stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » DNA genealogie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Jaren geleden een test laten doen in Amerika, was toen een VPRO idee. Ik ben een I2b1 met de daarbij horende details van de STR. Ik weet ook dat pas bij enige honderden gelijke profielen die gelijk of bijna gelijk zijn je met enige zekerheid kan zeggen dat er ooit een gezamelijke voorouder was. In de loop van de jaren zijn er een aantal keren personen opgedoken die een zelfde profiel of een bijna gelijk profiel hebben.  Soms zijn het Nederlanders (2x) maar meestal volkomen onbekende personen  in Engeland of Amerika, Noord Duitsland of Denemarken. Dit bij 12 markers. Wel duidelijk is dat het een echte Germanse afstamming is (want in N-Duitsland zit de grootste concentratie van profielen die  op de mijne lijken.Pas wanneer er duizenden Nederlanders een test laten maken is er mogelijk een testresultaat dat met de mijne overeenkomt. En een eventueel familie verband aangeeft.

Ik kom uit een streek van noord-nederland waar het de gewoonte was dat de oudste zoon het (boerenbedrijf) overnam, de andere kinderen verdwenen in de onbekendheid, ze werden meestal helemaal niet opgeschreven in de kerkregisters en de belastingregisters, het waren knechten en dienstmeiden voor de oudste zonen. Desondanks ben ik tot plm 1600 (de hoofdlijn) gekomen na jarenlange bestudering van wat er is. Belasting betalen is al heel oud.

henk3856

Beste Henk,

Ik realiseer me dat dit al een enigszins gedateerd topic is (4 maanden).  Waarom laat je geen uitgebreidere DNA analyse doen?  Voor verwantschapstesten zijn er voldoende alternatieven met vele tientallen Y of mt-markers beschikbaar, of je kunt voor testen met autosomaal DNA gaan.  De (vele) onterechte matches worden daarmee een stuk zeldzamer.  Het zijn nog steeds geen hele goedkope testen, maar met de huidige dollar koers is het niet meer zo erg als enkele jaren geleden.  Voor 99 dollar kun je al bij AncestryDNA terecht voor een autosomaal test, en FamilyTree DNA biedt y-DNA testen met 37 markers aan voor $169 en 111-marker testen voor $359 (hoewel van die laatste er volgens mij niet zoveel mensen in de database zitten, dus een daadwerkelijk toevalstreffer is niet erg aannemelijk).  Rond de (Amerikaanse) feestdagen wordt er nogal eens gestunt met prijzen is me in het verleden opgevallen.

Frederik

Frederik


FTdna has a sale on right now.

Gus Van Weert
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!