stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » Afstamming Karel V via De Hooghe

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik doe momenteel onderzoek naar de graveur/carthograaf Cornelis de Hooghe (Den Haag 1541 -Den Haag 1583) van wie wordt gezegd dat hij een bastaard van keizer Karel V was. Hij kreeg waarschijnlijk vier kinderen, waaronder op z'n minst twee zoons: Charles (of Karel) en David de Hooch (met schrijfvarianten). David kreeg een zoon Michiel de Hoogh (te Den Haag) van wie verder niets bekend is. Charles kreeg (waarschijnlijk te Utrecht) een zoon Horatius of Horatio de Hooch en nog een zoon Alexander die naar Indië vertrok, waarna het spoor verloren is. David, Charles en Horatio waren alle drie zogenaamde Italianiserend kunstschilders. Mogelijk dat Horatio (te Utrecht) nog een zoon Jan kreeg, maar hierover zijn de gegevens schaars. Indien er personen in mannelijke lijn van David of Charles de Hooch afstammen is wellicht via een DNA-test vast te stellen a) of Cornelis de Hooghe inderdaad een bastaard was van Karel V en b) of er vandaag nog personen rondlopen die via Cornelis de Hooghe van keizer Karel V afstammen. Elke informatie met betrekking tot deze afstammingslijn is welkom.

Jaap Gestman Geradts

@Jaap

Het lijkt me dat u a) en b) enkel aan de weet kunt komen wanneer u over het Y-DNA profiel van Karel V beschikt. Maar ik vermoed dat dit niet het geval is?

Of zijn recent onderzoeksresultaten verschenen?

beste groeten

Ben Van Beurden

Inderdaad beschik ik alleen over de gegevens die ik heb vermeld en ik hoop mensen te vinden die afstammelingen zijn van Charles of David de Hooch of van hun kinderen Michiel, Horatio en Alexander. Zelf heb ik geen meer recente generaties gevonden, noch mannelijk, noch vrouwelijk.En inderdaad zou mannelijke afstammelingen in rechte lijn het mooiste zijn, vanwege het doorgeven van het Y-chromosoom. .

Jaap Gestman Geradts

Jaap, dat begrijp ik dat dit fantastisch zou zijn. Maar zolang het Y-DNA profiel van Karel V niet gekend is, gaat u nooit met enige zekerheid erachter komen of iemand al dan niet van een natuurlijke zoon van de keizer afstamt.

Voor zover ik het kan zien is van Karels Y-DNA helemaal niets overgebleven...

Ben Van Beurden


Beste Ben,

Er wordt in Zwitserland onderzoek gedaan naar het Habsburgse DNA in het algemeen. En als het DNA van bijvoorbeeld Filips II (zoon vab Karel V) wel bewaard is gebleven of van een andere Habsburger, dan kom je toch ook nog wel een eindje.Maar het is zeker geen gelopen race.

Jaap Gestman Geradts
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!