stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA van overledene in 1353?



Profiel afbeelding

Jos: Als je wil weten of je een direkte afstammelling bent van de heer X in de loden kist, dan heeft DNA testing zin. Je archeaoloog kan waarschijnlijk wel een goed monster nemen, waar X's Y-dna mee kan worden bepaald en vergeleken met jouw Y-dna.  Een andere method is om een direkte nazaat van X te vinden (via de archieven) en zijn Y-dna te vergelijken met jezelf. Normaal is een direkte nazaat moeilijk te vinden / bewijzen, maar van een erfbezit zijn er normaal goede dokumenten  aanwezig. Een derde method is het bezit van heel special Ydna. Dat is met mij het geval, ik ben R1b-A8043 (het heeft mij wel over 1000  Euro en drie jaar gekost om dat uit te vinden!). Tot gisteren waren mijn kleinzoon en ik de enigen met dit Y-dna in zoo'n 300 millioen mannen met R1b Y-dna. Nu weet ik dat een andere van Weert, 10 generaties verwijderd, precies dezelfde Y-DNA variant heeft - en daarom alle van Weert's er tussenin en daarna... De foto toont mijn achterkleinzoon.  A-8043  gaat onveranderd zoo'n 3500 jaar terug naar het midden-Bronze tijdperk.

P.S. Ik woon in Canada, niet bekend met Wende Snijders. En, heb ook scheikunde gestudeerd (Delft), en gedoceerd in the HBS (50's).   GUS

Gus Van Weert - 3 nov 2017 - 14:10

Gus, Erg interessant te lezen. Ben geheel onbekend in deze DNA materie. Maar voor mij loont het niet echt de moeite om op deze manier verder te onderzoeken. De stamboom biedt al bewijzen genoeg. Zelfs via 3 omwegen/voorouders. Succes in Canada.

Jos de Swart - 3 nov 2017 - 18:30

Jos, je mag dan wel via drie omwegen bewijzen hebben, maar ik weet niet zo zeker of je ook genetisch met deze voorouder verwant bent! Ik heb daarover zelf ‘toevallig’ een vraag gesteld op 1 november om 13:06.

Gus, hoewel mijn vraag autosomaal DNA betreft, hoop ik dat jij er, met jouw achtergrond, toch iets over kunt zeggen. Zie ik iets over het hoofd of is er inderdaad een grote kans dat ik van veel voorouders geen spoortje DNA heb?  Ik ben benieuwd of ik nou echt de enige ben die met dit 'probleem' zit of dat er werkelijk zo weinig forumleden zijn die hier iets zinnigs over kunnen zeggen.'

sprangers - 3 nov 2017 - 22:26


Sprangers en Jos: Terug naar baby maken. Vaders hebben of een X, of een Y chromosoom zaad cel, moeders ei cell is of het ene X chromosoom van haar of het andere. Dat geeft 4 mogelijke kombinaties, twee jongens en twee meisjes. Als die trouwen, hebben  de twee jongen's  jongens hetzelfde Y chromosoom, maar alle meisjes hebben meer keuze. Na twee of drie generaties kan het origineele X chromosoom zijn verdwenen, maar niet het Y chromosoom zolang de jongens jongens produceren. Dus, verre (biologische, parental) voorouders kunnen alleen via de mannelijke lijn worden bewezen. En bewezen betekent bewezen. Sorry, Jos. Archieven zijn niet 100% betrouwbaar. En dan is er natuurlijk ook het hanky panky effect, zo'n 2-3 % per generatie (in Brabant). Een voorouder van 1353 betekent zo'n 25 generaties. Dat alleen geeft te denken over de waarde van de informative in de loden kist....  Was 1353 niet het begin van de zwarte pest? Ik heb een mogelijke voorvader van 1358 (Jan van Weert) die grond verkocht aan een klooster in de buurt van Dinther, N.Brabant. Het klooster bewaarde de akte al die tijd, nu in bezit van BHIC. Geen lijk, jammer.

Gus Van Weert - 4 nov 2017 - 12:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu