stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA test door vrouw op zoek naar mannelijke vooroudersProfiel afbeelding

Hoewel ik niet zo'n hoge pet op heb van de "etniciteiten" van MyHeritage, geloof ik zeker niet dat ze bij matches valse waarden opgeven. Het probleem is echter dat elk kind een willekeurige helft autosomaal DNA van elk van zijn ouders krijgt. En kleinkinderen een willekeurig deel (dus niet een willekeurig kwart) van zijn 4 grootouders. Broers en zussen hebben gemiddeld 50% hetzelfde atDNA gemeen, maar het kan ook bijvoorbeeld ook 40% of 60% zijn. Theoretisch kunnen ze zelfs helemaal geen atDNA gemeen hebben, maar die kans is uiterst klein. Bij kleinkinderen gaat deze scheve verdeling al meer opspelen (i.p.v. 25% bijvoorbeeld 15 of 40%) en na ongeveer zeven generaties kan er bij sommig nageslacht al helemaal geen DNA meer aanwezig zijn van een of enkele verre voorouders. Dit gezegd hebbende kunnen we toch even naar de gemiddelde hoeveelheid atDNA kijken van de twee komende testen:

Je vader en zijn 90 jarige halfzus delen gemiddeld 25% hetzelfde atDNA; en jij met die halftante gemiddeld ongeveer 12,5%.

Indien je vader inderdaad een volle broer had, dan hadden zij gem. 50% atDNA gemeen en heb jij daarvan 25%, maar je nicht kreeg niet precies delfde 25%; dus jij en je nicht zouden gem. 12,5% atDNA gemeen moeten hebben. Maar gaat het om een halfbroer, dan delen jullie gem. ca. 6%.

Ik ben zeer benieuwd of de testresultaten in de buurt zitten van die voorspelling. Hoe dan ook, ik denk dat statistisch het verschil tussen gemiddeld 12,5% en gemiddeld 6% te groot is om straks twijfel te hebben over de uitslag. 

We zullen de mogelijkheid maar even buiten beschouwing laten dat de twee vaders van twee halfbroers (met dezelfde moeder) familie van elkaar waren !  

sprangers - 13 aug 2020 - 22:39 (laatst bijgewerkt 18 aug 2020 — 22:54 door auteur)

Het gedeelde DNA met mijn half-achternichtje is 5,6%. Er zijn nu ook gegevens beschikbaar gekomen van haar halfzusje (andere vader) en het gedeelde DNA met haar is 5,7%, maar de cM is wel 403,0 terwijl die van de eerste 394,4 is. De percentages komen dus helemaal in de buurt van jouw berekening voor een half-achternichtje.

Een ander nichtje van mij, dochter van een volle nicht, heeft 8,2% gedeeld DNA met mij (582,2 cM). Dat komt dan weer niet overeen met jouw berekening. Zou meer in de buurt van de 12,5% moeten liggen. Het kan dus ook gewoon een stuk lager zijn.

Ik ben het eens nagegaan bij half-achternichtje #1. We hebben heel veel gemeenschappelijke verwanten, zoveel dat ik ze niet eens allemaal ben nagelopen. Ik verwachtte dat ze allemaal meer aan haar verwant zouden zijn (hogere cM waardes, grotere percentages gedeeld DNA, meer gedeelde segmenten), maar dat is bij de meesten niet zo. 

E.L. Gout - 14 aug 2020 - 22:00

twee nichten delen gemiddeld 12,5% hetzelfde atDNA

de dochter van jouw nicht deelt dan gemiddeld 6% met jou (niet 12,5%)

sprangers - 14 aug 2020 - 22:31 (laatst bijgewerkt 18 aug 2020 — 22:54 door auteur)

Het maakt toch verschil of een achternichtje de dochter van een volle nicht of halfnicht is.

Volle broers delen ca. 50% hetzelfde DNA . Voor halfvolle broers is dat 25%

Volle nichten delen ca. 25% hetzelfde DNA. Voor halfvolle nichten is dat 12,5%

Volle achternichten delen ca. 12% hetzelfde DNA. Voor halfvolle achternichten is dat ca. 6%.

Met de dochter van mijn volle nicht (volle achternichtje) zou ik dan toch ca. 12,5% hetzelfde DNA moeten delen? 

Zodra de uitslagen van de testen er zijn breng ik je op de hoogte. Ik wacht vol ongeduld.

E.L. Gout - 15 aug 2020 - 12:52

Het maakt inderdaad verschil of het een dochter van een volle nicht dan wel van een halfnicht is. Maar het klopt niet wat je verder over (half)nichten zegt. In het volgende voorbeeld beperk me even tot een volle neef/nicht: 

Een broer en zus hebben inderdaad voor ongeveer 50% hetzelfde atDNA. (MyHeritage rekent trouwens met 37,5%, maar dat is een ander verhaal)

Een zoon van de broer krijgt ca.de helft van die 50% dus: 25%. Een dochter van de zus krijgt de helft van diezelfde 50% , MAAR dat is niet dezelfde helft! Theoretich kan het precies de andere helft zijn en dan hebben neef en nicht geen DNA gemeen. Het kan theoretisch ook zijn dat neef en nicht wel precies dezelfde helft delen; dan hebben ze 25% gemeen. De waarheid ligt in het midden: gemiddeld zullen neef en nicht dus de helft van 25%= ca.12,5% atDNA delen.  (PS De nicht deelt 25% met haar oom en de neef 25% met zijn tante.)

Zie ook wat MyHeritage hierover zegt.    ps in hun vertaling zijn 'niece' (oom- of tantezegger) en 'cousin' kennelijk beide als 'nicht' vertaald; dat is verwarrend en oom/tante zelfs fout. Kijk daarom ook hier. Overigens is het MyHeritage artikel zeer relevant voor jullie zoektocht.

sprangers - 15 aug 2020 - 13:41 (laatst bijgewerkt 18 aug 2020 — 22:55 door auteur)

Ik zie dat er gesproken wordt over percentages mtDNA. Ik neem aan dat dat typefouten betreft want mtDNA recombineert niet. Het erft (behoudens mutaties) onveranderd over van moeder op kind.

Uitgeschreven lid - 18 aug 2020 - 21:41

Je hebt gelijk CP van der Beek. Ik heb per abuis op deze pagina 2 een paar keer mtDNA getypt ipv atDNA. Ik heb het nu verbeterd. Bedankt.

sprangers - 18 aug 2020 - 22:52 (laatst bijgewerkt 18 aug 2020 — 23:03 door auteur)

Ik beschik ondertussen over de uitslagen van de DNA-testen van de vermeende halfzus van mijn vader en van mijn nicht (dochter van mijn vaders jongere broer). Gebleken is dat mijn vader zijn jongere broer ook van dezelfde vader was. De vermeende halfzus van 90 blijkt echt een halfzuster van mijn vader te zijn. We delen 16,85% DNA en 1254 cM. Ik meen dat het nu wel een zekerheid is.

E.L. Gout - 24 dec 2020 - 02:21

Bedankt voor deze informatie.

Het is goed dat je nu zeker weet dat de (half)tante van 90 niet dezelfde vader heeft als jouw vader; voor de zoektocht naar je vaders vader kan je dus al haar matches uitsluiten en als het goed is zou ze geen gemeenschappelijke match mogen hebben met jouw "gevonden halfnichtje".

Over de matches die jij deelt met "het gevonden halfnichtje" (de kleindochter  van je vaders onbekende halfbroer met dezelfde vader)  schreven we op 12 en 13 augustus:  " ... die gemeenschappelijke matches (met >15cM per gedeeld segment) moeten allemaal 'raak' zijn ...om de onbekende voorvader te kunnen vinden..." 

Ik neem aan (of moet ik zeggen 'ik vrees'Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

) dat er met de nieuwe test van de dochter van de volle broer van je vader nog meer gemeenschapplijke matches zijn bijgekomen met het "halfnichtje". 

Nu vraag ik me af of je inmiddels kwartierstaten (liefst met parentelen) hebt kunnen opvragen van een aantal van die onbekende personen met wie het ''halfnichtje'' én jij (of je volle nicht) een match hebben, bij voorkeur op hetzelfde gedeelde segment) en of daaruit een kandidaatvoorvader is te destilleren?

PS: het zou kunnen helpen om alvast  een profiel van je vaders vader samen te stellen. In welke periode had hij een relatie met je oma?  Welke locale gebeurtenissen waren er (delpher.nl krantenarchief). Waar woonde oma toen? Welk werk deed zij?  Wie deed de twee geboorteaangiften en hoe zijn de vernoemingen? Zijn er foto's, voorwerpen uit die tijd? Idem door het halfnichtje. Wat is de overeenkomst tussen jouw oma en de overgrootmoeder van het halfnichtje? Wat weet je 90 jarige halftante van dit alles? Zijn er bijzondere "etniciteiten" (verschillen en overeenkomsten)?

edit 30/12: de doorhalingen zijn n.a.v. je reaktie van 30/12

sprangers - 24 dec 2020 - 22:23 (laatst bijgewerkt 30 dec 2020 — 22:20 door auteur)

De half-tante van 90 heeft juist wel dezelfde vader als mijn vader en zijn jongere broer. Zij heeft een andere moeder dan mijn vader en oom. Zij is een oudtante van mijn half-nichtje. De grootvader van mijn half-nichtje was haar oudste broer, volle broer en ook een halfbroer van mijn vader en oom. De matches met mijn half-tante komen allemaal overeen met de matches met mijn half-nichtje, dan wel in andere verhoudingen cM en percentages DNA. Met mijn half-tante zijn die allemaal meer dan met mijn half-nichtje. Niet verwonderlijk want ik sta nader tot haar dan tot mijn half-nichtje.

De stamboom van die familie is bekend. Mijn vader was van 1908, zijn broer van 1911. gMijn oma kreeg nog een dochter in 1915 met een andere man. Toen was de relatie met mijn grootvader al over of ze heeft hem bedrogen. Maar hoe dan ook, mijn grootvader is een relatie met een andere vrouw begonnen en is daarmee getrouwd. Het oudste kind van de andere moeder is van 1919. Dus lang na de geboorte van zijn eerste twee kinderen. 

Er viel me wel iets op dat ik absoluut niet begrijp. Mijn half-nichtje (A) heeft een halfzusje, dezelfde moeder dus ook mijn half-nichtje (B), maar daar heeft die tante lang niet allemaal dezelfde matches mee en de matches die er wel zijn hebben veel lagere waarden dan met haar nichtje A. Ik heb wel dezelfde DNA matches uit die familie met B en zelfs aanmerkelijk hogere waarden dan met A. Daar snap ik nu weer niets van. De zusjes onderling hebben wel alle matches met elkaar van moeders kant.

De matches van mijn nicht met die familie zijn er wel, maar in veel lagere waarden dan ik met ze heb. Echt veel lagere waarden. Zo deel ik 16,85% DNA met die half-tante (1254cM) terwijl mijn nicht maar 8,81% DNA (cM was fout, was de match met mijy) met haar deelt. Haar vader moet wel een halfbroer van die half-tante zijn want anders kan ik de verwantschap niet verklaren. Ik deel 12,03% DNA (896cM) met mijn nicht, volle nicht neem ik aan. Met A deel ik 5,14% DNA (394,4cM) en zij maar 1,04%. (ik kan in 23andMe niet zien hoeveel cM dat is. Ik vraag het na.) Van B weet ik het niet want mijn nicht en zij hebben bij verschillende organisaties laten testen. Verwarrend allemaal.

E.L. Gout - 30 dec 2020 - 16:55 (laatst bijgewerkt 31 dec 2020 — 14:52 door auteur)


Ik heb een schematisch parenteel (=het nageslacht) van je onbekende grootvader gemaakt, want anders kom ik er niet meer uit. Het "gevonden halfnichtje", waar je het  tot nu toe over hebt, is in feite een "achterhalfnicht". Als dat klopt, zullen we haar dan voortaan zó noemen?

Controleer even of ik het dan goed begrepen heb. De linker kolom is jouw familie; de rechter kolom is de familie van je achterhalfnicht.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als de half-tante van 90 inderdaad dezelfde vader als jouw vader en zijn jongere broer heeft, dan is dat goed nieuws. En dat zij 16,85% DNA met jou deelt (flink veel meer dan 12,5% wat je gemiddeld zou verwachten) dan is dat nog beter.  Dat de matches, de cM waarden en percentages van jou en je nicht met jullie halftante en achterhalfnicht zo uiteen lopen, kan ik denk ik wel verklaren, maar controleer eerst even mijn schema. En voeg a.u.b. ook de cM waarden toe achter 12,03%, 5,14% en 1,04% (via de "bewerk"button in je reaktie van 16:55). En ook graag de cM-waarde en het percentage van de match tussen jouw achterhalfnicht en haar 90j-tante. 

Er is één ding dat ik niet begrijp; je schrijft: mijn grootvader is een relatie met een andere vrouw begonnen en is daarmee getrouwd. Als hij getrouwd is dan moet zijn naam toch zijn terug te vinden? Waarom is hij dan onbekend? Of is hij wél bekend en hebben we al die tijd langs elkaar heen zitten praten? En zoek je op dit forum alleen nog bevestiging dat de 90-jarige inderdaad een halftante (geb.1930) van je is?

sprangers - 30 dec 2020 - 22:08 (laatst bijgewerkt 1 jan 2021 — 12:36 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu