stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Fries DNA


Profiel afbeelding

kan iemand mij vertellen of Friezen Skandinavische genen hebben. Oftewel of Skandinavische dna gewoon kan betekenen van Friesland

Evert - 17 sep 2018 — 22:07

Beste Evert, welkom op dit forum.

Ik begrijp uit je vraag dat je een DNAtest hebt laten doen en dat in de resultaten een flink percentage “Skandinavisch” is aangetroffen. Dit hoeft niet te betekenen dat je voorouders uit Scandinavië komen! Het betekent slechts dat een gedeelte van jouw DNA overeenkomt met het DNA dat door het testbedrijf als “Skandinavisch” wordt gekenmerkt. Maar heel veel Nederlanders (en niet alleen Friezen) kregen dit resultaat te horen. Het testbedrijf onderscheidt namelijk geen Nederlands DNA, noch Fries DNA. De door het testbedrijf gevonden "etniciteit" moet met een grote korrel zout worden genomen.

Met de knop rechtsboven “Naar index van berichten” kom je op alle eerdere discussies over dit onderwerp. Ik raad je aan om je daar in te lezen.

PS 25.10.18: Als er dan toch Fries DNA bestaat dan wordt dat goed in beeld gebracht op deze kaart 

sprangers - 19 sep 2018 — 13:13 (laatst bijgewerkt 26 okt 2018 — 19:32 door auteur)


Klopt Friezen hebben veel scandinavische DNA, maar dat geld voor veel Nederlanders. In de gebiedem die vroeger Fries waren: NH, ZH, UT, FR, GR en betuwe.

Fries = Anglo Saxon DNA maar dat is een ander verhaal. 

AJ Bosma - 4 feb 2019 — 16:01Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu