stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Vraag over DNA testProfiel afbeelding

Ik wil graag antwoord op de volgende vraag:

Heb reeds de resultaten van mijn DNA test ontvangen en ik zou graag het volgende willen weten.

Ik ben een mix van een Nederlandse (een beetje Indisch) vader en een Molukse moeder. Mijn voorouders van vaderskant waren allen blanke Nederlands (die in vorige eeuw in Nederland waren geboren en daarna naar NL-Indie waren gegaan).

Mijn DNA test laat zien dat mijn etniciteit NIET Nederlands is. Wat betekent dit eigenlijk. Mijn etniciteit vanuit genoemde DNA test : Maleisië, Indonesië en Philipijnen.

Graag zou ik een antwoord hierop willen hebben.

Wie kan mij daarover informeren?

 

Alvast dank!

JJM - 13 nov 2018 - 09:14

Welkom op het stamboomforum ! Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt ben je niet de eerste die verbaasd is over de uitslag van zijn DNAtest. Je moet de resultaten met een grote korrel zout nemen. Maar als we dan toch een verklaring willen zoeken, dan is het eerste dat me te binnen schiet dat de referentiegroep ‘Indonesisch’ mogelijk Nederlandse genen bevat! (Immers Indonesisch DNA bestaat niet, maar is een mix van talloze etniciteiten.) Het beetje Nederlandse DNA van je grootvader (van vaders kant) zou daarom door jouw (Amerikaanse?) testbedrijf kunnen zijn aangezien voor 'Indonesisch'. Of het beetje Nederlands DNA is over het hoofd gezien omdat ze niet je volledige DNA bekijken.

Ik weet niet wat je bedoelt met dat je vader ‘een beetje’ Indisch is, maar als dat ‘voor een kwart Indonesisch/driekwart Nederlands’ is, dan zou je statistisch gezien ongeveer 35% Nederlands DNA hebben. (Maar het kan ook minder of meer zijn omdat DNA niet precies rekenkundig maar willekeurig en gehusseld wordt doorgegeven.) Je zou dus eigenlijk wel verwachten dat er op z'n minst iets van die ca.35% Nederlands DNA in de resultaten tot uitdrukking komt. Nou is het probleem dat de bekende internationale testbedrijven geen ‘Nederlands’ DNA onderscheiden; meestal worden we verdeeld over de etniciteiten Engels, Scandinavisch en Noord-West Europees.

Ik denk niet dat er meer over te speculeren valt, maar misschien wil je toch iets zeggen over welke test je bij wie hebt laten doen en of het resultaat echt geen andere etniciteiten bevat dan alleen Indonesisch, Filipijns en Maleisisch?

PS De link die Macy hieronder geeft is interessant, met name als je doorclickt naar https://igv.nl/indisch-dna/  (Besef wel dat de enthousiaste schrijver niet alleen zichzelf maar ook zijn beide ouders heeft laten testen. De door hem geïnterviewde Ralph heeft zelfs 15 familieleden laten testen... Tja)

sprangers - 13 nov 2018 - 13:41 (laatst bijgewerkt 13 nov 2018 — 17:41 door auteur)


Extra informatie via google gevonden over dit onderwerp met links}
https://cbg.nl/actueel/jubileum-indische-genealogische-vereniging/

Deden-Kazenbroot - 13 nov 2018 - 13:57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu