stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Beste test?



Profiel afbeelding

Mijn zoon en moeder hebben zich 2 jaar geleden laten testen via MyHeritage. Ik wil dit  nu ook voor mezelf gaan doen, maar ik lees regelmatig dat er nogal wat kwaliteitsverschil zit in de diverse testen. Mijn vraag is nu: welke testen zijn op dit moment het meest betrouwbaar en het meest gedetailleerd?

Andre Sijnesael - 12 sep 2020 - 20:55

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet u eerst vertellen waarom u zich wilt laten testen, waarom uw moeder en zoon dit hebben gedaan en in hoeverre zij er wijzer van zijn geworden. 

sprangers - 13 sep 2020 - 11:33

Ik ben er vooral in geïnteresseerd om de resultaten van 38 jaar kwartierstatenonderzoek aan te vullen. Mijn zoon heeft zich laten testen omdat hij via zijn moeder Indisch is en graag wilde weten waar zijn roots liggen. Mijn moeder heeft het laten doen omdat haar jongere zus al 30 jaar beweert dat ze geen kind van haar vader is (hetgeen met de test overigens ontkracht is). Uit haar test kwamen een paar opvallende uitslagen, onder meer als etniciteit Balkan (met als "hotspot" Bosnië) en Italië met percentages van rond 10%. In haar familie ging altijd al het gerucht dat er Spaanse roots zouden zijn gezien het mediterrane uiterlijk van mijn moeder en haar zussen. 
Bij mijn zoon kwam bovendien nog Iberisch-meso-Amerikaans naar voren (bij mijn moeder niet).

Omdat ik hier en daar lees dat de Myheritage-testen vooral "fancy" zijn en weinig nauwkeurig, wil ik de test voor mijzelf niet zomaar daar laten doen, vandaar mijn vraag. Ik heb bovendien nog een ander doel, dat ik om privacyreden hier niet kan noemen. 

Andre Sijnesael - 13 sep 2020 - 11:51

De etniciteiten-indeling van MyHeritage (en dergelijk soort bedrijven) zijn discutabel en inderdaad vooral fancy. Je gerucht over Spaanse roots doet me denken aan het Verborgen Verleden van Annechien Steenhuizen. Veel interessanter dan die zogenaamde etniciteit, zijn de matches die je erbij krijgt. Daarmee kan je hedendaagse verwanten vinden met wie je jouw kwartierstaat kan vergelijken om (met enig geluk en veel inspanning) een gemeenschappelijke voorouder te vinden en waarmee je hopelijk je kwartierstaat kan aanvullen. Het is een autosomale DNA test en verwanten met wie je een voorouder deelt van meer dan ongeveer 7 generaties geleden, zal je waarschijnlijk niet vinden. Dus als het gaat om de afkomst van een voorvader uit 1720 dan zal zo'n DNA test weinig helpen. Hier vind je een spectaculair voorbeeld.

Wil je desondanks een test laten doen, dan wil je natuurlijk jouw resultaten vergelijken met die van je moeder en zoon en dat pleit ervoor om weer voor MyHeritage te kiezen; voor (om te beginnen!) €49 kan je je geen buil vallen... als je de privacy aspecten voor lief neemt. Maar als je voor een ander bedrijf kiest, dan zou je wellicht hun resultaten kunnen uploaden naar MyHeritage. Veel informatie vind je bij het CBG

sprangers - 13 sep 2020 - 13:21 (laatst bijgewerkt 13 sep 2020 — 13:24 door auteur)


Er is geen test die alle antwoorden geeft of kan geven op dit moment. De resultaten van een autosomal test zijn voornamelijk handig om matches te krijgen met nog levende achterneven en nichten, ook in de diepte wordt het al snel wazig. Misschien 5 generaties diep en met een behoorlijke en betrouwbare database kan je er wellicht nog meer uit halen maar inderdaad 7 generaties zal toch echt wel de grens zijn. De toewijzing qua bevolkingsgroep uit een autosomal DNA moet je over het algemeen met een korreltje zout nemen, het is een leuke bijdrage maar gebaseerd op het gemiddelde van de bestaande DNA database en Nederland is daarin dus vertegenwoordigd in een aanzienlijke minderheid. FTDNA geeft op dit moment wellicht het meest volledige pakket, Autosomal, Y-DNA en ook MtDNA maar daar zitten wel kosten aan verbonden om dat allemaal boven tafel te krijgen. Bijkomend probleem is dat je met de gegevens die je verkregen hebt absoluut aansluiting moet zoeken met andere mogelijkheden om het DNA te kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld Gedmatch of Yfull waar je de verkregen gegevens kan uploaden en vergelijken. Privacy is natuurlijk een hindernis maar google weet nu al meer van je dan waar ze ooit met DNA achter gaan komen.

Uitgeschreven lid - 16 sep 2020 - 22:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu