stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Welke test in dit geval?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Stel je hebt een broer en een zus. Zus heeft een partner (m), waarvan bekend is dat zij beiden (hij wat meer dan zij) via diverse vrouwelijke lijnen afstammen van dezelfde voorouder (16de/ 17de eeuw).

Stel, van broer en zus is bekend dat in de mannelijke lijn een voorvader ‘onbekend’ is, waarvan via verhalen, vernoeming etc. wel bekend was uit welke streek van Nederland hij kwam (en ook wie het was trouwens).

En stel je wilt eigenlijk voor nu ook weten of te achterhalen is via DNA onderzoek van zus + partner dat die ene gezamenlijke voorouder inderdaad te ‘herkennen’ is. Dus een test doen met een beetje voor de leut, maar voor de toekomst eigenlijk ook opties openhouden dat je mogelijk ooit aansluiting vindt met die ‘onbekende’ tak. Is het dan het geld waard om óók DNA te testen van broer (naast zus + partner) of kun je het ook houden bij broer + partner (en zus uitsluiten). Ik ben er van om de hoogte dat bepaald DNA alleen via mannen wordt doorgegeven.

En dan waart er in de familie van broer + zus nog een gerucht dat er een nabije Italiaanse voorouder zou zijn (ook vrouwelijk), maar dit blijkt ook de BS gegevens totaal niet. Dat is overlegd met een nog levende nazaat (kleinkind), maar die blijft bij hoog en bij laag beweren dat het Italiaans moet zijn en zelfs een eiland wordt genoemd. Dus als dat te controleren valt, zou ook fijn zijn. Persoonlijk geloof ik er geen snars van. Kijk, in de mannelijke lijn zou er nog een scheve schaats gereden kunnen worden, maar in dit geval wordt echt beweert dat een vrouw uit Italie zou zijn komen. Dit betreft trouwens niet de rechtstreekse vrouwelijke lijn.

Waar kun je deze test(en) dan het beste uitvoeren en bij wie? Ik twijfel tussen 23andme of ancestry. 23andme lijkt completer, maar ik zag in de blog van Bob van ancestry wel een plaatje met highlights per streek? Myheritage wil ik vermijden, die lui vind ik zeer opdringeriger.

Ik heb al een paar keer diverse topic’s (en blogs) en Engelstalige info doorgelezen, maar ik blijf door de bomen het bos helaas niet zien. Ik heb wel het vermoeden dat bovengenoemde sites waarschijnlijk niet zomaar kunnen inzoomen op bepaalde streken in Nederland en dat het dus meer zal gaan om verwantschap en streken waar ofwel je DNA vandaan komt ofwel waar veel verwantschap is met DNA dat de geteste persoon ook heeft?

Alvast bedankt!

Justme!

Je schrijft: "Ik ben er van om de hoogte dat bepaald DNA alleen via mannen wordt doorgegeven." Inderdaad, dit is het DNA op het Y-chromosoom. Dit wordt van vader op zoon doorgegeven.

Er is ook DNA dat via de vrouwelijk lijn wordt doorgegeven: van moeder op dochter én aan zoon. (Zoon heeft dit DNA dus wel, maar kan het niet doorgeven.) Dus als de door jou genoemde zus en haar partner beiden via zuiver vrouwelijke lijnen afstammen van dezelfde voormoeder, dan kan een "mitochondriale" DNA test dat aantonen. Voor een andere (autosomale) DNA test is de veronderstelde gemeenschappelijke voorouder veel te ver weg.

Wat die Italiaanse voormoeder betreft: Ik heb geen ervaring met dat soort testen, maar naar verluidt zou een bepaald percentage Italiaans "bloed" wel aan te tonen zijn.

sprangers

Van mitochondriale DNA was ik ook wel op de hoogte, maar dit was al niet van toepassing dus eigenlijk om die reden niet genoemd. Het zit dus bij beiden gemixt via moedersvaders enz. en dan ook minstens vier a vijf generaties weg.

eigenlijk is dat dus al zodanig verwaarloosbaar dat dat gewoon op de groot hoop zal komen? Dan blijft er weinig over om de partners te vergelijken, Blij

is autosomaal een specifieke DNA test, of zit dat er bijv, gewoon bij normale test zoals je die kan doen bij 23 of ancestry?

Justme!


Autosomaal wordt alle DNA genoemd dat niet Y-chromosomaal noch mitochondriaal is.

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!