stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA-onderzoek naar joodse voorouders ?


Profiel afbeelding
In mijn familie gaat het verhaal dat mijn grootouders van moederskant (in elk geval mijn grootmoeder) joods zou zijn geweest.
Er zou sprake zijn van een sefardische ( Spaanse of Portugese) afstamming.
Noch het stamboomonderzoek naar namen en afstamming, noch andere omstandigheden kunnen dit, tot nog toe, bevestigen.

Heeft één van u wellicht kennis of ervaring met DNA-onderzoek om dit soort vragen te beantwoorden ?
Of weet een verwijzing om daar achter te komen ?

Bij voorbaat dank voor de hulp !

PJM Kamman

Tikfout hersteld

PJM Kamman

Tikfout hersteld

PJM Kamman

Dank je, Kèren, voor deze reactie.

Het Leidse onderzoek kende ik al, via verschillende wegen, maar ik zoek eigenlijk naar een eenvoudige individuele testmogelijkheid, die betrouwbaar is.

Voor je overige vragen stuur ik je een mailtje.

Peter

Peter Kamman

Peter,

Doen 'n Google-soek met die woorde: "Jewish Genetic Genealogy". Myns insiens sal daar 'n mtDNA-toets gedoen moet word van een van jou grootmoeder se vroulike afstammelinge, soos 'n suster, niggie, of tante van jou, en die uitslag daarvan sal vergelyk moet word met die mtDNA van Sefardiese Joodse families. Dit sal sake vergemaklik as jy ánder vroulike bloedverwante van jou ouma kan opspoor, en húlle getoets kan word.

Sterkte met jou ondersoek!

Piet

Uitgeschreven lid

Beste Peter,

Er bestaat een internationaal project dat zich bezig houdt met DNA-onderzoek op dit gebied.
Meer informatie kunt u vinden op onderstaande link:

http://www.familytreedna.com/public/JewishDNAProject/

En misschien heeft u ook iets aan deze link:

http://www.dutchjewry.org/.

http://www.sephardim.com/

Het is even zoeken, maar er staan heel veel gegevens in databases met Sefardische families.

Veel succes!

Anna.

Uitgeschreven lid

Hartelijk dank, Piet Venter en Anna, voor de waardevolle suggesties en links !

Ik denk dat ik hiermee mogelijk wel een stukje verder kan komen.

Mocht het zo zijn dat voor een genetisch onderzoek het DNA van vrouwen nodig is (van moeder op dochter overgedragen), dan komen in onze familie nog maar twee mensen in aanmerking.
Van één (een nichtje) weet ik dat ze dat niet wil.
Bij een ander (mijn zus) is er, voor mij, een ethisch probleem. Zij kan daar zelf geen toestemming voor geven omdat ze geestelijk gehandicapt is. Ik mag dat, als haar curator, misschien bepalen, maar dan nog: doe je zoiets ?

Peter Kamman

Hetzelfde(joodse voorouders) zei mijn moeder ook vaak, maar ik heb er geen enkel bewijs van kunnen vinden, toch gebruikte de familie honderden jaren Joodse voornamen, Davd/Abraham/Isack/Ester,

Wat ik ooit heb uitgevonden dat het geven van Joodse voornamen ook een traditie was onder Hugonoten en dan kan het verhaal van mijn moeder wel weer kloppen.

Sommige leden van die familie denken nog steeds dat ze Joods zijn!

Bij mannelijke personen is wel te onderzoeken of ze van Joodse afkomst zijn langs de mannelijke lijn.
http://www.familytreedna.com/forum/ geeft voldoende informatie.

Bij vrouwen weet ik het niet of er relevante genetische informatie 'uit te halen is"

henk nijwening

Ook jij, Henk, van harte bedankt voor je reactie en je link.
En boeiend om te horen dat die zekerheid versus onzekerheid ook in andere families speelt.

Behalve het feit dat het heel moeilijk feitelijk te achterhalen is als je familie niet naar de sjoel ging of een duidelijk herkenbare naam gebruikte, zitten er nog andere, soms emotionele kanten aan.

Het is voor mij waardevol om te horen hoe men daarmee omgaat.

Peter Kamman

ook ik wil weten of ik misschien in de verte toch een joodse voorouder heb gehad. Het verhaal ging (altijd weer die verhalen) dat nichten van mijn moeder in de oorlog meer moesten laten zien aan de duitser bij aanhouding omdat ze een erg joods aandoend uiterlijk hadden. Dat wil natuurlijk niets zeggen, maar hoe komen nederlandse meisjes aan zo'n uiterlijk? Ik weet niet precies waar de duitsers opletten.

Inderdaad zeggen joodse voornamen weinig. Ook christelijke mensen kunnen kinderen bijbelse voornamen geven.Dat heb ik wel bij predikanten gezien: de meest exotische bijbelse namen.

Dan nog iets: voor joden zelf telt toch alleen de afstamming via moederlijke lijn? Of is dat een fabel?

Uitgeschreven lid

Ik vind dit te gek voor woorden! Familieverhalen moet je altijd met een zak zout nemen. De een zegt, dat ze van adel zijn geweest, de ander, dat ze van Karel de Grote afstammen.Ga eens serieus te werk. Wie is die grootmoeder, wanneer en waar is ze geboren, wie zijn haar ouders, wanneer en waar zijn die geboren? Kom dan achter je computer vandaan en ga naar het archief. Kijk dan in het Bevolkingsregister welk geloof daar genoteerd staat. En dan kan je altijd nog bezien of er een lijk t.b.v. het DNA-onderzoek zou kunnen worden opgegraven.

J. Hageman

Peter,

Dankie vir jou dankie!
Ek het in my reaksie nagelaat om te noem dat die mtDNA van jou eie moeder ook getoets behoort te word; dit wil sê, as jou eie moeder nog lewe. Die 'merkers' van mtDNA word feitlik onveranderd van 'n moeder na haar dogter oorgedra, en die dogter dra dan dieselfde 'patroon' van 'merkers' weer oor na haar dogter - ás sy 'n dogter het, bygesê. Só kan, terugwerkend, bepaal word wat die 'merkers' van 'n ouma behoort te gewees het, en kan daar dan vergelykings getref word met die 'merkers' van persone van 'n bepaalde etniese groep, soos die Sefardiese Jode, om vas te stel of 'n sekere persoon (in hierdie geval jou ouma) sélf Joods was.
Die mtDNA wat 'n seun van sy moeder ontvang, word nie, soos in die geval van moeder-na-dogter, na die seun se kinders oorgedra nie.
Y-chromosoom DNA-merkers word egter onveranderd van pa na seun 'deurgegee', maar dit is nie hier van toepassing nie, omdat jy wil vasstel of jou grootmoeder Joods was. Jy is dus aangewese op die toetsing van mtDNA van vroulike persone in jou familie - en dan bepaald dames wat óf jou grootmoeder se suster mag wees (as sy een gehad het, en dié dame nog lewe), of, as jou ouma 'n suster gehad het, dán daardie suster se dogter, of dié tante se dogter ('n kleinniggie, dus), of, soos ek gesê het, jou eie moeder (as sy nog lewe), of een van haar susters ('n tante, dus). Verder as dít kan ek nie voorstelle doen nie, veral omdat jy gesê het dat jou niggie onwillig is, en ook omdat jy ietwat van 'n etiese probleem het wat jou eie suster betref.
Miskien moet jy maar so 'n bietjie oorredingswerk doen wat jou niggie betref! Sê vir haar dit is 'n pynlose 'skraping' aan die binnekant van die wang met 'n depper. Dit sal haar ook niks kos nie, want jy gaan mos betaal vir die toets!

Lekker naweek!
Piet

Uitgeschreven lid

Ik begrijp niet helemaal waar u het over heeft. De personen hier zijn allemaal vast in het archief geweest en willen proberen om de verhalen die zo ooit hoorden te koppelen aan de informatie uit de archieven. Dat heeft nikt te maken met een dna-tje dat bewijst dat je van adel bent.

De verhalen die ik heb gehoord en zijn uitgezocht (in archieven!) bleken juist al was het voor een heel klein deel en zat het heel anders dan verwacht- wel waar. In mijn geval ging het verhaal dat iemand zou zijn vermoord. Ook nog door wie, maar dat klopte dan net weer niet. Dus verhalen zijnn juist leuk! en motiveren juist om naar het archief te gaan.

Uitgeschreven lid

In het verre verleden vond ik het wel een interessante optie, toen ik later de familie nader onderzocht zag ik dat ze al vanaf 1750 gewoon in Amsterdam in de kerk werden gedoopt en trouwden, zoals iedere bijna andere Amsterdammer .

henk nijwening


Zwenny wil het niet begrijpen. Geef gewoon op de voorna(a)m(en), achternaam, geboortedatum en-plaats van die grootmoeder en die van haar moeder.Je bent alleen Joods via de moeder. Die voornamen en achternamen spreken dan al boekdelen. En er is helemaal niet in het Bevolkingsregister gekeken. Want anders was die vraag niet gesteld. Dan had men het nl. al geweten. Dit is een schoolvoorbeeld van "SNACKBAR-GENEALOGIE". Achter je computerje allerlei domme vragen stellen zonder zelf degelijk te werk te gaan.

J. Hageman
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.