mij is.

VincentPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!