stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Ervaring DNA onderzoek

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Maja,

Leuk subforum!

Waar het je de DNA analyse laten doen? Er wat vond je van het resultaat? Is de sequentie het enige resultaat? Wat zijn matrilineaire stambomen?

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Hallo Bob,

Ik denk dat matrilineaire stambomen alleen via de moederlijke lijn lopen. Een stamreeks in strikt moederlijke lijn wordt nochtans een matrilineaire stamreeks genoemd.

Groeten,

René

Rene van Eunen

Ik heb mijn onderzoek laten doen bij Genebase. Het directe resultaat is inderdaad alleen een lijst met nummers. Deze geven de muaties aan die ontstaan zijn in de loop van de tijd nadat onze gezamelijke voormoeder in Afrika leefde. Zij wordt de mitochondrische Eva genoemd. Mijn Haplogroup wordt T1a genoemd.
Met het resultaat kan je mensen zoeken met hetzelfde resultaat en proberen familierelaties vast te stellen.
Dat is niet zo eenvoudig omdat er nog weinig mensen de afstammingslijnen van hun moeders moeders onderzocht hebben. Maar wel leuk om te doen. Mijn voormoeders blijken alsmaar in Dordrecht gewoond te hebben, zelfs mijn moeder is daat nog geboren!
Op dit moment probeer ik een familierelatie te vinden met iemand die in Californie geboren en daar (niet legaal) geadopteerd is en geen idee heeft wie haar biologische ouders zijn.

Zijn er in Nederland meer mensen met haplogroep T1a?
Of meer precies:
16126 HVR-1 Substitution T > c
16163 HVR-1 Substitution A > g
16186 HVR-1 Substitution C > t
16189 HVR-1 Substitution T > c
16242 HVR-1 Substitution C > t
16294 HVR-1 Substitution C > t
16519 HVR-1 Substitution T > c

Maja Westhoff

maja

Marja,

Mijn mtDNA werd onderzocht in USA bij FTDNA.

Daar krijg je ook een persoonlijke website, waar info te vinden is en matches gevonden kunnen worden..

Het lijkt mij sterk dat je mtDNA een plaats als Dordrecht aangeeft, dit onderzoek bestrijkt een tijd van enkele duizenden jaren en geeft geen plaats aan maar een streek, in b.v. europa waar uw moederslijn afkomstig van is.

Mij mtdna is J* en is afkomstig van Syrie.

Je kan ook info lezen op mijn website:  www.trommelen.org

Cornelis M.T. Trommelen

Cornelis,

Als je een DNA-onderzoek laat doen bij Genebase krijg je daar ook een plek voor je eigen profiel en mogelijkheden om te vergelijken met anderen. Ook wordt op deze website veel uitgelegd: www.genebase.com.

Natuurlijk volgt de woonplaats van mijn bekende voormoeders niet uit het onderzoek van mijn DNA. De geboorteplaats van mijn moeder heeft ze me gewoon zelf verteld.

groetjes,

Maja

maja

Maja,

Ik begrijp nu beter dat Dordrecht gewoon uit de papieren archieven komt.

Het is inderdaad moeilijk matches te maken omdat veel mensen nog niet aan Genetische Genealogie toe zijn.

Je moet er regelmatig meebezig zijn en de laatste ontdekkingen weten te vinden.

Mocht je willen samenwerken en/of regelmatig informatie willen delen, dan ben ik daar voor te vinden.

Ondanks dat ons mtDNA niet overeenkomt.(dat maakt dan niet veel uit)

Groetjes,

Cornelis

Cornelis M.T. Trommelen

Via onderstaande link kun je vinden wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verschillende testen van de verschillende testlaboratoria die mtDNA testen:

http://www.isogg.org/mtdnachart.htm

En via deze link vind je een kwaliteitsonderzoek van de verschillende testlaboratoria:

http://www.mitochondrialdnatesting.com/dna-testing-labs.html

Maddie van der Wijk

Ik heb mijn mtDNA laten onderzoeken bij FTDNA (FamilytreeDNA) in USA. Had binnen een week een testkit binnen met daarin 3 setjes (2 controlesets). Daarna had ik binnen 3 weken de uitslag binnen en kon daarvoor via een persoonlijk account op de hoogte gehouden worden van de status van het onderzoek.

Ik kreeg een mail toen de uitslag bekend was en zichtbaar was via het account. Resultaten worden met een uitgebreide en heldere uitleg vermeld.

Ik heb haplogroep J. Mijn voormoeder, 10.000 jaar geleden, kwam waarschijnlijk uit Syrie.

Haar vrouwelijke nakomelingen volgden de route door Centraal-Europa die de boeren zijn gegaan, die het eerst de vruchtbare rivierdalen bewerkten en daarna de vlaktes van Noord-Europa .

Maddie van der Wijk

Boeiend

Margaretha Rijkelijkhuizen

Inderdaad een leuk subforum. Sinds enige tijd krijg ik regelmatig mail waarin ik opgeroepen wordt toch ook mijn genealogisch DNA te laten onderzoeken. Tot nu toe heb ik dat compleet genegeerd omdat ik weinig vertrouwen heb in dit soort commerciële DNA tests. Misschien zit ik er wel helemaal naast. Als zo'n test dan ook nog betaalbaar is zou het helemaal mooi zijn. Ik hou dit forum dus een beetje in de gaten en hoop nog meer ervaringen te kunnen lezen

Regina Philip

Mijn Y-DNA (mannelijke lijn) is bepaald bij twee verschillende bedrijven en de resultaten kwamen exact overeen. Betrouwbaar dus.

Een van de oudste en bekendste aanbieders van DNA-tests voor genetische afstamming is FamilyTreeDNA in Houston. Men kan er 37 Y-STRs laten testen voor ongeveer ?110. Er is ook een Nederlands Y project. Zie:

www.familytreedna.com/public/NetherlandsY.

W.F.H. Naudin ten Cate

Ik heb dezelfde ervaring als de heer Ten Cate; mijn y-DNA en dat van mijn vader bij twee verschillende bedrijven (Sorense Labs en AncestryDNA) laten onderzoeken en daar kwamen identieke resultaten uit.  Later nog tests bij drie vermoedelijke familieleden herhaald, en ook daar kwamen telkens profielen uit die erg nauw op de mijne aansluiten (tussen de 43 en 46 van de 46 onderzochte markers).

Wat me wel opviel was dat de most recent common ancestor inschattingen er bij mij telkens volledig naast zitten.  Juist omdat ik uiteindelijk de papieren afstamming ook rond heb kunnen krijgen weet ik precies hoeveel generaties er tussen mij en de geteste familieleden zitten, en dat aantal stappen is doorgaans lager dan wat op basis van de y-DNA test als meest waarschijnlijk werd opgegeven.  Maar goed, zo'n schatting van waar de laatste gezamelijke link is blijft uiteraard een kansberekening voor die laboratoria.

Frederik

Bedankt voor uw reactie.Ik ben inmiddels aardig overtuigd en zal me eens gaan oriënteren voor het laten testen van mijn DNA. Dat is onlangs wel gedaan maar voor medische redenen en het lijkt mij dat de resultaten uit dat onderzoek niet voldoen

Regina Philip

Ik heb een Y-DNA test gedaan bij Genographic en me daarna aangemeld by Familytreedna.com omdat daar nu eenmaal een link op was aangebracht op de Genographic website.   Ik moet zeggen dat ik dat familytreedna-ding maar een vage zaak vind.  Hun website is me volstrekt onduidelijk en hun helpdesk leest mijn vragen niet, maar komt terug met gratuite antwoorden.  Die antwoorden zullen wel ergens op hulle website staan, maar ik heb geen weken de tijd om dat allemaal door te lezen.  De kunst van websites bouwen is duidelijk niet aan een ieder otevertrouwd.  Zo krijg ik bij elk bezoek de melding dat ik een interactive tour heb verlaten die ik wellicht ooit een keer heb opgestart, maar daarna nooit meer.  Ook wordt ik geconfronteerd met termen als order-history en customer, hetgeen mij de indruk geeft dat ik met een commercieel bedrijf vandoen heb.  Dat had ik graag vooraf geweten en niet gaandweg hoeven moeten ontdekken.

Als ik op matches klik, zie ik een lijst waar ik zelf niet insta en dus niet weet wat ik ermee moet.

Om maar een paar ergernisjes te noemen.  Ben ik de enige die zich stoort aan de website van deze club?

maxam


Beste @Maxam,

FamilyTree DNA is inderdaad een commercieel US bedrijf. Hier zie je de medewerkers: http://www.familytreedna.com/about.aspx . Een klein MKB bedrijf met professionals.

Mijn ervaringen zijn redelijk positief. Je kunt op maat testen laten bestellen. Het ligt er ook een beetje aan wat je verwacht van genetische genealogie op dit moment. Welke test(en) heb je laten doen bij ze en waar loop je vast?

Kees

Kees RecourtPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!