stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA segmenten vraagProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kan iemand mij uitleggen wat dit betekend? De 1e is de dochter van mijn oom. De 2e is de kleindochter van mijn moeder haar tante. (De dochter van mijn moeder haar nicht). Hoe zit dat grootste segment in elkaar? Hoe kan het dat het segment hoger is dan die van de dochter van mijn oom?

 

-----------

Grootte van de afbeelding is aangepast door moderator F.

Kate - 3 nov 2021 - 18:06 (laatst bijgewerkt 5 nov 2021 — 10:20 door moderator)

Welkom op het Stamboomforum!

Eerst een tegenvraag: Wat is de onderlinge familierelatie tussen jouw oom en die tante van je moeder ? Want, hebben we het over hetzelfde 'grootste segment' ? Dat moet jij kunnen zien! En ook "hoe dat grootste segment in elkaar zit".

Bestudeer eerst deze uitleg: https://whoareyoumadeof.com/blog/what-are-shared-dna-segments-on-myheritage-dna/

En zou je ons, bij een eventuele vervolgvraag, willen vertellen waar je eigenlijk naar op zoek bent met die drie testen.

PS.  Probeer de titel van je vraag specifieker te maken (dat geeft meer reakties) zie stamboomregels

sprangers - 3 nov 2021 - 23:23 (laatst bijgewerkt 3 nov 2021 — 23:39 door auteur)

Hun hebben geen relatie. Dat is van mijn vaderskant. Hoe werkt dat grootste segment met cm? Hoe kan het dat het grootste segment in cm hoger is bij de klein dochter van mijn moeder haar tante? 

Kate - 4 nov 2021 - 00:17 (laatst bijgewerkt 4 nov 2021 — 00:17 door auteur)

Aha. Als zij geen relatie hebben (d.w.z. als zij niet verwant zijn) dan hebben hun "grootste segmenten" waarschijnlijk niets met elkaar te maken. Je kan dit zien door te kijken of er onderlinge matches zijn tussen (1)de kleindochter van je moeders tante en (2)de dochter van je vaders broer; en dus niet naar de matches die zij elk met jou hebben. (Segmenten van meer dan 15cM duiden in het algemeen op een betrouwbare match c.q. verwantschap)

In dit artikel van het CBG wordt een en ander uitgelegd (m.n. onder punt 4). Het is interessante materie, maar allemaal niet zo eenvoudig als je misschien gedacht had; of heb je je al eerder verdiept in genetica?  Vandaar mijn eerdere vraag: waar ben je eigenlijk naar op zoek? Als je je stamboom wilt uitzoeken, dan ben je op dit forum op het juiste adres, maar dan is een DNA test niet het eerste waaraan je moet denken. Is het daarentegen wél je bedoeling om je te verdiepen in de DNA testresultaten, begin dan eerst de hoeveelheid gedeeld DNA te vergelijken (in percentages en centiMorgan), voordat je je in detail gaat verdiepen in de segmenten.  

sprangers - 4 nov 2021 - 11:28 (laatst bijgewerkt 4 nov 2021 — 11:31 door auteur)

Ik ben bezig met een onderzoek, naar de families. Hun hebben niks met elkaar te maken, dit zijn uitslagen tussen hun en mij, en niet tussen hun. Het viel mij alleen op dat het grooste segment hoger was bij de persoon die in de lijn verder van mij afstaat. Vandaar de vraag hoe kan dat?

Kate - 4 nov 2021 - 15:12


Ja, niet alleen dat die segmenten waarschijnlijk niets met elkaar te maken hebben (en wellicht zelfs op verschillende chromosomen liggen), is het ook zo dat telkens bij het doorgeven van DNA, het steeds willekeurig wordt gerecombineerd (gehusseld) en oorspronkelijke stukjes van segmenten worden afgeknipt en vervangen. Daardoor kan bij de één toevallig een groter deel van een oorspronkelijk segment overblijven, dan bij de ander. Maar kijk je naar de totale percentages en centiMorgans van het gemeenschappelijke DNA, dan klopt het toch vrij aardig dat de waarden van je achternicht (die één generatie verder van je afstaat), ongeveer de helft zijn van de waarden van je nicht (die dichterbij jou staat). In het eerder door mij genoemde CBG artikel staat een schema "Tabel van The Shared cM Project"  waarin je kan de aflezen hoeveel gemeenschappelijk cM je kunt verwachten bij een bepaalde familierelatie.

P.S. Wat dit alles met je familieonderzoek te maken heeft, weet ik niet. Misschien wilde je de "etniciteiten" van je familie onderzoeken? Maar pas op dat die zogenaamde etniciteiten met een grote korrel zout moeten worden genomen. Op dit forum zijn daar al veel discussies over gevoerd. Je kan die nalezen via de link onderaan deze pagina "Naar de index van berichten".

sprangers - 4 nov 2021 - 15:40 (laatst bijgewerkt 5 nov 2021 — 10:57 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu