stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » DNA van overledene in 1353?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Bedankt voor je reactie. Vind je het goed dat, alhoewel Duits mijn tweede moedertaal is, en ik wiskunde/scheikunde als docent gegeven heb, deze man meteen geloof. Ik verlies me liefst in geschiedenis/verhalen en overleveringen en genealogie als pure hobby. Trouwens er gaan maanden voorbij dat ik er niks mee doe. Maar nu het buiten grijs en grauw is dan snuffel ik weer eens graag in stoffige bestanden van oude opa's en oma's. Hoe meer ik me er in verdiep hoe meer fouten ik tegenkom bij mijn stamboom en bij anderen. Blijft dus op opletten en bijschaven.

Jos de Swart

Je hebt groot gelijk, Jos Lachend

Bas Lems

Jos, de kwartierherhaling in mijn stamboom is ca. 0,2% bij de 10e generatie.

En nu het buiten niet meer grauw en grijs is, maar zelfs donker, durf ik de kwartierherhaling bij de 20e generatie op 25% te schatten en bij de 30e generatie op 95%.

sprangers

Jos:  Ik neem aan dat je direkte verwandschap wil onderzoeken / aantonen (je hebt de vraag wat je nu eigenlijk wil nog niet beantwoord).

Over 1000 jaar heeft alleen Y-dna testing enig zin, als de achternamen ook overeen komen.

Heb je je eigen Y-dna al bepaald?

Gus Van Weert

Gus,

Bedankt voor je reactie. Was meer een algemene vraag. Heb nu daar toch wel een indruk van gekregen dat DNA vergelijk weinig zin heeft. Gesterkt door een opmerking dat allochtone Brabantse families, die generaties lang in deze streek vertoefden, onvermijdelijk bloot hebben gestaan aan kwartierherhaling (verlies). Zook mijn ouders hebben een gemeenschappelijke voorvader 15 generaties terug. Kan ook niet anders. Mijn stamboom gaat b.v. terug naar de van Arkel clan en de Duvenvoorden via 3 verschillende omwegen. Niet zo moeilijk dus uit te zoeken. In het programma 'verborgen Verleden' schromen ze niet via allerlei kronkels een link te zoeken. Kijk eens naar de aflevering van zangeres Wende Snijders. Zit daar toch met enige sceptie naar te kijken. Graag jullie mening daarover.

Groet Jos

Jos de Swart

Jos: Als je wil weten of je een direkte afstammelling bent van de heer X in de loden kist, dan heeft DNA testing zin. Je archeaoloog kan waarschijnlijk wel een goed monster nemen, waar X's Y-dna mee kan worden bepaald en vergeleken met jouw Y-dna.  Een andere method is om een direkte nazaat van X te vinden (via de archieven) en zijn Y-dna te vergelijken met jezelf. Normaal is een direkte nazaat moeilijk te vinden / bewijzen, maar van een erfbezit zijn er normaal goede dokumenten  aanwezig. Een derde method is het bezit van heel special Ydna. Dat is met mij het geval, ik ben R1b-A8043 (het heeft mij wel over 1000  Euro en drie jaar gekost om dat uit te vinden!). Tot gisteren waren mijn kleinzoon en ik de enigen met dit Y-dna in zoo'n 300 millioen mannen met R1b Y-dna. Nu weet ik dat een andere van Weert, 10 generaties verwijderd, precies dezelfde Y-DNA variant heeft - en daarom alle van Weert's er tussenin en daarna... De foto toont mijn achterkleinzoon.  A-8043  gaat onveranderd zoo'n 3500 jaar terug naar het midden-Bronze tijdperk.

P.S. Ik woon in Canada, niet bekend met Wende Snijders. En, heb ook scheikunde gestudeerd (Delft), en gedoceerd in the HBS (50's).   GUS

Gus Van Weert

Gus, Erg interessant te lezen. Ben geheel onbekend in deze DNA materie. Maar voor mij loont het niet echt de moeite om op deze manier verder te onderzoeken. De stamboom biedt al bewijzen genoeg. Zelfs via 3 omwegen/voorouders. Succes in Canada.

Jos de Swart

Jos, je mag dan wel via drie omwegen bewijzen hebben, maar ik weet niet zo zeker of je ook genetisch met deze voorouder verwant bent! Ik heb daarover zelf ‘toevallig’ een vraag gesteld op 1 november om 13:06.

Gus, hoewel mijn vraag autosomaal DNA betreft, hoop ik dat jij er, met jouw achtergrond, toch iets over kunt zeggen. Zie ik iets over het hoofd of is er inderdaad een grote kans dat ik van veel voorouders geen spoortje DNA heb?  Ik ben benieuwd of ik nou echt de enige ben die met dit 'probleem' zit of dat er werkelijk zo weinig forumleden zijn die hier iets zinnigs over kunnen zeggen.'

sprangers


Sprangers en Jos: Terug naar baby maken. Vaders hebben of een X, of een Y chromosoom zaad cel, moeders ei cell is of het ene X chromosoom van haar of het andere. Dat geeft 4 mogelijke kombinaties, twee jongens en twee meisjes. Als die trouwen, hebben  de twee jongen's  jongens hetzelfde Y chromosoom, maar alle meisjes hebben meer keuze. Na twee of drie generaties kan het origineele X chromosoom zijn verdwenen, maar niet het Y chromosoom zolang de jongens jongens produceren. Dus, verre (biologische, parental) voorouders kunnen alleen via de mannelijke lijn worden bewezen. En bewezen betekent bewezen. Sorry, Jos. Archieven zijn niet 100% betrouwbaar. En dan is er natuurlijk ook het hanky panky effect, zo'n 2-3 % per generatie (in Brabant). Een voorouder van 1353 betekent zo'n 25 generaties. Dat alleen geeft te denken over de waarde van de informative in de loden kist....  Was 1353 niet het begin van de zwarte pest? Ik heb een mogelijke voorvader van 1358 (Jan van Weert) die grond verkocht aan een klooster in de buurt van Dinther, N.Brabant. Het klooster bewaarde de akte al die tijd, nu in bezit van BHIC. Geen lijk, jammer.

Gus Van WeertPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!