stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Hoe Lavender Doe haar naam terugkreeg



Profiel afbeelding

Dertien jaar lang heette ze Lavender Doe. Totdat ze haar naam terugkreeg.

Op 29 oktober 2006 werd in een bos in Texas een brandend lijk gevonden. Het was het lichaam van een blond meisje met een perfect gebit. Ze had veertig dollar in haar zak en droeg een lavendelblauw t-shirt. Niemand wist wie ze was. Dus werd ze Lavender Doe genoemd. Het onbekende meisje met het lavendelblauwe t-shirt.

Hoe kan een jong, blond meisje met perfecte tanden niet gemist worden? Dat was het grote raadsel van deze cold case. Totdat een aantal amateur-genealogen zich ermee ging bemoeien.

Nu zoveel mensen vrijwillig hun DNA laten testen om te kijken wat hun afkomst is en of er nog ergens onbekende verwanten rondlopen, wordt het steeds makkelijker iemand op te sporen met behulp van DNA-materiaal. Dat is wat er in deze zaak gebeurde, al kostte het heel veel tijd en moeite.

Hoe Lavender Doe haar naam terugkreeg, lees je in dit spannende, maar vooral dieptragische verhaal over het leven van een meisje dat dertien jaar lang de naam van de kleur van haar T-shirt droeg.

https://www.theatlantic.com/science/archive/2019/11/when-internet-sleuths-solved-murder-mystery/601636/ (Engelstalig artikel)

Stefan Lambregts - 27 nov 2019 - 11:04

In december verschijnt er een Nederlandstalig boekje over Genetische Genealogie. Het is geschreven door Lex Meulenbroek (DNA-deskundige bij het NFI) en Diederik Aben (Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad). De titel is "Een hooiberg vol spelden. Genealogische DNA databanken als middel van opsporing en identificatie". Colleen Fitzpatrick en Margaret Press, de oprichtsters van het DNA Doe project, hebben het voorwoord geschreven.

Uitgeschreven lid - 29 nov 2019 - 16:28


Uitgeschreven lid - 23 dec 2019 - 15:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu