stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » 533 matches "onbestemd" bij vergelijking DNA-matches vader-moeder-ikzelf (MyHeritage)



Profiel afbeelding

Vandaag kreeg ik van MyHeritage de DNA-testresultaten van mijn beide ouders. Dat is handig, dacht ik, want dan kan ik van al mijn eigen DNA-matches bij MyHeritage (nu 1190) zien of ze tot mijn vaderszijde dan wel moederszijde behoren.

Maar wat blijkt: met mijn vader deel ik volgens MyHeritage "slechts" 228 en met mijn moeder "slechts" 429 van mijn 1190 matches, samen dus 228 + 429 = 657.

Van 1190 - 657 = 533 matches kan ik dus nog steeds niet direct zien of ze van vaders- dan wel van moederszijde komen.(Sommige daarvan heb ik overigens al met genealogisch onderzoek kunnen plaatsen). Ra, ra, hoe kan dat? Je zou toch denken dat als je zelf een DNA-match hebt iemand dat óf je vader óf je moeder dezelfde match óók moet hebben.

Heeft iemand enig idee wat hiervoor de ("wetenschappelijke") verklaring zou kunnen zijn? 

G.J.M. Derks - 1 mei 2018 - 21:54

Ik heb er geen ervaring mee. Maar begin wel steeds meer de indruk te krijgen, dat het om commerciële doeleinden gaat en dus geld spekken met enige 'valse en niet wetenschappelijke, betrouwbare onderzoek'. Bij de politie wordt er werkelijk bij vermiste personen of overleden personen via dna door echte wetenschappers, veel info gehaald. Maar dat er ineens MyHeritage hiermee komt en andere instanties, lijkt mij geldklopperij en verspilde geld voor mensen die goedgelovig zijn hierin. Ik heb er weinig vertrouwen in. Ik vind ook, dat de overheden hier controles op moeten richten, want ruikt volgens mij naar oplichting.

Arie Niezen - 2 mei 2018 - 00:24

Merkwaardig; zie bijv. ook eens youtube, vergelijking van tweelingen, dat kan ook nogal eens echt anders zijn.
Vaak zijn dochters niet zo lang wat lichaamslengte betreft, vergeleken met zonen (mannen en vrouwen heel algemeen).
Waarom wilde ik weten, antwoord gevonden (misschien dat men daar antwoord weet op wetenschappelijke vragen.
https://www.erfelijkheid.nl/familie/vaderschaps-en-verwantschapstest

https://www.erfelijkheid.nl/content/over-ons

https://www.erfelijkheid.nl/contact

Marianne Christina - 2 mei 2018 - 12:22

Hi Arie: Ik neem aan dat we hier over een goedkope test discuscieren (<$100). Je krijgt waar je voor betaald: een aansporing tot meer DNA testing. Als je werkelijk wil weten aan wie je 100% verwand bent meer dan twee generaties terug, kost je dat > $ 600 voor tests. Dat is het niveau waarop de politie werkt. Plus nog weken werk voor je eigen papieren stamboom. 

Gus Van Weert - 2 mei 2018 - 14:18

@GJM Derks

Zou de wetenschappelijke verklaring gezocht moeten worden in het feit dat autosomale chromosomen "gerecombineerd" worden doorgegeven? Dat wil zeggen dat je van ieder van je ouders niet één van elk paar autosomale chromosomen hebt geërfd, maar een mix van elk paar chromosomen. Per ouder bevat elk van de 22 doorgegeven chromosomen dus (statistisch gezien) de "helft" van het DNA dat op elk van de 44 oorsponkelijke chromosomen lag. En die ongevere "helft" komt aardig overeen met jouw verhouding van 657 : 533.

sprangers - 2 mei 2018 - 18:42

@ Allen: Laat ik voorop stellen dat ik zelf best tevreden ben met hetgeen de DNA-testen van mijzelf en mijn ouders mij hebben opgeleverd. Dat betreft dan vooral de matches op basis van het autosomale DNA-onderzoek. Daar heb ik mijn voordeel reeds mee gedaan en ik heb nog lang niet alle matches nageplozen! Bovendien komen er dagelijks nieuwe matches bij en hoe meer mensen meedoen hoe interessanter het wordt !!

De ronduit negatieve reacties op dit soort DNA-testen die je zo her en der tegenkomt vind ik dan ook ongenuanceerd. Ja, het is allemaal commercieel, maar het heeft mij wel degelijk het nodige opgeleverd. Wel vind ik de geschatte etniciteit die de providers je meegeven op basis van je DNA-test (waarmee potentiële klanten worden gelokt) voorlopig voor een belangrijk deel flauwe kul; het zegt veel meer over de inhoud en samenstelling van de databases van de providers dan over je eigen afkomst / etniciteit. Maar dat is een discussie die we onder een ander kopje al voer(d)en op dit forum.

@Sprangers: interessante stelling waar ik nog eens verder op moet studeren. Ik zal mijn vraag ook voorleggen aan de helpdesk van MyHeritage. Ben benieuwd met welke uitleg zij komen!

G.J.M. Derks - 2 mei 2018 - 23:27

Ook wij zijn benieuwd! Ik hoop dat je het antwoord van de helpdesk met ons wilt delen.

Aan mijn eerdere suggestie wil ik nog toevoegen dat MyHeritage waarschijnlijk niet alle 44 autosomale chromosomen bekijkt en sowieso slechts een heel klein gedeelte van het DNA daarop. En wellicht omdat jouw gerecombineerde chromosomen “gehusseld” zijn, werden er bij jou andere stukjes gedetermineerd dan bij je ouders.

Overigens kan je er ook blij mee zijn dat de testresultaten van je ouders veel andere matches opleveren. Immers al hun matches zijn ook de jouwe. Je zou zelfs kunnen overwegen ook ooms en tantes te laten testen. Maar is dat het geld waard? Je hebt er al “je voordeel mee gedaan”, maar betekent dat specifiek dat de matches met verre achterneven en -nichten je uiteindelijk de veelgenoemde “doorbraak” hebben opgeleverd of tenminste enkele extra voorouders, die je niet via de archieven had kunnen vinden? Of is het gewoon leuk om in contact te komen met verre achterneven en -nichten?

sprangers - 3 mei 2018 - 16:48

Ik heb er nog eens een nachtje over geslapen! De echte verklaring voor je probleem ligt natuurlijk in het feit dat het niet de matches zijn die worden geërfd, maar het DNA (c.q. de helft ervan).  MyHeritage baseert zijn matches, neem ik aan, op overeenkomstige specifieke kenmerken van DNA, DNA-mutaties of -combinaties. Ik denk dat de matches die je deelt met je ouders het meest betrouwbaar zijn en ik zou met die beginnen om uit te pluizen. Je andere matches zijn wellicht zelfs schijnmatches, gebaseerd op je gerecombineerd DNA en/of op de combinatie van je vaders en moeders DNA (welke combinaties toevallig ook bij anderen zijn aangetroffen).

sprangers - 4 mei 2018 - 10:07

Intussen heb ik met de helpdesk van MyHeritage gebeld en in vervolg daarop een uitgebreide mail gestuurd met mijn vragen. Als het antwoord er is, zal ik dat hier terugkoppelen. Overigens viel mij vandaag op dat ik inmiddels 660 (was 657) van mijn 1190 DNA-matches met mijn ouders deel. Kennelijk is er in tussentijd iets gewijzigd in de achterliggende database m.b.t. (minstens) 3 matches......

Intussen had ik een overzicht gemaakt van mijn DNA-matches bij MyHeritage met minstens 0,4% gedeeld DNA die ik niet deel met mijn vader dan wel moeder. Dat waren er in totaal 24. Zeer opvallend daarbij was dat ik met al deze 24 matches DNA deel op chromosoom 15, allemaal ter grootte van ca 20 tot 27 cM. Ik heb MyHeritage gevraagd of ze ook hiervoor een verklaring hebben. Ik ben benieuwd.

Tenslotte: nee ik heb op grond van de DNA matches helaas nog geen nieuwe voorouders aan mijn kwartierstaat kunnen toevoegen, maar wat niet is kan nog komen. Ik ben nog lang niet uitgezocht en er komen vrijwel dagelijks matches bij. Wat wel:

* op grond van de matches lijkt intussen al voor een aanzienlijk deel van mijn kwartierstaat de werkelijke biologische afstamming te kloppen met de in de archieven gevonden afstamming;

* enkele kwartieren waarbij ik nog wat vraagtekens had staan zijn op grond van sommige matches op zijn minst veel aannemelijker geworden;

* ik heb diverse familieleden (en in een enkel geval zelfs hele takken waarvan ik het bestaan niet wist vanwege migraties) kunnen toevoegen aan mijn eigen bestanden.

* diverse aanwijzingen voor verder gericht onderzoek.

G.J.M. Derks - 4 mei 2018 - 15:56

Ik zou nogmaals mijn vraagtekens bij deze onderzoeken zetten. Het is mooi om te weten, waar je voorouders en familie vandaan komen. Het verlangen daarna en emoties kunnen hebberig zijn. Dat wetenschap steeds verder komt in het weten van en onze oorsprong is geweldig! 

Je stelt jezelf wel behoorlijk 'bloot in je privacy'. Niet dat je wat te verbergen hebt. Maar je wordt wel 'onbewust' misschien wel in een databank gestopt bij de overheden. MyHeritage of wie dan ook, deelt misschien stiekem deze data met overheden? Dit zou ik niet willen en niet wensen. Wie weet worden wij hiermee voor de gek gehouden, zoals daarvoor. Niet dat ik negatief wil zijn, maar vertrouwen????

Arie Niezen - 5 mei 2018 - 03:47

Vanmorgen las ik een prima stuk hierover via de website van het centraal bureau geneologie:

https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/      Hier staat een goede en begrijpelijke verklaring in! 

Groetjes, Nicole

Nicole Wouters - 8 mei 2018 - 18:20

Aanklikbare link naar het stuk op de website van het CBG: https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/

Johanna C. - 9 mei 2018 - 12:04

Intussen heb ik de autosomale DNA-gegevens van mijn ouders van MyHeritage geüpload bij FamilyTreeDNA. Daaruit komt een enigszins vergelijkbaar resultaat naar voren.

Ik heb bij FamilyTreeDNA 602 matches waarvan ik er 111 deel met mijn vader en 195 met mijn moeder, samen 306, dus iets meer dan de helft.

Ook bij FamilyTreeDNA deel ik dus bijna de helft van mijn DNA-matches noch met mijn vader, noch met mijn moeder.

G.J.M. Derks - 12 mei 2018 - 21:43

Ik heb intussen ook een eerste reactie van MyHeritage ontvangen:

Please note that starting with 3rd cousins and going further people share a very small amount of DNA. It is possible that in cases when the DNA matching algorithm did detect a match, it is more of a false positive result. DNA matches who share very little to almost no DNA with you could be the result of identity by state rather than identity by descent. This is a technical way of saying that these are false positives and the DNA they share with you is a result of coincidence. Therefore, you might see such distant matches that you and your parents do not share. 

Op mijn tweede vraag of er een verklaring is voor het feit dat ik met de 24 belangrijkste (meer dan 0,4% gedeeld DNA) van de niet met mijn ouders gedeelde DNA-matches in alle gevallen een segment deel ter grootte van ca 20 tot 27 cM DNA op (het begin van) chromosoom 15 heb ik nog geen specifiek antwoord gekregen. Dat kun je mijns inziens niet afdoen als zijnde een "toevallig" resultaat. Als het al "valse positieve" resultaten zijn, dan zijn ze eerder "systematisch" dan "toevallig". Nu raakt dit segment de delen van chromosoom 15 die standaard niet getest worden omdat ze sterk repetetief zijn en daardoor weinig of niet bruikbaar voor verwantschapsonderzoek.Wellicht zit daar een verklaring?!.

G.J.M. Derks - 12 mei 2018 - 22:24

Bedankt voor het delen van dit antwoord van MyHeritage. Men bevestigt dus dat het mogelijk om schijnmatches gaat, maar ik vind niet dat MyHeritage hiermee je eerste vraag beantwoordt. Immers de vraag blijft waarom dat DNA (dat je van je ouders hebt gekregen en waarop die zgn. schijnmatches betrekking hebben) niet bij je ouders is aangetroffen.

In hun antwoord geven ze overigens wel zonder blikken of blozen toe dat minstens de helft van jouw matches gebaseerd werden op “very little to almost no DNA” Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

​.   En als de 24 belangrijkste daarvan dan ook nog eens werden gebaseerd op een chromosoom (15) dat -zoals je zegt- weinig of niet bruikbaar is voor verwantschapsonderzoek, dan pleit dat niet voor de doorwrochtheid van het matching algoritme. Je zou verwachten dat een match met een persoon, pas serieus wordt als ‘ie gebaseerd is op een zeldzame DNA mutatie of op meerdere stukjes gemuteerd DNA. Geven je testresultaten hier eigenlijk inzicht in?

P.S.  @Nicole   De CBG-site die je op 8 mei noemt, geeft wel duidelijke informatie over DNA tests in het algemeen, maar ik zie niet waar je een verklaring voor Derks' vraag ziet staan.

sprangers - 13 mei 2018 - 19:28

Je hebt gelijk dat het antwoord niet helemaal bevredigend is. De vraag blijft inderdaad waarom het DNA waarop de zgn. schijnmatches betrekking hebben niet bij mijn ouders is aangetroffen. Ik wacht nog op een aanvullend antwoord van het support-team van MyHeritage, hopelijk komt dat nog.

Maar er zijn meer wonderlijke zaken die met het voorgaande verband lijken te houden. Zo heb ik een DNA-match met 0,6% (41,3‎ cM) gedeeld DNA, met 3 gedeelde segmenten (op chromosomen 1,4 en 15), met als grootste 25,3‎ cM (begin chromosoom 15), waarbij MyHeritage als geschatte verwantschap aangeeft: "3e graad nicht - 5e graad nicht".

Deze match deel ik met mijn moeder, die echter maar 0,3% (22,1‎ cM) gedeeld DNA met deze persoon heeft, eveneens verdeeld over 3 segmenten, nu op de chromosomen 1, 3 en 4, met als grootste een segment van slechts 9,9‎ cM (op chromosoom 4).De geschatte verwantschap met mijn moeder is "3e graad nicht - verre nicht", dus een categorie verder verwijderd. De match met het grote segment op chromosoom 15 ontbreekt bij mijn moeder.

Hier speelt dus weer chromosoom 15 een rol. De conclusie lijkt dat mijn matches die het deel van chromosoom 15 betreffen dat direct grenst aan het deel dat door alle aanbieders van autosomaal DNA-onderzoek standaard buiten de test wordt gehouden NIET betrouwbaar zijn. Ook de (begin)delen van de chromosomen 13, 14, 21 en 22 worden buiten de testen gehouden omdat ze net als bij chromosoom 15 voor afstammingsvragen weinig of geen aanknopingspunten bieden. Ik heb nog niet onderzocht of het probleem van de niet-gedeelde matches behalve met chromosoom 15 ook met deze andere vier chromosomen is verbonden.

G.J.M. Derks - 15 mei 2018 - 11:19

Uit je voorbeeld begrijp ik dat MyHeritage dus inderdaad vertelt op welke stukjes DNA elke match is gebaseerd. Dat is dan toch wel waardevol (Ik was hier benieuwd naar omdat ik zelf geen ervaring heb met dit soort tests en bang was dat de matches uit een soort black box zouden komen). Ik heb mijn gedachten even op een rij gezet:

Dat in je voorbeeld de match van je moeder slechts 0,3% DNA gemeen zou hebben met die verre neef/nicht, terwijl jij de dubbele hoeveelheid (0,6%) deelt, verklaart waarschijnlijk waarom je moeders verwantschap op het eerste gezicht als ietsje verder verwijderd wordt beoordeeld. Maar je zou verwachten dat zo’n halvering van het percentage tot een veel verdere verwantschapscategorie zou leiden; kennelijk wordt chromosoom 15 (verantwoordelijk voor jouw verhoogde percentage) niet zwaar meegewogen; gelukkig maar.

De werkelijkheid is uiteraard dat je moeder 1 graad nauwer verwant is dan jij. En binnen de door MyHeritage gegeven marges klopt dit ook: jouw geschatte verwantschap zou ‘4rd cousin’ kunnen zijn en die van je moeder ‘3rd’.    Als we het “onbetrouwbare” chromosoom 15 even buiten beschouwing laten, dan komt je moeders nauwere verwantschap mooi tot uiting in haar extra DNAmatch (6,1cM) op chromosoom 3 (die kennelijk niet aan jou is doorgegeven).

Bovenstaande bevestigt dat matches op basis van chromosoom 15 met een korrel zout moeten worden genomen en dat we de verwantschapscategorieën niet te nauw moeten nemen; niet voor niets geeft MyHeritage een ruime marge (“3 to 5rd” of zelfs “3rd to far” cousin).

Het blijft een interessante materie. Nu nog het antwoord op je oorspronkelijke vraag! Laten we hopen dat het MyHeritage support-team er gauw mee komt.

sprangers - 15 mei 2018 - 17:00

Voor mijn moeder ook via my heritage een DNA test gedaan (vader van haar vader onbekend) , nu ineens een score van 6,6%. Hoogste match die ik tot nu toe heb binnen gekregen. Ook ik ben benieuwd wat dit dan precies zegt.

Sheila Bruggink - 2 jun 2019 - 21:05

@Sheila,

Dat percentage duidt op een behoorlijk nauwe verwantschap. Je zou contact kunnen opnemen met die persoon en jullie kwartierstaten naast elkaar moeten leggen om een gemeenschappelijke voorvader te vinden.

sprangers - 7 jun 2019 - 19:36

Ik heb contact gehad en is inderdaad een neef van moeder. Zo grappig dit. Nu druk met mailen om informatie uit te wisselen. Bedankt voor je reactie, ik leer steeds meer over deze materie. Zo heb je in eens een achterneef in Amerika, waarvan je het bestaan niet eens wist. Dankbaar!

Sheila Bruggink - 7 jun 2019 - 19:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu