stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Je voorouders zoeken met een DNA test??Profiel afbeelding

@Pieter de Boer, ik dacht dat ik toch flink wat bronvermeldingen heb gegeven in mijn artikel?

Wat ik heb ervaren met mensen die 1 DNA test hebben laten doen, is dat zij vasthouden aan dat resultaat en daarin geloven.

Mensen die meerdere tests hebben laten doen zijn allemaal sceptisch door de wisselende resultaten. Daar ging het mij om.

Yolanda Lippens - 5 mei 2020 - 09:10

Om er wat dieper op in te gaan Yvonne. Laat ik beginnen met een metafoor. Je bent in bent in bezit van een boek wat in oud Nederlands is geschreven maar dat kun je niet lezen of begrijpen zonder voldoende kennis. De inhoud van dat boek is en blijft verborgen zonder vergroting van de eigen kennis of hulp van buitenaf. Zo is het ook met DNA.

Er zijn verschillende soorten van DNA onderzoek en het is dus belangrijk om die verschillen aan te geven. Als je niet dieper kan ingaan op DNA structuur en haplogroepen dan kan je niet precies genoeg lezen wat er staat (zie metafoor). Dus hoofdzakelijk gaat je stukje tekst over een autosomal DNA test en daar valt inderdaad wel wat over te zeggen. De uitleg van de commerciële bedrijven over wat je ermee kan doen en op welke wijze dan, daar valt nog het nodige aan te verbeteren. Maar dat zal in de toekomst ook wel gebeuren, DNA onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

Een autosomal test is vooral handig om familieleden te vinden die in het hier en nu leven. Dat gaat dan natuurlijk wel via gezamenlijke voorouders die je en passant meteen kan vaststellen als een bloedlijn. De diepte in generaties waarmee je familieleden zo kan traceren is beperkt met een autosomal test. 5 generaties diep zal al heel moeilijk worden en heel vaak wordt er ook geen match aangegeven door het bedrijf terwijl die er wel degelijk is. Daar is het zwakke punt en waar je kennis nodig hebt om verder te komen. Nog los van het feit dat het minder effectief is om zonder uitgebreid online databestand van de eigen stamboom een verbinding te zoeken met nabije familieleden. Want ja, dan krijg je wel allerlei matches maar je hebt geen idee hoe ze verbonden zijn aan je eigen persoon. Dus vooral in die situatie komt de vraag of het allemaal zo zinvol is.

De indeling naar etniciteit die je krijgt via een autosomal test is behoudens enkele specifieke groepen een beetje koffiedik kijken en dat komt voornamelijk omdat mensen handel dreven, zich ergens anders gingen vestigen en daar ook bleven. Dat is niet iets van de laatste eeuw, dat was altijd al zo. Naar verhouding zijn er dus weinig Nederlanders die een autosomal test hebben gedaan dus zoals jezelf ook al schrijft kan je wel op je vingers natellen hoe ze dat bepalen.

Wil je meer precies wil bepalen waar de afkomst en etniciteit vandaan komt dan is er een Y-DNA of Mitochondriaal-DNA test handiger. Door een indeling in een haplogroep krijg je dan een overzicht via welke route je voorouders in Nederland terecht zijn gekomen. Daarmee kan dus onderling tussen personen vastgesteld worden wanneer een gemeenschappelijke voorouder heeft geleefd. In tegenstelling tot conventionele genealogie en een autosomal DNA test waarbij je misschien net weer een voorouder in de diepte verder komt, daar werkt dit dus andersom. Als meer mensen een test doen kunnen ze op basis van de gegevens een nieuwe (sub indeling) of zelfs haplogroep maken en ook bepalen waar en wanneer die is ontstaan. Praktisch elke maand komt er weer een nieuwe indeling dus dat is volop in beweging. Met dat onderzoek komt het gegeven van wanneer de gemeenschappelijke voorouder leefde dus steeds dichterbij. Dit is uiteraard wel toekomstwerk, als je nu direct in een paar maanden vooruitgang verwacht dat zal het een teleurstelling worden. Dit soort onderzoek gaat ons vroeg of laat wel inzichten geven die niet in boeken staan of te vinden zijn.

Uitgeschreven lid - 5 mei 2020 - 13:08

Voor al die mensen die de testen maar flauwekul en niet betrouwbaar vinden even dit. DNA detective Els Leijs heeft met die testen een aantal vaders van oorlogskinderen opgespoord. Dat iemand zijn uitslag van een test niet goed kan lezen wil nog niet zeggen dat het oftewel onbetrouwbaar of flauwekul is. Gelukkig zijn ze in Amerika een stuk wijzer daar zijn veel mensen die zo'n test doen en dan ook, nodig om te kunnen matchen, toestemming geven om de uitslag te delen.

Een gegeven feit is dat bijna wel iedereen ergens een neef of nicht enz. heeft zitten waar hij niks vanaf weet. En dat haal je uit zo'n test tenminste als je toestemming hebt gegeven om te delen. Zelf heb ik o.a ook bij FTDNA een test laten doen en je geeft zelf aan of je wilt delen of niet.

Wat betreft Osama bin laden daar hebben ze het DNA van zijn familie gebruikt om te zien of hij het echt was.

Mensen kunnen liegen DNA niet.

ien lejeune - 5 mei 2020 - 15:48

Yvonne?

Om dit soort discussies te voorkomen, neem ik de bronnen op waar ik mijn tekst op baseer.

Verder beamen de DNA bedrijven dat de DNA test een 'schatting' is op basis van HUN database.

En verder heb ik me vooral gefocust op de herkomst van je roots (etnische afkomst), en niet de bevestiging van neven, nichten, grootouders e.d.

Yolanda Lippens - 5 mei 2020 - 16:17

Yolanda, je vraagt om reacties, maar als men dan de moeite neemt om vriendelijk kritiek te geven, begin je je te verdedigen. Zou het niet beter zijn om je artikel aan te passen met behulp van het gegeven commentaar? Nu is het verwarrend en je bronverwijzing deugt vaak niet.

sprangers - 5 mei 2020 - 16:35

Jullie weten toch wel allemaal in welk continent de mens is ontstaan?

Je etnische roots wat dichterbij  laat zich zien in de testen.

ien lejeune - 5 mei 2020 - 16:58

Mijn excuses, het is Yolanda inderdaad. Het klopt wel dat de bedrijven op basis van hun database een schatting maken betreffende de afkomst. In de loop van de jaren zal dat beeld ook worden bijgesteld naarmate meer mensen uit Nederland een DNA test doen. Als het gaat om de focus op etnische afkomst dan gaat dat dus niet zo goed met een autosomal test waar dat een bijzaak is. Over het algemeen een leuke gadget in de vorm van een grafiekje met wat percentages en op een aantal specifieke groepen na heb je er verder niet zoveel aan. Je haalt hier dus de verschillende soorten testen en wat je ermee kan doen door elkaar. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt natuurlijk primair bij die bedrijven, dan moeten ze het maar goed uitleggen. In die zin deel ik ook wel kritiek op het commerciële karakter. Maar om het als onzin en weggooien van geld te betitelen, dat is nou net iets te kort door de bocht

Uitgeschreven lid - 5 mei 2020 - 17:53

@Sprangers, commentaar vind ik altijd goed, maar als het gaat om een verschil van inzicht dan is er weinig ruimte voor verdere discussie, en zouden beiden partijen accepteren dat de ander nou eenmaal een andere mening heeft.

Het klopt dat sommige zinnen wat kort door de bocht zijn, dat heb ik bewust gedaan in dit artikel. Misschien dat ik nog kan toevoegen dat het voor het vinden van levende familie wel zinvol kan zijn. Maar dan nog vind ik de nadelen groter dan de voordelen. Dat is voor iedereen zijn eigen afweging of zij dat waard vinden.

Dat de bronvermeldingen niet deugen is ook een mening. Ik heb deze absoluut nader onderzoek, en naar mijn mening snijden ze zeker wel hout. Vooral diegenen die hun DNA bij meerdere aanbieders hebben laten testen.

Yolanda Lippens - 6 mei 2020 - 10:31

Je eigen DNA is uniek en dat is ook je eigen bezit wat je kan downloaden. Het staat je vrij om deze gegevens in te brengen bij een andere aanbieder, commercieel zal dit net iets lastiger zijn omdat er soms voorwaarden worden gesteld over het tijdstip. Maar bijvoorbeeld bij Gedmatch of Yfull daar kun je dit altijd doen en dan krijg je ook daarbij tools waarmee je DNA kan vergelijken waar je verwacht wel een match mee te hebben maar die niet worden aangegeven door de commerciële sites. Inderdaad verschillen we daar van mening maar het doel is en blijft om mensen te vertellen wat er wel of niet mogelijk is met DNA. Als je een persoonlijke kruistocht wil voeren uit pure aversie dan distantieer ik me daar verder van. Met extremisten wil ik niets van te doen te hebben. Mijn excuses als ik het zo hard zeg maar in die hoek heb jezelf nu wel geplaatst. Dus inderdaad, einde discussie.

Uitgeschreven lid - 7 mei 2020 - 00:30

@Pieter, bijzonder dat je me als extremist bestempeld of dat ik op een kruistocht ben. Het is zo jammer dat je het artikel niet goed leest. Ik geef volgens mij toch genoeg bronmateriaal aan.

Ik schrijf duidelijk

Er zijn verschillende doelen waarmee je een DNA test kan laten afnemen, namelijk voor een

  1. medische achtergrond, erfelijkheid en kansen op ziekten (ofwel risicoprofiel, momenteel ook hot),
  2. crimineel onderzoek, DNA sporen bij een misdrijf,
  3. bevestiging ouder-kind relatie (Nederlands Forensisch Instituut, of FIOM),
  4. bevestiging van een daadwerkelijk familielid.

In deze gevallen geeft een DNA test vaak een keiharde duidelijkheid.

....... en

Op zich ben ik een voorstander voor een gedegen betrouwbaar onderzoeksresultaat, zeker bij genetische genealogie!

.......en

Als iemand onderbouwde antwoorden weet, dan zal ik deze absoluut in dit artikelen opnemen (zie mijn contactformulier).

(Deze tekst stond al in het artikel, dus heb ik niet zojuist aangevuld).

Inderdaad, einde discussie.

Yolanda Lippens - 10 mei 2020 - 14:04

Je hebt helemaal gelijk met zoveel wetenschappelijk onderbouwde bronnen die je noemt is er inderdaad geen andere conclusie mogelijk dat een DNA test pure onzin is, misleiding en weggegooid geld. Het moest verboden worden. Waarom zag ik dat niet eerder in?

Uitgeschreven lid - 10 mei 2020 - 23:53

Hello!  I don't know if you understand English.  I don't understand the language that most speak here, but I wanted to tell you about my experience with CRI DNA testing and Heritage DNA testing.  CRI test with a swap to the inside of the cheek, same as Heritage, but CRI does not give the names of people.  Heritage gives you the names of people and you can contact them.  I also wanted to say that CRI cost me almost 400.00 and Heritage was under 100.  So, I hope this helps you, smiles.  Just another checking out DNA relatives.  Happy hunting.

Sincerely,

B. Joy Watkins (born surname Black)

Hello!  Cri DNA only did for the Mother, not the Father.  Yet, Heritage did the same kind of swab and was able to see Mother and Father and cost a lot less.

 

B. Joy Watkins (born surname Black)

Al langere tijd denk ik na over het doen van een dna-test. Ik heb het artikel gelezen en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nogal teleurgesteld ben na het lezen van het artikel. Grote woorden, weinig inhoud en aanmatigend. Leuk een mening, maar erg dwingend in richting zonder daarvoor genoeg onderbouwing te geven. Voor mij mist het artikel diepte.

Mijns inziens geeft een dna-test (per type ook nog ewer anders) heel andere informatie dan stamboomonderzoek. Hoe je die informatie moet interpreteren, ja, dat is een andere vraag, maar dat dna-onderzoek je informatie zou kunnen geven, dat lijkt me zeker. 

Zwenny - 16 aug 2021 - 21:36


1 het is al eerder gezegd DNA liegt niet en is veel betrouwbaarder dan wat voor bron vermelding dan ook

2 DNA andere informatie dan de bronnen ? dat hangt er maar van af of de bronnen dus kloppen. 2 weken geleden kreeg iemand met dezelfde achternaam als ik zijn DNA uitslag. De  gemeenschappelijke (bron) voorouder was geboren op 29 juni  1721 en wat bleek :4 verschillen op 700 geteste markers hetgeen exact te verwachten was is voor de mutatie graad per generatie.  Er zijn veel meer van dit soort verhalen op internet te vinden Ik denk zelf dat het aantal buitenechtelijke kinderen en of adoptie in Nederland heel laag is.  Derhalve is DNA en genealogie een hele mooie combinatie. Ik kom met mijn eigen familie niet verder dan 1475 met de bronnen en hoop met DNA dus wel verder te komen. Een voorouder is al wel bekend met DNA en die komt uit 100 na Christus en daar kom je met bronnen echt never nooit bij.  

3 Waar gaat DNA dan fout in: met name als men gaat zeggen waar je vandaan (land of ras ) komt dat is nl onmogelijk maar om de een of andere gekke manier willen mensen dat heel graag weten. Dat komt onder andere omdat mn DNA testen in de VS worden gedaan en die hebben veel meer verschillende voorouder herkomst dan bv Nederlanders. het 2e is te vergaande conclusies over je gezondheid, je moet nl je leefstijl hier heel erg corrigeren.  

 

ik zou dus gewoon die DNA test doen. verder moet je veel geduld hebben en je zult vanzelf een match gaan vinden.

jasperarend - 16 aug 2021 - 22:30Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu