stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » 533 matches "onbestemd" bij vergelijking DNA-matches vader-moeder-ikzelf (MyHeritage)


Profiel afbeelding

Je hebt gelijk dat het antwoord niet helemaal bevredigend is. De vraag blijft inderdaad waarom het DNA waarop de zgn. schijnmatches betrekking hebben niet bij mijn ouders is aangetroffen. Ik wacht nog op een aanvullend antwoord van het support-team van MyHeritage, hopelijk komt dat nog.

Maar er zijn meer wonderlijke zaken die met het voorgaande verband lijken te houden. Zo heb ik een DNA-match met 0,6% (41,3‎ cM) gedeeld DNA, met 3 gedeelde segmenten (op chromosomen 1,4 en 15), met als grootste 25,3‎ cM (begin chromosoom 15), waarbij MyHeritage als geschatte verwantschap aangeeft: "3e graad nicht - 5e graad nicht".

Deze match deel ik met mijn moeder, die echter maar 0,3% (22,1‎ cM) gedeeld DNA met deze persoon heeft, eveneens verdeeld over 3 segmenten, nu op de chromosomen 1, 3 en 4, met als grootste een segment van slechts 9,9‎ cM (op chromosoom 4).De geschatte verwantschap met mijn moeder is "3e graad nicht - verre nicht", dus een categorie verder verwijderd. De match met het grote segment op chromosoom 15 ontbreekt bij mijn moeder.

Hier speelt dus weer chromosoom 15 een rol. De conclusie lijkt dat mijn matches die het deel van chromosoom 15 betreffen dat direct grenst aan het deel dat door alle aanbieders van autosomaal DNA-onderzoek standaard buiten de test wordt gehouden NIET betrouwbaar zijn. Ook de (begin)delen van de chromosomen 13, 14, 21 en 22 worden buiten de testen gehouden omdat ze net als bij chromosoom 15 voor afstammingsvragen weinig of geen aanknopingspunten bieden. Ik heb nog niet onderzocht of het probleem van de niet-gedeelde matches behalve met chromosoom 15 ook met deze andere vier chromosomen is verbonden.

G.J.M. Derks

Uit je voorbeeld begrijp ik dat MyHeritage dus inderdaad vertelt op welke stukjes DNA elke match is gebaseerd. Dat is dan toch wel waardevol (Ik was hier benieuwd naar omdat ik zelf geen ervaring heb met dit soort tests en bang was dat de matches uit een soort black box zouden komen). Ik heb mijn gedachten even op een rij gezet:

Dat in je voorbeeld de match van je moeder slechts 0,3% DNA gemeen zou hebben met die verre neef/nicht, terwijl jij de dubbele hoeveelheid (0,6%) deelt, verklaart waarschijnlijk waarom je moeders verwantschap op het eerste gezicht als ietsje verder verwijderd wordt beoordeeld. Maar je zou verwachten dat zo’n halvering van het percentage tot een veel verdere verwantschapscategorie zou leiden; kennelijk wordt chromosoom 15 (verantwoordelijk voor jouw verhoogde percentage) niet zwaar meegewogen; gelukkig maar.

De werkelijkheid is uiteraard dat je moeder 1 graad nauwer verwant is dan jij. En binnen de door MyHeritage gegeven marges klopt dit ook: jouw geschatte verwantschap zou ‘4rd cousin’ kunnen zijn en die van je moeder ‘3rd’.    Als we het “onbetrouwbare” chromosoom 15 even buiten beschouwing laten, dan komt je moeders nauwere verwantschap mooi tot uiting in haar extra DNAmatch (6,1cM) op chromosoom 3 (die kennelijk niet aan jou is doorgegeven).

Bovenstaande bevestigt dat matches op basis van chromosoom 15 met een korrel zout moeten worden genomen en dat we de verwantschapscategorieën niet te nauw moeten nemen; niet voor niets geeft MyHeritage een ruime marge (“3 to 5rd” of zelfs “3rd to far” cousin).

Het blijft een interessante materie. Nu nog het antwoord op je oorspronkelijke vraag! Laten we hopen dat het MyHeritage support-team er gauw mee komt.

sprangers

Voor mijn moeder ook via my heritage een DNA test gedaan (vader van haar vader onbekend) , nu ineens een score van 6,6%. Hoogste match die ik tot nu toe heb binnen gekregen. Ook ik ben benieuwd wat dit dan precies zegt.

Sheila Bruggink

@Sheila,

Dat percentage duidt op een behoorlijk nauwe verwantschap. Je zou contact kunnen opnemen met die persoon en jullie kwartierstaten naast elkaar moeten leggen om een gemeenschappelijke voorvader te vinden.

sprangers


Ik heb contact gehad en is inderdaad een neef van moeder. Zo grappig dit. Nu druk met mailen om informatie uit te wisselen. Bedankt voor je reactie, ik leer steeds meer over deze materie. Zo heb je in eens een achterneef in Amerika, waarvan je het bestaan niet eens wist. Dankbaar!

Sheila BrugginkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu