stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Dna test: My Heritage: Help



Profiel afbeelding

hoi hoi, ik heb vandaag de DNA resultaten ontvangen en ik snap er niets van. wie kan mij helpen?

Erika Vlnata - 10 jun 2020 - 21:36

Beste Erika, welkom op het stamboomforum.

Kijk eerst eens hier: https://www.myheritage.nl/help-center/nl/article/wat-voor-soort-resultaten-krijg-ik-met-een-myheritage-dna-test

Je kan ook de eerdere discussies lezen op dit forum. Click daartoe op de button "Naar de index van berichten" linksonderaan op deze pagina. Je zal dan zien dat de zogenaamde 'etniciteit' van je DNA meestal met een korrel zout moet worden genomen. Met de gevonden 'matches' kan je wellicht verwanten vinden, met name als je je stamboom al hebt uitgezocht. Zo niet, dan is dat een goede reden om er nu mee te beginnen en daarvoor ben je bij het stamboomforum op het juiste adres! 

Heb je nu nog vragen, druk dan op de button "Reageer" en leg even duidelijk uit waar je niets van snapt en met welk doel je de test hebt gedaan.

sprangers - 11 jun 2020 - 00:01 (laatst bijgewerkt 11 jun 2020 — 00:03 door auteur)

MyHeritage deelt de meeste Nederlanders voor het grootste deel in als Brit of Scandinaviër. 

Bizar en onjuist natuurlijk. Ik heb al heel wat DNA-uitslagen gezien van Nederlanders en steeds weer hetzelfde liedje. Ook bij mezelf. Ik heb echt 0,0 Britten of Scandinaviërs in mijn familie tot 1700 en dat wordt gek genoeg wel weer gestaafd door de DNA matches van MyHeritage.

Er kan natuurlijk altijd een voorouder geweest zijn die stiekem je voorvader niet is, maar uit onderzoek blijkt dat altijd een heel geringe kans is.

Het komt denk ik door het Amerikaanse karakter van MyHeritage en hun database die erg op de Britse Eilanden gericht is. 

Als je naar Ancestry kijkt en hoe die hun regio's indelen dan zie je dat bijvoorbeeld de Britse Eilanden ook Nederland en België beslaan, wat een stuk logischer wordt allemaal. 

Ronk - 22 jun 2020 - 15:15 (laatst bijgewerkt 22 jun 2020 — 16:52 door auteur)

Ron, een familie met de naam Vlnata lijkt me van oorsprong niet uit Nederland te komen! Maar zolang Erika niet reageert kunnen we haar niet verder helpen.

sprangers - 22 jun 2020 - 16:53

Hoi hoi, klopt ik ben van Tsjechische afkomst. Ik woon al 30 jaar in Nederland. Wat betreft het DNA onderzoek in Tsjechisch (wat ik als moedertaal spreek) snap ik niet meer. Mijn moedertaal is na zo lange tijd beperkt geworden. Maar ook in Nederlandse taal en Engelse taal ben ik niet wijzer geworden in mijn Dna test. Over drie weken ga in naar Tsjechië en kan ik daar in de archieven zoeken en kijken of ik mijn stamboom kan uitbreiden. Naar aanleiding van argieven hoop ik wat informatie te krijgen zodat ik mijn Dna kan gebruiken.

Erika Vlnata - 22 jun 2020 - 18:30

Hallo Erika

Een DNA test geeft je geen stamboom!  Het is dus inderdaad goed om eerst je stamboom via de archieven uit te zoeken. 

Ken je deze site?  https://digi.ceskearchivy.cz/uvod  Ik vind daar van Vlnata meteen 2 Rooms Katholieke huwelijken en 1 overlijden 

Misschien is jouw stamboom al door iemand anders uitgezocht.  Kijk dus bijvoorbeeld ook even hier:  https://www.myheritage.nl/research/category-Czech-Republic/tsjechische-republiek-genealogie-vital-records  Kom je op deze manier niet verder, dan kan je inderdaad ter plekke in de archieven van Tsjechië gaan zoeken. In ieder geval een goede aanleiding om dit mooie land te bezoeken Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 (Zoek wel eerst even uit of het archief geopend is vanwege Covid-19)

 

Je moet in het archief niet alleen je vaderskant 'Vlnata' uitzoeken, maar ook de kant van je moeder, je oma enz. Dus je beide ouders, je 4 grootouders, je 8 overgrootouders, je 16 betovergrootouders enz.  Zo'n stamboom heet een 'kwartierstaat'. Als je bijvoorbeeld 5 generaties (inclusief jezelf) hebt uitgezocht, heb je al 16 verschillende familienamen. Genetisch gezien heb je van ieder van deze voorouders een beetje DNA geërfd (gemiddeld 100/16 = ca. 6% gemeenschappelijk DNA).  Als je veel geluk hebt, vind je één van die 16 namen terug in de matches die je van MyHeritage hebt gekregen als resultaat van je DNA test. Neem dan contact op met die match, want deze persoon is waarschijnlijk nauw aan jou verwant. En misschien heeft hij of zij  jouw stamboom al verder dan jij uitgezocht.

Wat heb je dan nog aan die matches van MyHeritage?   Meestal zal je tussen je matches geen bekende naam aantreffen, omdat men door huwelijken van naam is veranderd. Begin daarom met contact op te nemen met de matches met het hoogste percentage overeenkomstige DNA. Indien je tenminste  15cM=centiMorgan  DNA deelt met die match, ben je waarschijnlijk ergens met hem/haar verwant. Je hebt dan een verre neef/nicht gevonden. Door je kwartierstaat te vergelijken met zijn/haar kwartierstaat, kan je wellicht een gemeenschappelijke voorouder vinden. Op deze wijze kan je ook misschien een voorouder vinden die nog ontbrak in je eigen kwartierstaat. 

Zoals je ziet is een DNA test van MyHeritage niet zo eenvoudig als ze in hun reclame doen voorkomen. 

 

Behalve "matches" heeft je DNA test ook "je etniciteit" opgeleverd. Leuk, maar je hebt er meestal niets aan. MyHeritage onderscheidt geen etniciteit "Tsjechisch" . Het DNA van de gemiddelde Tsjech lijkt (net als bij Nederlanders) te veel op het DNA uit de buurlanden. MyHeritage definieert een Tsjech als een mengelmoes van etniciteiten. zie https://www.myheritage.nl/ethnicities/czech-republic/country-ethnicity-distribution

Veel plezier in Tsjechië en laat ons straks even weten wat je daar gevonden hebt.

sprangers - 23 jun 2020 - 16:30 (laatst bijgewerkt 23 jun 2020 — 16:42 door auteur)


Hoihoi, Wat leuk en interessant om dat te lezen. Daarmee ga ik zeker starten. Dankjewel voor de hulp. Zodra ik terug ben uit Tsjechië zal ik zeker laten weten wat ik gevonden heb en hoe is het gegaan. Ik ga straks aan de gang met je link wat je gestuurd hebt. Nogmaals dankjewel. Met vriendelijke groeten Erika Vlnata

Erika Vlnata - 23 jun 2020 - 16:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu