stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Hoe betrouwbaar is de uitslag van de my Hermitage test.Profiel afbeelding

Wij hebben sinds gisteren de uitslag van de DNA test van my Hermitage van mijn man. Het gaat ons niet om waar onze voorouders vandaan komen maar zijn neef zijn echte neef is.

Deze neef twijfelt of zijn vader zijn vader is en uit een oude familieroddel zou dit ook zo kunnen zijn. Zijn vader is de broer van de vader van mijn man en allebei leven niet meer. Onze neef hoopte door DNA test van my Hermitage erachter te komen of hij en mijn man werkelijk neven zijn. Onze neef had 3 weken geleden al de uitslag hij blijkt een 1 e graad nicht te hebben. De uitslag van mijn is dat hij geen directe familie heeft die in de database bij my Hermitage staan wel 2 uit de 4e graad. Dus grof gezegd zouden ze dus geen familie van elkaar zijn  maar hoe betrouwbaar is dit !!!!!!

Wie heeft hier positieve of negatieve ervaringen mee?

Marjo Van Pelt - 9 feb 2019 - 09:03 (laatst bijgewerkt 9 feb 2019 — 09:23 door auteur)

Er staan meer vragen/opmerkingen met betrekking tot My Heritage en de DNA-testen (volgens mij niet betrouwbaar).

L. Loef - 9 feb 2019 - 09:16

my Hermitage, die houden we erin :-)

De neef heeft dus een nicht in de 1e graad en je man pas familie in de 4e graad. (van DNA-profielen die bij MyHeritage bekend zijn). 

Volgens mij is DNA-techniek zeer betrouwbaar dus ga er maar vanuit dat ze inderdaad geen familie zijn, maar je kan natuurlijk altijd een second opinion laten doen ergens anders. 

Inge 2 - 9 feb 2019 - 10:39 (laatst bijgewerkt 9 feb 2019 — 10:39 door auteur)

Beste Marjo

Jullie hebben de verkeerde test gedaan. Aangezien het allemaal om mannelijke verwanten gaat, is een Y-chromosomale test verreweg de beste manier. Het geeft in jullie geval bijna 100% zekerheid.

sprangers - 9 feb 2019 - 11:24

Ik vergat er ook nog bij te vermelden dat de de nicht uit de 1e graad een totaal onbekende voor hem is en voor ons de familie uit de 4e graad ook. Ik heb ook op zijn naam gezocht bij verre familie van mijn man maar totaal geen match dus de kans is dus echt groot dat ze geen familie zijn

Marjo Van Pelt - 9 feb 2019 - 11:25


Een first cousin zou dezelfde grootouders moeten hebben, maar vaak blijkt de nabijheid te optimistisch ingeschat. Ik zou maar eens contact opnemen met die onbekende nicht. Als zij verwant is met de moeder van jullie neef dan is er sowieso geen vuiltje aan de lucht. Anderzijds kan zij wel degelijk verwant zijn met jullie oom zonder dat zij een match geeft met je man. En die twee matches in de 4e graad kunnen ook via de moeder van je man lopen, dus dat bewijst ook nog niets.

Ik zou even afwachten tot MyHeritage met een update van matches komt; misschien zaten de resultaten van jullie neef nog niet in de database toen je man zijn uitslag kreeg en blijkt er straks alsnog een match tussen hen. Maar de "autosomale" test van MyHeritage geeft geen 100% zekerheid om een daadwerkelijke verwantschap tussen je man en zijn neef aan te tonen; zij delen gemiddeld slechts ca. 12% DNA en wellicht nog minder. Alleen een Y-chromosomale test had jullie zekerheid kunnen geven.

PS. Ik vraag me wel af of je neef en je man nog veel andere matches hadden dan genoemde drie. En hebben jullie die al allemaal vergeleken? Want als je man en neef geen enkele van al die matches delen, ja dan wordt hun verwantschap inderdaad wel heel onzeker.

sprangers - 9 feb 2019 - 12:07 (laatst bijgewerkt 12 feb 2019 — 22:08 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu