stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtest


Profiel afbeelding
Dag Ineke, Met veel aandacht heb ik jouw vragen gelezen. Bij mij is een percentage engels op 28,3 % via MyHeritage. Er bestaan reeds twijfels over mijn eigenlijke vader, en dit versterkt het wel. Er is uit een broer zussen DNa test gebleken dat ik maar voor de helft men hen verwant ben.

Frank Beuken

Dag Frank,

Nu zou het interessant zijn het percentage "Engels" bij je broer/zussen te kennen

sprangers

Dat is de volgende stap.

Frank Beuken

Ik dacht even dat zij al een test bij MyHeritage gedaan hadden. Maar het zal mij straks niet verbazen als zij dan ook op zo'n 29% uitkomen gelet op de percentages hierboven van Ineke: 29%, Bob 31,7%, Wen 28% en Frank 28,3%

Ik begin te vermoeden dat MyHeritage het DNA van Nederlanders en Engelsen op een hoop gooit, hetgeen Sander Hunink ook min of meer suggereerde.

sprangers

Het is inderdaad wel wat verdacht.

Frank Beuken

Er wordt denk ik niet zozeer alles op een hoop gegooid, maar er wordt gekeken naar autosomaal DNA dat er het meest op lijkt. Eerder gaf ik al aan dat het DNA profiel van Britten (voornamelijk Britten in Zuidoost-Engeland) veel lijkt op die van veel Nederlanders, vanwege gemeenschappelijke voorouders. Die gemeenschappelijke voorouders kunnen best 1500 jaar geleden zijn geweest ten tijde van de volksverhuizingen. Daarna is het DNA profiel volgens enkele wetenschappelijke bronnen in bepaalde regio's nauwelijks meer veranderd, aangezien het gebruikelijk was om vooral te trouwen met anderen uit de gemeenschap. Zelfs zo sterk blijkbaar dat het mogelijk is dat je DNA profiel tegenwoordig sterke overeenkomsten kan vertonen met Britten, terwijl er geen recente gemeenschappelijke voorouder voorkomt. In mijn geval heb ik met zekerheid een papieren genealogie die tot 500 jaar teruggaat (de Hunink-tak zelfs met grote zekerheid tot 700 jaar terug). Daar zit met name Nederlanders bij en een enkele Duitser. Toch heeft LivingDNA aangegeven dat ik 96,4% 'Brits' ben. Zelfs al zou mijn vader mijn vader niet zijn, aan mijn moeders kant zit totaal geen Brit. Het percentage is alleen te wijten aan de weinige data uit Nederland en de zeer sterke overeenkomst met Britse DNA profielen. LivingDNA heeft daarbij Groot-Brittannie ingedeeld in 21 regio's, waarin ik voor 49,6% overeen kom met Zuidoost-Engeland en 18,9% Oost-Anglia. Dat zijn precies de regio's die het dichtst bij Nederland liggen en overspoeld werd door Saksen, Friezen en Angelen. Mijn haplogroep R1B-U106, subgroep RZ8, past daar precies in het plaatje. Ik ga dan ook voor bovenstaande verklaring. En ik denk ook dat jullie vooral voornamelijk Nederlandse roots hebben en er geen recente Britse voorouder aanwezig is in jullie genealogie.

Sander Hunink

Dag Sander, Een mooie uitleg. Daar kan ik mee leven. Dank je wel

Frank Beuken

Met wat vertraging :

Bedankt voor de mooie reacties, veel om over na te denken. Helaas gaat de vlieger niet helemaal op dat dit Engelse DNA dan ook voor mijn directe familieleden zou gelden.Mijn nichtjes en neven van zowel vaders als moeders kant hebben geen Engels DNA. Mijn zus en broer zijn niet getest dus die kan ik niet vergelijken. Ik word wel nieuwsgierig.

Ineke Kroon

Ineke: Google het volgende: "Europedia, R1b" om een beter inzicht te krijgen hoe het menselijk (i.e. mannelijk) DNA zich verspreid heeft over Europa en waarom er geen "Engels DNA" bestaat.

Gus Van Weert

Ga ik zeker doen! Ik vind de gedachte dat Engels of Europees DNA -pur sang- niet bestaat ook wel logisch gezien de vele contacten met de kust van Engeland, zeker op de plek waar mijn familie vandaan komt (Zeeland). De stad waar ik woon is zelfs Engels grondgebied geweest in het verre verleden. Dus dat er flink veel DNA uitwisseling geweest is staat wel vast. Dit nog voor ik je advies opgevolgd hebben en dus zonder te lezen. Maar dan blijft toch bij mij de gedachte knagen; waarom alleen bij mij. Want ook de familie die zich liet testen komt van die kust en die hebben dat Engelse DNA niet. Dus zo simpel ligt het denk ik toch niet in mijn geval. Maar het blijft leuk en bedankt voor de tip, ik ga het zeker googlen en lezen.

Ineke Kroon

"Waarom alleen bij mij" kan ik niet beantwoorden; ik weet niet genoeg af van maternal dna transfer. Uiteindelijk zul je wel naar haplogroepen en subclades toe moeten. Vraag de test maatschappij(en) die je gebruikt hebt of jij die persoonlijke informatie kan krijgen. Niet allen maken dat beschikbaar. Heb je mijn eerdere reaktie op dit onderwerp gelezen? Oh, en het is Eupedia, niet Europedia. Sukses. Voor privee kontakt, mijn e-mail adres is [e-mailadres verborgen] .

Gus Van Weert

Jammer dat MyHeritage juist wat moeilijk doet, die geeft geen extra informatie. Ik vind ze zelf behoorlijk pushend: ik krijg mail, ik wordt zelfs gebeld om maar een duur(der) abonnement af te sluiten. 

Ik heb niet je eerdere reacties bij andere topics over dit onderwerp gelezen. Ik vind de materie (te) ingewikkeld en loop al snel vast en geef het dan op.Ik denk dat mijn persoonlijk raadseltje ook niet opgelost kan worden door meer kennis. (Hoewel kennis natuurlijk nooit kwaad kan). Alleen als mijn broer en zus dezelfde test zouden doen wordt meer duidelijk over mijn persoonlijk raadseltje. En dat gaat me wat te ver, dat is ieders persoonlijke keuze.

dank voor het meedenken!

Ineke Kroon

Ik ben voor 62,5% Engels volgens de DNA-test van MyHeritage maar nergens in mijn familie vind ik iemand met een Engelse afkomst. Ik ben ook voor 27,1% Scandinavisch (Noormannen?) en slechts voor 9,1% Noord- en West-Europees. Dan ook nog voor 1,3% Nigeriaans maar dat heeft zo'n beetje de hele wereldbevolking dus dat zegt niets.

Ik weet echt niet wat ik met de uitkomst aan moet hoor.

Remco Sprong

Beste Remco

Uit de voorafgaande discussie (met name de reaktie hierboven van 12 november 2017) mag toch al duidelijk zijn dat 62,5% “Engels” niet betekent dat je per se Engelse voorouders hebt!   Idem voor Scandinavisch.

Er is de afgelopen tijd op dit forum al heel vaak geconstateerd dat MyHeritage geen apart “Nederlands” DNA onderscheidt en dat hun etniciteitsindeling met een grote korrel zout moeten worden genomen.

Het enige opmerkelijke in jouw resultaten vind ik 1,3% Nigeriaans. Je schrijft dat "zo’n beetje de hele wereldbevolking" dat heeft. Misschien geldt dit voor de vele Amerikaanse cliënten van MyHeritage, maar m.i. niet voor iemand met een Nederlandse kwartierstaat. Overigens betekent het ook hier niet per se dat je een verre Nigeriaanse voorouder hebt.

sprangers


Heel veel dank voor deze uitleg. Uit mijn DNA-test bij MyHeritage kwam een percentage van 93,6% Engels, een paar procent Oost-Europees en een paar procent Midden-Oosten.

Ik doe al enige jaren genealogisch onderzoek maar Engelse verwanten heb ik tot dusver niet gevonden. Maar zoals u het toelichtte zegt dat dus niets. Alleen dat ik weinig aan de uitslag heb verder. Jammer maar helaas.

Jan GeerdesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu