stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Je voorouders zoeken met een DNA test??Profiel afbeelding

Jullie weten toch wel allemaal in welk continent de mens is ontstaan?

Je etnische roots wat dichterbij  laat zich zien in de testen.

ien lejeune - 5 mei 2020 - 16:58

Mijn excuses, het is Yolanda inderdaad. Het klopt wel dat de bedrijven op basis van hun database een schatting maken betreffende de afkomst. In de loop van de jaren zal dat beeld ook worden bijgesteld naarmate meer mensen uit Nederland een DNA test doen. Als het gaat om de focus op etnische afkomst dan gaat dat dus niet zo goed met een autosomal test waar dat een bijzaak is. Over het algemeen een leuke gadget in de vorm van een grafiekje met wat percentages en op een aantal specifieke groepen na heb je er verder niet zoveel aan. Je haalt hier dus de verschillende soorten testen en wat je ermee kan doen door elkaar. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt natuurlijk primair bij die bedrijven, dan moeten ze het maar goed uitleggen. In die zin deel ik ook wel kritiek op het commerciële karakter. Maar om het als onzin en weggooien van geld te betitelen, dat is nou net iets te kort door de bocht

Uitgeschreven lid - 5 mei 2020 - 17:53

@Sprangers, commentaar vind ik altijd goed, maar als het gaat om een verschil van inzicht dan is er weinig ruimte voor verdere discussie, en zouden beiden partijen accepteren dat de ander nou eenmaal een andere mening heeft.

Het klopt dat sommige zinnen wat kort door de bocht zijn, dat heb ik bewust gedaan in dit artikel. Misschien dat ik nog kan toevoegen dat het voor het vinden van levende familie wel zinvol kan zijn. Maar dan nog vind ik de nadelen groter dan de voordelen. Dat is voor iedereen zijn eigen afweging of zij dat waard vinden.

Dat de bronvermeldingen niet deugen is ook een mening. Ik heb deze absoluut nader onderzoek, en naar mijn mening snijden ze zeker wel hout. Vooral diegenen die hun DNA bij meerdere aanbieders hebben laten testen.

Yolanda Lippens - 6 mei 2020 - 10:31

Je eigen DNA is uniek en dat is ook je eigen bezit wat je kan downloaden. Het staat je vrij om deze gegevens in te brengen bij een andere aanbieder, commercieel zal dit net iets lastiger zijn omdat er soms voorwaarden worden gesteld over het tijdstip. Maar bijvoorbeeld bij Gedmatch of Yfull daar kun je dit altijd doen en dan krijg je ook daarbij tools waarmee je DNA kan vergelijken waar je verwacht wel een match mee te hebben maar die niet worden aangegeven door de commerciële sites. Inderdaad verschillen we daar van mening maar het doel is en blijft om mensen te vertellen wat er wel of niet mogelijk is met DNA. Als je een persoonlijke kruistocht wil voeren uit pure aversie dan distantieer ik me daar verder van. Met extremisten wil ik niets van te doen te hebben. Mijn excuses als ik het zo hard zeg maar in die hoek heb jezelf nu wel geplaatst. Dus inderdaad, einde discussie.

Uitgeschreven lid - 7 mei 2020 - 00:30

@Pieter, bijzonder dat je me als extremist bestempeld of dat ik op een kruistocht ben. Het is zo jammer dat je het artikel niet goed leest. Ik geef volgens mij toch genoeg bronmateriaal aan.

Ik schrijf duidelijk

Er zijn verschillende doelen waarmee je een DNA test kan laten afnemen, namelijk voor een

  1. medische achtergrond, erfelijkheid en kansen op ziekten (ofwel risicoprofiel, momenteel ook hot),
  2. crimineel onderzoek, DNA sporen bij een misdrijf,
  3. bevestiging ouder-kind relatie (Nederlands Forensisch Instituut, of FIOM),
  4. bevestiging van een daadwerkelijk familielid.

In deze gevallen geeft een DNA test vaak een keiharde duidelijkheid.

....... en

Op zich ben ik een voorstander voor een gedegen betrouwbaar onderzoeksresultaat, zeker bij genetische genealogie!

.......en

Als iemand onderbouwde antwoorden weet, dan zal ik deze absoluut in dit artikelen opnemen (zie mijn contactformulier).

(Deze tekst stond al in het artikel, dus heb ik niet zojuist aangevuld).

Inderdaad, einde discussie.

Yolanda Lippens - 10 mei 2020 - 14:04

Je hebt helemaal gelijk met zoveel wetenschappelijk onderbouwde bronnen die je noemt is er inderdaad geen andere conclusie mogelijk dat een DNA test pure onzin is, misleiding en weggegooid geld. Het moest verboden worden. Waarom zag ik dat niet eerder in?

Uitgeschreven lid - 10 mei 2020 - 23:53

Hello!  I don't know if you understand English.  I don't understand the language that most speak here, but I wanted to tell you about my experience with CRI DNA testing and Heritage DNA testing.  CRI test with a swap to the inside of the cheek, same as Heritage, but CRI does not give the names of people.  Heritage gives you the names of people and you can contact them.  I also wanted to say that CRI cost me almost 400.00 and Heritage was under 100.  So, I hope this helps you, smiles.  Just another checking out DNA relatives.  Happy hunting.

Sincerely,

B. Joy Watkins (born surname Black)

Hello!  Cri DNA only did for the Mother, not the Father.  Yet, Heritage did the same kind of swab and was able to see Mother and Father and cost a lot less.

 

B. Joy Watkins (born surname Black)

Al langere tijd denk ik na over het doen van een dna-test. Ik heb het artikel gelezen en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nogal teleurgesteld ben na het lezen van het artikel. Grote woorden, weinig inhoud en aanmatigend. Leuk een mening, maar erg dwingend in richting zonder daarvoor genoeg onderbouwing te geven. Voor mij mist het artikel diepte.

Mijns inziens geeft een dna-test (per type ook nog ewer anders) heel andere informatie dan stamboomonderzoek. Hoe je die informatie moet interpreteren, ja, dat is een andere vraag, maar dat dna-onderzoek je informatie zou kunnen geven, dat lijkt me zeker. 

Zwenny - 16 aug 2021 - 21:36

1 het is al eerder gezegd DNA liegt niet en is veel betrouwbaarder dan wat voor bron vermelding dan ook

2 DNA andere informatie dan de bronnen ? dat hangt er maar van af of de bronnen dus kloppen. 2 weken geleden kreeg iemand met dezelfde achternaam als ik zijn DNA uitslag. De  gemeenschappelijke (bron) voorouder was geboren op 29 juni  1721 en wat bleek :4 verschillen op 700 geteste markers hetgeen exact te verwachten was is voor de mutatie graad per generatie.  Er zijn veel meer van dit soort verhalen op internet te vinden Ik denk zelf dat het aantal buitenechtelijke kinderen en of adoptie in Nederland heel laag is.  Derhalve is DNA en genealogie een hele mooie combinatie. Ik kom met mijn eigen familie niet verder dan 1475 met de bronnen en hoop met DNA dus wel verder te komen. Een voorouder is al wel bekend met DNA en die komt uit 100 na Christus en daar kom je met bronnen echt never nooit bij.  

3 Waar gaat DNA dan fout in: met name als men gaat zeggen waar je vandaan (land of ras ) komt dat is nl onmogelijk maar om de een of andere gekke manier willen mensen dat heel graag weten. Dat komt onder andere omdat mn DNA testen in de VS worden gedaan en die hebben veel meer verschillende voorouder herkomst dan bv Nederlanders. het 2e is te vergaande conclusies over je gezondheid, je moet nl je leefstijl hier heel erg corrigeren.  

 

ik zou dus gewoon die DNA test doen. verder moet je veel geduld hebben en je zult vanzelf een match gaan vinden.

jasperarend - 16 aug 2021 - 22:30

@jasperarend, je haalt me de woorden uit de mond. 👍

ien lejeune - 17 aug 2021 - 16:07 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 16:09 door auteur)

Ja, dna geeft geen informatie over waar mensen woonden en welk werk men deed. Dat soort dingen vind ik juist boeiend, Gezin en kinderen en hoeveel huwelijken. 

" @ jasperarend: 2 DNA andere informatie dan de bronnen ? dat hangt er maar van af of de bronnen dus kloppen. 2 weken geleden kreeg iemand met dezelfde achternaam als ik zijn DNA uitslag. De  gemeenschappelijke (bron) voorouder was geboren op 29 juni  1721 en wat bleek :4 verschillen op 700 geteste markers hetgeen exact te verwachten was is voor de mutatie graad per generatie.  Er zijn veel meer van dit soort verhalen op internet te vinden ----. Een voorouder is al wel bekend met DNA en die komt uit 100 na Christus en daar kom je met bronnen echt never nooit bij.  " 

Uhm? dus je weet dan een dna-profiel van een voorouder waarvan je de naam niet weet en verder ook niets van weet? Dat zou mij dus nu net niets interesseren. Of een naamgenoot nu wel of geen voorouder met me deelt, doet me eerlijk gezegd ook niets. Ja, ik weet dat ik dan "zeker" zou weten van wanneer mijn stamboom klopt, maar ja, dan moet ik wel eerst de mensen die nu leven en hun stamboom en profiel beschikbaar hebben gesteld gebruiken om iets te weten te komen. Dat houdt me nogal tegen. Dat heeft alles met interesse te maken, dus ja, daarom zeg ik, waarom ik het wel zou doen is juist waar het lastig interpreteren wordt: haplogroep en herkomst. 

Zwenny - 17 aug 2021 - 22:36 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 22:43 door auteur)

de haplogroup is geen enkel probleem en komt er altijd uitrollen 

 

je moet wel de fascinatie hebben voor de mogelijkheden van DNA 

onderstaande las ik in 2008 en was voor mij een start punt

http://www.zuiderent.ch/DNA.htm

 

jaren overigens geen matches gemaakt maar hier zit wel familie van mij tussen : 

https://dna-explained.com/2020/09/18/442-ancient-viking-skeletons-hold-dna-surprises-does-your-y-or-mitochondrial-dna-match-daily-updates-here/

jasperarend - 23 aug 2021 - 21:55

Goed leesmateriaal die zuiderent link, dank Jasper.

ien lejeune - 24 aug 2021 - 19:20


https://www.marres.nl/genetica.htm

dit vind ik een heel mooi overzicht  vanwege de combinatie DNA en bronnen onderzoek: geeft ook goed wat de toegevoegde waarde van DNA kan zijn. er zijn paar sites (families) te vinden op internet die dit zo doen:

https://rvandermarel.droppages.com/genealogie.html

is ook erg goed uitgelegd, al een tijdje niet meer bijgewerkt desondanks erg illustratief

jasperarend - 28 aug 2021 - 09:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu