stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Betrouwbaar familie opsporen - vaders lijn


Profiel afbeelding

De meest fundamentele route voor familie verwandschap is via Ydna bepaling, niet mitochondial of autosomnal. Voor beste resultaten moet men via FamilyTreeDNA (FTDNA) testen. Op papier komen mijn (mannelijke) voorouders van Dinther, N.B., met DTB betrouwbaarheid tot 1590, en met minder zekerheid (notariale akten) tot voor 1358. Via FTDNA is aangetoond dat mijn Ydna ontstaan is in het midden bronze tijdperk, dus mijn oudste voorvader is van zo'n 3500 jaar terug. Zijn geno code was, en de mijne is R-A8041, onderdeel van R-A8039. (De FTDNA route geeft je geen postcode! In groepsverband kan de geno geografie wel enigzins worden bepaald). Tot dusverre zijn mijn van Weert's de enige personen in Nederland met deze geno code en wereldwijd zijn er ongeveer een dozijn (allen met Anglo-Saksische namen). Er is een A8039 group op Facebook; have a look. Het is nu mogelijk om alleen voor A8039 te testen met FTdna. Ik schrijf dit nu, omdat ik uit nieuwsgierigheid de MyHeritage test heb gekocht (goedkoop!).  Ik ben via die test 73% Engels, 26% Skandinavisch en 1% Middel Oosters. Go figure...

Als er van Weert's zijn die geinteresseerd zijn in een FTDNA test op mijn kosten, stuur me een e-mail: oretome at sympatico.ca.

Gus Van Weert

Wie kan een duidelijke uitleg geven of ik via DNA-onderzoek kan ontdekken waar de overgrootmoeder van mijn moeder haar afkomst ligt/lag? 

Dat zou in Afrika moeten zijn aangezien ze als slavin de moeder werd van mijn overgrootvader.

De lijn is dus:

ikzelf->mijn moeder->haar vader->diens vader->diens moeder (de slavin)* rond 1803/1804.

RobertMary

Je zou beter een nieuw onderwerp kunnen starten, want je vraag heeft weinig te maken met die van Gus van Weert.

Heb je trouwens de uitzending van Verborgen Verleden met Willy Wartaal gezien?

Hebben meer van je voorouders Afrikaanse roots? Zo ja, dan heeft een autosomale test in elk geval geen zin. Maar ook indien je betovergrootmoeder (de slavin) de enige zou zijn, dan blijft het resultaat (de etniciteitsindicatie) toch vaak ongeloofwaardig*.

Had je betovergrootmoeder zusters of dochters van wie je via een zuiver vrouwelijke lijn een huidige afstammeling (man of vrouw) kan traceren die bereid is DNA af te staan, dan zal een mitochondriale test (welke haplogroep) uitkomst bieden. Je krijgt daarmee niet de geboortestreek van je betovergrootmoeder, maar de streek waar haar (en jouw) oermoeder duizenden jaren geleden leefde, bijvoorbeeld "West Afrika". Maar vermoedde je dat eigenlijk al niet? Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika !

*PS 24.10.18:  In het geval er maar één stamouder zou zijn met een Afrikaanse afkomst, zou hoogstens een autosomale AncestryDNA test bij 23andMe enige duidelijkheid kunnen bieden. Hoewel dit voor etniciteitsschattingen buiten Afrika niet het meest aanbevelingswaardige bedrijf is, onderscheiden zij wel vijf Afrikaanse slavenregio's.   

sprangers

Ik dacht dat we een nieuw onderwerp gestart hadden. Dus vandaar dat het onder dit andere onderwerp kwam...sorry, had wel gezocht hoe dat ook al weer moest!

Mijn betovergrootmoeder  -de slavin * 1803 of 1804-  is de eerste 'zwarte' in de blanke familie die naar Suriname vertrok. Ze was zijn slavin en hij kreeg met haar 3 kinderen. Een van de 3 zoons (mijn overgrootvader) trouwde met een inmiddels vrije vrouw die als kind met haar moeder (slavin) van Curacao naar Suriname kwam. Ook een donkere vrouw. Met haar kreeg mijn overgrootvader een aantal kinderen, waaronder mijn grootvader. Ook mijn grootvader trouwde een Surinaamse vrouw (van Creoolse komaf). Mijn moeder was een van hun kinderen.

Zij trouwde met mijn vader en van zijn kant het volgende:

hij was de zoon van een blanke man (mijn opa Sanstra) en een lichtgekleurde Surinaamse vrouw van Creoolse komaf met wie hij 4 kinderen kreeg.

Dus van 2 kanten kwam er 'slaven'bloed in de stamboom. Dat hebben we voor een aardig deel al uitgezocht. Maar nu de laatste tijd het DNA-verhaal steeds naar voren komt, word ik ook een beetje nieuwsgierig waar mijn verste donkere voormoeder oorspronkelijk vandaan is gekomen. Zij was volgens de documenten een 'zwarte vrouw' en werd daarom gedoopt bij de Hernhütterse kerk. De 3 kinderen werden Luthers gedoopt omdat ze van gemengd bloed waren

Maar door de verschillende DNA onderzoeken twijfel ik welk soort ik zou moeten laten onderzoeken. Wat raadt u dan aan in dit geval?

Alvast vriendelijk dank voor het meedenken en hopelijk meer uitleg over het precieze 'waarom'.

Robert Sanstra

RobertMary

nog even..., de uitzending van Willy Wartaal heb ik gezien. Mooie hulp van de heer Van Drie, begrepen we uit wat er werd verteld. Waar doet het CBG de DNA-testen, vroeg ik me af. My Heritage heeft niet mijn voorkeur trouwens....

Van de slavin *1803/1804 hebben we geen moeder, geen zusters of broers bekend. We weten zelfs haar geboorteplaats niet en ook haar moeder is nog steeds niet bekend. Ook niet via de laatste updat om haar terug te vinden bij het Nationaal Archief. Alle hoop daarop heeft niets opgeleverd voor ons. We kregen ook te horen dat er veel weg is en dat het misschien wel nooit bekend wordt daardoor. Zo jammer!

Bij haar overlijden bleek in de aangifte van overlijden, dat zelfs haar zoon (mijn overgrootvader) niet wist waar en wanneer zijn moeder was geboren.

RobertMary

Een nieuw onderwerp starten doe je zo: Click op button Fora (linksboven naast start). Kies een subforum. Click daar op "Plaats een nieuw bericht".

Dat is dan voor de volgende keer, want wat de DNA test betreft, houdt het hier helaas voor jullie op ! Zoals ik zei biedt een autosomale test met zoveel gekleurde voorouders geen enkele duidelijkheid. Je krijgt dan een etniciteit voorgeschoteld waarin bijvoorbeeld 30% Afrikaans zit, mogelijk onderverdeeld in verschillende gebieden, maar daaraan hangen geen naamkaartjes. Je zal die gebieden dus aan geen enkel specifieke voorouder kunnen toewijzen. Treur niet te erg, want zoals je kan lezen in eerdere discussies, stellen die DNA tests die zogenaamd je afkomst laten zien, weinig voor.

Er zit niets anders op dan dieper in de archieven van Suriname te duiken en in de slavengeschiedenis, zoals bij Willy Wartaal.  

sprangers

In elk geval heel hartelijk dank voor de aandacht voor onze vraag/vragen en de uitleg. 

We zullen het hier voorlopig mee moeten doen.

Vriendelijke groeten, Robert Sanstra

RobertMary

@Robert Sanstra, misschien een tip voor vast een online zoektocht: er is onlangs een slavenregister online gezet waar je in kan zoeken. Zie http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/voorouders-slavernij-suriname  Misschien dat het register wat aanknopingspunten kan geven voor verder onderzoek. Groet!

Sander Hunink


Dank voor het meedenken. Dat slavenregister hebben we al uitgebreid bestudeerd, maar dat was om de geboorteplaats en -datum te achterhalen van de voormoeder/slavin. Er is het een en ander verdwenen in die registers, dus een heel kleine kans, zeg maar 0, om haar gegevens nog te vinden. We hebben wel haar overlijden...destijds gevonden in het NA al.

RobertMaryPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu