stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtest



Profiel afbeelding
Er wordt denk ik niet zozeer alles op een hoop gegooid, maar er wordt gekeken naar autosomaal DNA dat er het meest op lijkt. Eerder gaf ik al aan dat het DNA profiel van Britten (voornamelijk Britten in Zuidoost-Engeland) veel lijkt op die van veel Nederlanders, vanwege gemeenschappelijke voorouders. Die gemeenschappelijke voorouders kunnen best 1500 jaar geleden zijn geweest ten tijde van de volksverhuizingen. Daarna is het DNA profiel volgens enkele wetenschappelijke bronnen in bepaalde regio's nauwelijks meer veranderd, aangezien het gebruikelijk was om vooral te trouwen met anderen uit de gemeenschap. Zelfs zo sterk blijkbaar dat het mogelijk is dat je DNA profiel tegenwoordig sterke overeenkomsten kan vertonen met Britten, terwijl er geen recente gemeenschappelijke voorouder voorkomt. In mijn geval heb ik met zekerheid een papieren genealogie die tot 500 jaar teruggaat (de Hunink-tak zelfs met grote zekerheid tot 700 jaar terug). Daar zit met name Nederlanders bij en een enkele Duitser. Toch heeft LivingDNA aangegeven dat ik 96,4% 'Brits' ben. Zelfs al zou mijn vader mijn vader niet zijn, aan mijn moeders kant zit totaal geen Brit. Het percentage is alleen te wijten aan de weinige data uit Nederland en de zeer sterke overeenkomst met Britse DNA profielen. LivingDNA heeft daarbij Groot-Brittannie ingedeeld in 21 regio's, waarin ik voor 49,6% overeen kom met Zuidoost-Engeland en 18,9% Oost-Anglia. Dat zijn precies de regio's die het dichtst bij Nederland liggen en overspoeld werd door Saksen, Friezen en Angelen. Mijn haplogroep R1B-U106, subgroep RZ8, past daar precies in het plaatje. Ik ga dan ook voor bovenstaande verklaring. En ik denk ook dat jullie vooral voornamelijk Nederlandse roots hebben en er geen recente Britse voorouder aanwezig is in jullie genealogie.

Sander Hunink - 12 nov 2017 - 20:39

Dag Sander, Een mooie uitleg. Daar kan ik mee leven. Dank je wel

Frank Beuken - 12 nov 2017 - 21:09

Met wat vertraging :

Bedankt voor de mooie reacties, veel om over na te denken. Helaas gaat de vlieger niet helemaal op dat dit Engelse DNA dan ook voor mijn directe familieleden zou gelden.Mijn nichtjes en neven van zowel vaders als moeders kant hebben geen Engels DNA. Mijn zus en broer zijn niet getest dus die kan ik niet vergelijken. Ik word wel nieuwsgierig.

Ineke Kroon - 12 nov 2017 - 21:15

Ineke: Google het volgende: "Europedia, R1b" om een beter inzicht te krijgen hoe het menselijk (i.e. mannelijk) DNA zich verspreid heeft over Europa en waarom er geen "Engels DNA" bestaat.

Gus Van Weert - 15 nov 2017 - 22:21

Ga ik zeker doen! Ik vind de gedachte dat Engels of Europees DNA -pur sang- niet bestaat ook wel logisch gezien de vele contacten met de kust van Engeland, zeker op de plek waar mijn familie vandaan komt (Zeeland). De stad waar ik woon is zelfs Engels grondgebied geweest in het verre verleden. Dus dat er flink veel DNA uitwisseling geweest is staat wel vast. Dit nog voor ik je advies opgevolgd hebben en dus zonder te lezen. Maar dan blijft toch bij mij de gedachte knagen; waarom alleen bij mij. Want ook de familie die zich liet testen komt van die kust en die hebben dat Engelse DNA niet. Dus zo simpel ligt het denk ik toch niet in mijn geval. Maar het blijft leuk en bedankt voor de tip, ik ga het zeker googlen en lezen.

Ineke Kroon - 15 nov 2017 - 22:39

"Waarom alleen bij mij" kan ik niet beantwoorden; ik weet niet genoeg af van maternal dna transfer. Uiteindelijk zul je wel naar haplogroepen en subclades toe moeten. Vraag de test maatschappij(en) die je gebruikt hebt of jij die persoonlijke informatie kan krijgen. Niet allen maken dat beschikbaar. Heb je mijn eerdere reaktie op dit onderwerp gelezen? Oh, en het is Eupedia, niet Europedia. Sukses. Voor privee kontakt, mijn e-mail adres is oretome@sympatico.ca.

Gus Van Weert - 16 nov 2017 - 01:56

Jammer dat MyHeritage juist wat moeilijk doet, die geeft geen extra informatie. Ik vind ze zelf behoorlijk pushend: ik krijg mail, ik wordt zelfs gebeld om maar een duur(der) abonnement af te sluiten. 

Ik heb niet je eerdere reacties bij andere topics over dit onderwerp gelezen. Ik vind de materie (te) ingewikkeld en loop al snel vast en geef het dan op.Ik denk dat mijn persoonlijk raadseltje ook niet opgelost kan worden door meer kennis. (Hoewel kennis natuurlijk nooit kwaad kan). Alleen als mijn broer en zus dezelfde test zouden doen wordt meer duidelijk over mijn persoonlijk raadseltje. En dat gaat me wat te ver, dat is ieders persoonlijke keuze.

dank voor het meedenken!

Ineke Kroon - 16 nov 2017 - 10:45

Ik ben voor 62,5% Engels volgens de DNA-test van MyHeritage maar nergens in mijn familie vind ik iemand met een Engelse afkomst. Ik ben ook voor 27,1% Scandinavisch (Noormannen?) en slechts voor 9,1% Noord- en West-Europees. Dan ook nog voor 1,3% Nigeriaans maar dat heeft zo'n beetje de hele wereldbevolking dus dat zegt niets.

Ik weet echt niet wat ik met de uitkomst aan moet hoor.

Remco Sprong 29673 - 10 okt 2018 - 11:29

Beste Remco

Uit de voorafgaande discussie (met name de reaktie hierboven van 12 november 2017) mag toch al duidelijk zijn dat 62,5% “Engels” niet betekent dat je per se Engelse voorouders hebt!   Idem voor Scandinavisch.

Er is de afgelopen tijd op dit forum al heel vaak geconstateerd dat MyHeritage geen apart “Nederlands” DNA onderscheidt en dat hun etniciteitsindeling met een grote korrel zout moeten worden genomen.

Het enige opmerkelijke in jouw resultaten vind ik 1,3% Nigeriaans. Je schrijft dat "zo’n beetje de hele wereldbevolking" dat heeft. Misschien geldt dit voor de vele Amerikaanse cliënten van MyHeritage, maar m.i. niet voor iemand met een Nederlandse kwartierstaat. Overigens betekent het ook hier niet per se dat je een verre Nigeriaanse voorouder hebt.

sprangers - 10 okt 2018 - 17:44

Heel veel dank voor deze uitleg. Uit mijn DNA-test bij MyHeritage kwam een percentage van 93,6% Engels, een paar procent Oost-Europees en een paar procent Midden-Oosten.

Ik doe al enige jaren genealogisch onderzoek maar Engelse verwanten heb ik tot dusver niet gevonden. Maar zoals u het toelichtte zegt dat dus niets. Alleen dat ik weinig aan de uitslag heb verder. Jammer maar helaas.

Jan Geerdes - 14 okt 2018 - 09:46

Myheritage en al die andere soortgelijke stamboom onderzoeken is één grote grap. En afkomstig van een organisatie die denkt d.m.v natte vingerwerk iemand zijn Genetische afkomst te kunnen bepalen. Ik verdenk de organisatie er zelfs van dat er veel meer achter zit dan dat mensen zouden durven geloven. Dat is niet achterdochtig bedoeld, maar je moet tegenwoordig nergens meer van opkijken. Zeker niet wanneer het zoiets persoonlijks betreft als je 'DNA'. Ik vind dat teveel mensen daar te weinig bij stilstaan. Ik denk dat mensen niet verbaasd moeten zijn dat al die opgestuurde DNA staaltjes over een tijdje kunnen worden gebruikt om de pillen, poeders en smeerseltjes voorraad van ene of andere Pharmaceutische industrie te kunnen slijten. Of de FBI met deze DNA staaltjes aan de haal gaat. Hee Hallo!!!....het betreft hier wél de V.S waar je je DNA naartoe stuurt hé...een beetje nadenken en vragen en achterdochtig zijn mag dan best lijkt mij.

klaas 2 - 14 okt 2018 - 14:49

Betreft de vraag bij dit bericht: Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtest - in het - Genetisch genealogie DNA forum. Van familie vernomen voor DNA onderzoekers dan zijn onze voorouders, met name afkomstig van Noord-west Europa en ook Scandinavisch met een procent uit het midden-oosten. Dat vergeleken met voorouders in onze kwartierstaten, dan is er geen bewijs van midden-oosten maar wel hugenoten afkomstig uit het zuiden van Frankrijk.

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 14 okt 2018 - 16:43 (laatst bijgewerkt 28 jan 2019 — 14:56 door auteur)

Even hier nog een reactie op Klaas zijn bericht. Inderdaad komt my Heritage over als een commercieel bedrijf. Ik heb dus ook een DNA monster naar VS gestuurd en krijg onophoudelijk bericht van matches. Telkens als je iets verder wil klikken komt het verzoek betalend lid te worden, wat ik dus geen zin in heb. Ik heb enkele matches via een omweg gecontroleerd en inderdaad ze kloppen. Maar...ik zit niet te wachten op verre neven en nichten in de zoveelste graad. Je bent tenslotte al gauw allemaal familie als je niet oppast..hihi. Mijn interesse gaat uit naar mijn roots en dan liefst zo ver mogelijk terug in de geschiedenis, wat aardig gelukt is. Hier en daar zijn nog wel wat losse eindjes en dacht doormiddel van DNA vergelijk zouden die opgelost kunnen worden.

Ik overweeg mijn dna-resultaten zelf te beheren dus heb dat aangevraagd. Kreeg prompt reactie dat bij hen de gegevens in dikke kluis lagen en strict prive. Hier heb ik dus ook wel mijn bedenkingen zoals Klaas ze schetst. Heb nog niet begrepen in hoeverre Genealogie-online hier in de toekomst meer werk van gaat maken. Graag reactie. Groet Jos

Jos de Swart - 15 okt 2018 - 10:07

Beste mensen, Ik zie vaak dat men de uitslagen van zijn test te letterlijk neemt. Kijk daarmee uit. Nederlands en Engels DNA lijkt veel op elkaar en overlapt ook met elkaar; in zo'n test krijgen Nederlanders vaak veel Engels of Noordwest Europees of Scandinavisch of een mix hiervan. Er is geen dringende reden om een nabije Engelse voorouder aan te nemen als je stamboom hier niet op wijst. Zo krijg ikzelf bijv. 50% Engels, maar met behulp van DNA matches heb ik al mijn 8 Nederlandse overgrootouders weten te bevestigen.

VvdHeijden - 28 dec 2018 - 23:41

Hierbij mijn interpretatie van de MyHeritage uitslagen. 

MyHeritage gebruikt referentie populaties die weer anders zijn dan de andere bureau's, maar mij wel wat inzicht geven (weinig gemengde, basic populaties). Het sluit aan bij kennis die ik al heb van verschuiving en migraties binnen Noord West Europa. Voor de migraties naar NL vanuit het noorden was NL voor een groot deel een mix tussen Engels (Brits) en Noord- en West-Europees. 

Scandinavisch DNA

Dit is met name Fries (=Anglo-Saxon) DNA en komt in NL veel voor in GR, FR, NH, ZH, UT, Betuwe en een beetje Arnhem/Zeeland. Dus het oude Friese Koningkrijk. Rond de grote volksverhuizing zijn die naar de kust/langs rivieren van NL Belgie, Kust Noord Frankrijk en de kust/langs rivieren Engeland verhuisd vanuit Denemarken en Kust Noord Duitsland (maar eerder uit Denemarken afkomstig). 

Komt ook in Engeland en Zuid Schotland voor en is daar afkomstig van de Anglo-Saxons. Dit is volgens onderzoeken niet te onderscheiden van Deens DNA. Dus in Engeland kunnen ze de genen van de Anglo-Saxons niet onderscheiden van de latere Deense Viking migranten. 

Engels DNA

Engels in mijn interpretatie Brits DNA (geen Anglo-Saxon). Kerngebied van Engeland is volgens de moderne inzichten 30% Fries=Anglo-Saxon en 70% Brits. Let wel de Brits DNA zal niet alleen geperkt zijn tot Engeland maar zich ook op het vaste land van het continent doorzetten. Er hoeven dus geen Engelse in jouw stamboom voor te komen. 

Iers, Schots en Welsh DNA

Kan te maken hebben met slavenhandel door Vikingen en Friezen (en verkoop aan). Je ziet ook een relatief hoog percentage in Denemarken. Dit zou in NL in GR, FR, NH, ZH en UT tot hogere percentages kunnen leiden. Ook nabijheid UK speelt een rol in Belgie is het percentage hoger.

Ik hoop dat je dit meer inzicht geeft. 

AJ Bosma - 26 jan 2019 - 15:59


merci voor de uitgebreide toelichting!

Ineke Kroon - 26 jan 2019 - 16:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu