stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Bijgewerkte DNA resultaten MyHeritageProfiel afbeelding

Onlangs heeft MyHeritage de DNA 'geschatte etniciteit' bijgewerkt.

Behalve de geografische gebieden met 'etniciteit' zijn er nu ook 'genetische groepen' bijgekomen. 

De etnische gebieden slaan bij MH nergens op (niet alleen bij mij maar kijk maar eens op Youtube bij de meeste Nederlanders); veelal Scandinavië, Ierland en Engeland. Op een paar Duitsers na is 98% van mijn stamboom Nederlands tot in de 16e eeuw en uit onderzoek weten we dat slechts een verwaarloosbaar percentage niet van de juridische ouders afkomstig is. Nul procent (0,0%) Nederlands is dus absurd. Het lijkt er nog steeds op dat MH denkt dat wij allemaal Amerikanen zijn die van de Britse eilanden afkomstig zijn of zo. 

MH voegt dus nu ook genetische groepen toe en die zijn qua geografie wél een stuk logischer. 

Maar is mijn vraag: Weet iemand iets meer te vertellen wat MH met deze genetische groepen bedoelt?

Ronk - 25 dec 2020 - 13:10 (laatst bijgewerkt 25 jan 2023 — 09:43 door auteur)

Zelf geeft MyHeritage hierover de volgende krom Nederlandse verklaring: "Krijg gedetailleerd inzicht in uw afkomst: Genetische groepen nemen uw etniciteitsschatting een stap verder met een indicatie van de specifieke groepen waarvan u afstamt en hun geografische regio's. Met genetische groepen zult u de plaatsen ontdekken waar uw voorouders vandaan komen uit 2100+ groepen, waardoor u een beter inzicht krijgt in uw voorouderlijke afkomst."  Dat is helaas niet erg verhelderend !

Het is kennelijk een poging om hun etniciteitsindeling wat minder verwarrend te maken. Ze onderscheiden namelijk over de hele wereld maar 42 etniciteiten. De etniciteit "Nederlands" zit daar niet tussen. Daardoor is het niet zo "absurd" (zoals u zegt) dat u 0% "Nederlands" zou zijn. U weet natuurlijk ook wel uit de vele eerdere reacties op dit forum (daarvoor hoeft u niet naar Youtube) dat het DNA van de meeste Nederlanders door MyHeritage wordt gedefinieerd als een mengsel van wat zij "Scandinavisch" en "Engels" noemen. Kijkt u op de MyHeritage site naar "Scandinavisch" (en clickt u vervolgens op "geef alle landen weer") dan ziet u dat 54,4% van de Nederlandse MyHeritage testers een overeenkomst heeft met dit zogenoemde Scandinavisch DNA. Daarmee wil MyHeritage niet zeggen dat u een Viking voorouder heeft! Ons DNA lijkt gewoon erg op dat van andere noorderlingen. Dezelfde oefening kunt u ook doen voor uw etniciteit "Engels" (42,8%). Kijken we vervolgens naar het plaatje dat u hierboven afbeeldt dan lijkt me dat MyHeritage een poging heeft gedaan om voor de Nederlanders die 54% en 43% grafisch weer te geven.

Ik ben overigens bang dat er binnenkort meer vragen komen over deze kwestie, want ze hebben weer eens een "Kerstaanbieding"  🎄

sprangers - 25 dec 2020 - 16:27 (laatst bijgewerkt 25 dec 2020 — 19:38 door auteur)

Beste Sprangers, dank je voor je uitgebreide antwoord. 

Er is echter wel degelijk een etnische regio die MH hanteert waar Nederland gewoon onderdeel van is: Noord- en West Europees, dat grofweg Frankrijk, Duitsland en de BeNeLux omvat. Wat ik tot nu toe gezien heb is dat veel Nederlanders die hun DNA naar MH gestuurd hebben, daar 0,0% op scoren.

Het klopt dat er veel Nederlanders voorkomen in de MH regio's Scandinavië en Engeland, maar dat maakt het natuurlijk niet minder absurd.

Weer een kerstaanbieding? Ik zal het doorgeven aan vrienden en familie!

Ronk - 26 dec 2020 - 09:39 (laatst bijgewerkt 26 dec 2020 — 09:40 door auteur)


Ik deel uw mening dat we de “etniciteiten” van MyHeritage meestal met een grote korrel zout moeten nemen, maar men krijgt ze er a.h.w. gratis bij én... het verkoopt zo lekker! Maar de échte waarde van de MH test ligt natuurlijk in de “matches”. Die zijn echter een stuk ingewikkelder te communiceren. Zij die zich impulsief laten verleiden tot een instap 'Kerstaanbieding' komen vaak helaas niet verder dan hun etniciteitsuitslag, waarna ze op een verjaardagsfeestje vertellen dat ze een Viking zijn.

Het probleem van die “etniciteiten” is hun benaming. Een fancy etniciteit “Scandinavisch” klinkt nou eenmaal veel gemakkelijker dan “ik heb die-en-die SNP of STR mutaties op de genen x, y en z ”. Maar daar begint de verwarring: "Scandinavisch" betekent hier gewoon dat u Nederlander bent.

DE Nederlander bestaat niet d.w.z. we hebben niet allemaal precies hetzelfde DNA. MyHeritage gaat grofweg te werk en vindt bij de één (een combinatie van) bepaalde gen mutaties die zij bijvoorbeeld als “Scandinavisch” typeren; de ander heeft een iets andere combinatie en die wordt dan “Noord- en West-Europees” genoemd. Een derde heeft beide combinaties en die krijgt van MyHeritage dan beide “etniciteiten” toebedeeld enz. Als u nog eens kijkt naar de landenspreiding van “Scandinavisch” en “NW-Europees” (doorclicken naar Geef alle landen weer) dan ziet u dat de regiospreiding van die beide etniciteiten eigenlijk nauwelijks verschilt; NW-Europees lijkt iets zuidelijker gespreid dan Scandinavisch. 

Ik heb geen inzicht in het aantal MH testers en weet dus niet of (en zo ja, waarom) veel Nederlanders 0,0% scoren op de etniciteit NW-Europees.

sprangers - 26 dec 2020 - 18:40Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu