stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtest


Profiel afbeelding

Myheritage en al die andere soortgelijke stamboom onderzoeken is één grote grap. En afkomstig van een organisatie die denkt d.m.v natte vingerwerk iemand zijn Genetische afkomst te kunnen bepalen. Ik verdenk de organisatie er zelfs van dat er veel meer achter zit dan dat mensen zouden durven geloven. Dat is niet achterdochtig bedoeld, maar je moet tegenwoordig nergens meer van opkijken. Zeker niet wanneer het zoiets persoonlijks betreft als je 'DNA'. Ik vind dat teveel mensen daar te weinig bij stilstaan. Ik denk dat mensen niet verbaasd moeten zijn dat al die opgestuurde DNA staaltjes over een tijdje kunnen worden gebruikt om de pillen, poeders en smeerseltjes voorraad van ene of andere Pharmaceutische industrie te kunnen slijten. Of de FBI met deze DNA staaltjes aan de haal gaat. Hee Hallo!!!....het betreft hier wél de V.S waar je je DNA naartoe stuurt hé...een beetje nadenken en vragen en achterdochtig zijn mag dan best lijkt mij.

klaas

Betreft de vraag bij dit bericht: Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtest - in het - Genetisch genealogie DNA forum. Van familie vernomen voor DNA onderzoekers dan zijn onze voorouders, met name afkomstig van Noord-west Europa en ook Scandinavisch met een procent uit het midden-oosten. Dat vergeleken met voorouders in onze kwartierstaten, dan is er geen bewijs van midden-oosten maar wel hugenoten afkomstig uit het zuiden van Frankrijk.

Macy Deden

Even hier nog een reactie op Klaas zijn bericht. Inderdaad komt my Heritage over als een commercieel bedrijf. Ik heb dus ook een DNA monster naar VS gestuurd en krijg onophoudelijk bericht van matches. Telkens als je iets verder wil klikken komt het verzoek betalend lid te worden, wat ik dus geen zin in heb. Ik heb enkele matches via een omweg gecontroleerd en inderdaad ze kloppen. Maar...ik zit niet te wachten op verre neven en nichten in de zoveelste graad. Je bent tenslotte al gauw allemaal familie als je niet oppast..hihi. Mijn interesse gaat uit naar mijn roots en dan liefst zo ver mogelijk terug in de geschiedenis, wat aardig gelukt is. Hier en daar zijn nog wel wat losse eindjes en dacht doormiddel van DNA vergelijk zouden die opgelost kunnen worden.

Ik overweeg mijn dna-resultaten zelf te beheren dus heb dat aangevraagd. Kreeg prompt reactie dat bij hen de gegevens in dikke kluis lagen en strict prive. Hier heb ik dus ook wel mijn bedenkingen zoals Klaas ze schetst. Heb nog niet begrepen in hoeverre Genealogie-online hier in de toekomst meer werk van gaat maken. Graag reactie. Groet Jos

Jos de Swart

Beste mensen, Ik zie vaak dat men de uitslagen van zijn test te letterlijk neemt. Kijk daarmee uit. Nederlands en Engels DNA lijkt veel op elkaar en overlapt ook met elkaar; in zo'n test krijgen Nederlanders vaak veel Engels of Noordwest Europees of Scandinavisch of een mix hiervan. Er is geen dringende reden om een nabije Engelse voorouder aan te nemen als je stamboom hier niet op wijst. Zo krijg ikzelf bijv. 50% Engels, maar met behulp van DNA matches heb ik al mijn 8 Nederlandse overgrootouders weten te bevestigen.

VvdHeijden

Hierbij mijn interpretatie van de MyHeritage uitslagen. 

MyHeritage gebruikt referentie populaties die weer anders zijn dan de andere bureau's, maar mij wel wat inzicht geven (weinig gemengde, basic populaties). Het sluit aan bij kennis die ik al heb van verschuiving en migraties binnen Noord West Europa. Voor de migraties naar NL vanuit het noorden was NL voor een groot deel een mix tussen Engels (Brits) en Noord- en West-Europees. 

Scandinavisch DNA

Dit is met name Fries (=Anglo-Saxon) DNA en komt in NL veel voor in GR, FR, NH, ZH, UT, Betuwe en een beetje Arnhem/Zeeland. Dus het oude Friese Koningkrijk. Rond de grote volksverhuizing zijn die naar de kust/langs rivieren van NL Belgie, Kust Noord Frankrijk en de kust/langs rivieren Engeland verhuisd vanuit Denemarken en Kust Noord Duitsland (maar eerder uit Denemarken afkomstig). 

Komt ook in Engeland en Zuid Schotland voor en is daar afkomstig van de Anglo-Saxons. Dit is volgens onderzoeken niet te onderscheiden van Deens DNA. Dus in Engeland kunnen ze de genen van de Anglo-Saxons niet onderscheiden van de latere Deense Viking migranten. 

Engels DNA

Engels in mijn interpretatie Brits DNA (geen Anglo-Saxon). Kerngebied van Engeland is volgens de moderne inzichten 30% Fries=Anglo-Saxon en 70% Brits. Let wel de Brits DNA zal niet alleen geperkt zijn tot Engeland maar zich ook op het vaste land van het continent doorzetten. Er hoeven dus geen Engelse in jouw stamboom voor te komen. 

Iers, Schots en Welsh DNA

Kan te maken hebben met slavenhandel door Vikingen en Friezen (en verkoop aan). Je ziet ook een relatief hoog percentage in Denemarken. Dit zou in NL in GR, FR, NH, ZH en UT tot hogere percentages kunnen leiden. Ook nabijheid UK speelt een rol in Belgie is het percentage hoger.

Ik hoop dat je dit meer inzicht geeft. 

AJ Bosma


merci voor de uitgebreide toelichting!

Ineke KroonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu