stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Genealogiesite leidt naar Golden State Killer



Profiel afbeelding

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/genealogiesite-leidt-naar-golden-state-killer/ar-AAwpcMd?ocid=spartandhp

SACRAMENTO (ANP/RTR) - De Amerikaanse politie is de zogenoemde Golden State Killer op het spoor gekomen door DNA van het plaats delict te vergelijken met genetische profielen op websites die gebruikt worden om familiestambomen te achterhalen. Op die manier werd een match gevonden met een familielid van de verdachte, meldt de openbaar aanklager.

Hoe de politie exact gebruik heeft gemaakt van de commerciële databanken, deelde de openbaar aanklager niet mee. Het roept vragen op over de rechtmatigheid van de arrestatie, schrijft The Sacramento Bee. Doorgaans gebruikt de politie alleen DNA-databanken met gegevens van veroordeelden.

Woensdag werd bekend dat op basis van DNA-bewijs oud-politieman Joseph James DeAngelo (72) is opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat hij de Golden State Killer is die volgens Amerikaanse media verantwoordelijk zou zijn voor zeker 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 woninginbraken tussen 1976 en 1986.

richard ambagtsheer - 27 apr 2018 - 09:00

Mooi voorbeeld van onderzoeksmethodes elders met betrekking tot DNA - Genetische genealogie; wie de voorouders zijn van de Golden State Killer is voor ons nog een raadsel...

Marianne Christina - 28 apr 2018 - 11:02

Dit vind ik nogal zorgwekkend! Dit is ook een van de redenen waarom ik niet wil dat mijn DNA in een genealogie-database komt. Ik mag aannemen dat de politie zelf een profiel uit naam van de verdachte heeft gemaakt en dus legaal heeft handelt, anders heeft de DNA partij veel uit te leggen, gezien privacy en delen van info.

Het is op zich goed dat criminelen gepakt worden, maar op de een of andere manier krijg ik er toch wel de kriebels van dat onschuldige (en onwetende!) genealogen ineens een telefoontje van de politie kunnen krijgen als er een match is.

Yolanda Lippens - 28 apr 2018 - 13:09


Inderdaad zorgwekkend.
 

Marianne Christina - 28 apr 2018 - 23:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu