stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA testen en een stamboom


Profiel afbeelding

Graag wil ik weten of onderstaande theorie klopt, of mijn gedachtegang goed is. Ik zie hier veel dat mensen een afkomst hebben die moeilijk verklaarbaar is (bijvoorbeeld groot percentage Engels, klein percentage Noord-west Europa). Misschien is onderstaande idee een oplossing.

Ik stel mij voor dat het autosomale DNA dat wordt gemeten een gemiddelde is van alle generaties sinds "Eva en Adam" . Een klein percentage Afrikaans is dan voor ieder mens begrijpelijk, want we zijn allemaal eens uit Afrika gekomen. Als we aannemen dat de soort mens 200 duizend jaar oud is en er zijn drie generaties per eeuw dan moeten we rekening houden met ca. 6000 generaties. Als die generaties gelijk verdeeld zijn over het DNA (is dat zo?) dan brengt iedere generatie 0,16 % in. En als je dan zo ver bent dat je zes generaties stamboom hebt gemaakt (met volledige kwartierstaten) dan heb je dus ongeveer 1 %. 

Klopt het, of moet je dan ook nog eens rekening houden met het feit dat bij iedere generatie je voorouders verdubbelen? dan zouden de oudste generaties (in Afrika) het zwaarst moeten wegen. 

nicole schouten

Nee je theorie klopt niet. De percentages die DNA tests geven hebben betrekking op de overeenkomst met het DNA van hun hedendaagse andere testpersonen uit een bepaald streek; niet op de mate van overeenkomst met het oorspronkelijke, Afrikaanse DNA. Ook wordt er door die testbedrijven niet naar het volledige DNA gekeken, maar slechts naar enkele kenmerkende stukjes die in de loop van de tijd in verschillende richtingen (“etniciteiten”) gemuteerd zijn. Overigens: 100/6000=0,016

sprangers

Via internet zoeken gevonden, incl. DNA, betreft Adam en Eva, zie: Wetenschap} wikikids.nl/Adam en Eva

Macy Deden


Nicole, het autosomale dna verwaterd vrij snel door bij elke generatie vermenging van de twee ouders. Het Ydna alleen via de vader en het mtDNA alleen via de moeder verwateren niet, muteren alleen. Hiermee kom je veel dichter bij je dnaAdam en dnaEva. Over die laatste is er 19 september in Tiel een symposium. Misschien iets voor jou. Kijk eens op DNAinTiel.nl

Jan MiddelkoopPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu