stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Ervaring DNA onderzoek



Profiel afbeelding

Mijn Y-DNA (111 markers) is te vinden in mijn publicatie: Het Y-DNA van Gerrit ten Cate uit Borne (±1540 - ±1600).

W.F.H. Naudin ten Cate - 12 mei 2016 - 11:05

Mijn Y-dna (Big-Y) haplo groep is te vinden via Google: "R1b1a2_ht35 2016 Project Tree". Rechter Kolom, ongeveer 35 namen van beneden af. Alhoewel zo'n 50% van de Nederlanders onder R1b vallen, zijn er weinig Nederlandse namen. Genetische genealogie is nog steeds stiefkind...

Gus Van Weert - 24 aug 2016 - 14:30

Ik heb twee autosomale genetische DNA testen laten doen; eerst bij 23andmeEurope (resultaten afgelopen mei) en daarna bij FTDNA. Die resultaten heb ik net een weekje binnen. Ik weet nu in ieder geval mijn maternale haplogroep, H5b1. Mijn 23andme "Ancestry Composition" is als volgt:

99.8% European

93.6% Northwestern European

24.6%  French & German

24.1%  British & Irish

16.5%  Scandinavian

28.4%  Broadly Northwestern European

1.8%     Ashkenazi

1.0%     Eastern European

0.4%     Broadly Southern European

 3.0%    Broadly European

0.1%     Sub-Saharan African

 0.1%    East African

< 0.1%  Broadly Sub-Saharan African

< 0.1%  East Asian & Native American

< 0.1%  Native American

0.1% Unassigned.

 

FTDNA My Origins:

99% European

-Scandinavia 55%

-British Isles 26%

-Southern Europe 17%

-Eastern Europe 1%

Tot nog toe heb ik geen Scandinavische, Oost- en Zuid-Europese voorouders en voorouders van de Britse Eilanden kunnen vinden in mijn stamboom. Wel Duitse, Belgische en Franse. De Ashkenazi (zowel van mijn vaders- als mijn moederskant) heb ik ook niet kunnen vinden. Maar deze mensen wilden niet voor niets niet gevonden worden; waarschijnlijk hebben de meesten hun namen en/of religie veranderd. Idem voor de Sephardi Joden uit Zuid-Europa die volgens de verhalen in onze familie in mijn moeders kant moeten zitten. Veel lijnen heb ik kunnen traceren tot de 16e eeuw maar ik heb nog enorm veel "brick walls" in mijn stamboom zitten; aan beide kanten. Ik vermoed dat een behoorlijk aantal van deze voorouders uit andere landen daarachter verborgen zitten. Ik hoop met behulp van het forum hier enkele van deze te kunnen traceren.

Verder ben ik veel bezig met "DNA Cousins" in de hoop via hen voorouders te vinden. Maar dit is lastig. Vaak zijn het 4th-6th Cousins uit andere landen en kan ik de connectie met mijn stamboom via gemeenschappelijke voorouders maar niet leggen. Probleem is met name dat deze DNA testing companies gericht zijn op Amerikanen en er zijn dus niet zoveel Nederlanders, Duitsers of Fransen die zich getest hebben. Ook lastig is, dat Nederlanders genetisch gezien ongelooflijk dicht bij mensen van de Britse Eilanden en Scandinavie zitten. Er is dus veel overlap en vals-positieve toewijzing van Brits/Iers en/of Scandinavisch.

Maar al met al vind ik deze DNA testen genealogisch gezien het waard. Het is een mooi hulpmiddel in genealogisch onderzoek en om verwantschappen aan te kunnen tonen. Het is ook buitengewoon interessant om te zien hoeveel onderlinge culturele verwantschap er is en hoe grenzen weg vallen. En hoe wij uiteindelijk allemaal aan elkaar verwant zijn. En je komt soms hele onverwachte dingen tegen!

Liesbeth Ninteman - 3 sep 2016 - 00:03

Hi Liesbeth: Thanks for placing that notice. Hope we don't have to wait 3 years again for the next one! How do you hope to find direct line ancestors with just a geographical distribution of Haplogroup H5? Sorry for using English. Reading Dutch is no problem for me...      GUS  P.S. I could not find your name in the internet table on "Haplogroup H&HV mtGenome Project H5-mtDNA Test results (for members).

Gus Van Weert - 4 sep 2016 - 14:28

Gus, je maternale haplogroep geldt alleen voor de moeder van je moeder enzovoorts. Iedereen heeft daarnaast natuurlijk meer dan tienduizenden andere voorouders met verschillende haplogroepen. Daarnaast worden er nog steeds nieuwe subclades ontdekt zoals de mijne (H5b1), waar nog niet veel over bekend is qua afkomst, ontstaan, verspreiding en frequentie. Haplogroep alleen is dus niet zo behulpzaam bij genealogisch onderzoek en zeker niet voor onderzoek naar recentere voorouders. DNA matches wel maar het vinden van familieverbanden en gemeenschappelijke voorouders via DNA Relatives is een ingewikkeld proces.

Ik weet mijn maternale haplogroep via de autosomale 23andme test en aanvullend door het downloaden van mijn raw data via de tool van James Lick https://dna.jameslick.com/mthap/   dus niet via een Full Sequence mtDNA test. Bij FTDNA kan ik alleen meedoen in dat H5 project als ik bij FTDNA die Full Sequence test zou doen en dat vind ik onnodig (en prijzig). Helaas kan ik mijn paternale haplogroep niet laten testen omdat mijn vader is overleden en er geen andere direkte paternale verwanten zijn. Maar zoals al gezegd, haplogroepen zijn te divers, te wijd verspreid en te oud om echt behulpzaam te kunnen zijn bij genealogisch onderzoek. Bij 23andme ben ik de enige met H5b1 tussen 800 DNA matches en H5b zijn er ook maar drie in totaal (inclusief mijzelf) en zonder DNA matches. Als meer mensen (Europeanen!) zich zouden laten testen zou dat wel enorm helpen.

Liesbeth Ninteman - 4 sep 2016 - 15:16

Volgens mij is dat DNA=gedoe nauwelijks te combineren met normaal genealogisch onderzoek.  Met dat laatste kom je hooguit 300-400 jaar terug, terwijl veel volksbewegingen van voor die tijd dateren.  Is er hier iemand die kan zeggen dat hij dankzij DNA-onderzoek tot een concrete match met iemand anders is gekomen?

maxam - 4 sep 2016 - 16:01

Ja, op de fora van 23andme en FTDNA zijn er talloze mensen die via DNA relatives familie hebben gevonden; niet alleen mensen die geadopteerd zijn en zelfs hun biologische vader/moeder/zussen/broers hebben kunnen traceren) maar ook velen die via DNA matches hun stambomen hebben kunnen uitbreiden. Ik heb via 23andme iemand met wiens moeder ik een match heb; we zijn nu bezig de verwantschap te traceren en zodoende zal ik waarschijnlijk een van mijn vele "brick walls" omver kunnen halen en familie aan mijn stamboom kunnen toevoegen. Dankzij DNA testen weet ik in ieder geval dat ik (vrij recente) voorouders heb uit Scandinavie, Oost- en Zuid-Europa en Ashkenazi. Ik heb ontzettend veel DNA matches met deze origines (heel veel Ashkenazi; niet verwonderlijk) en deze moeten achter mijn vele "brick walls" zitten dus dit geeft een aanknopingspunt om verder te zoeken. Via Chromosome Browsers, Matrixen en vooral GEDmatch probeer ik deze mensen met wie ik voorouders deel te plaatsen. Helaas hebben veel mensen geen uitgebreide stamboom of alleen een stamboom die zich beperkt tot hun eigen land en niet daarbuiten. Achter hun "brick walls" zullen dan vermoedelijk ook de gezamenlijke voorouders schuilen. Het is en blijft ingewikkeld en al doende moet je je veel kennis eigen maken over DNA, verwantschap en genetics maar het is ook bijzonder fascinerend.

Een heel goede blog over DNA, stamboomonderzoek en genetics is deze: http://blog.kittycooper.com/

Liesbeth Ninteman - 4 sep 2016 - 16:24

I agree with you, establishing family relations via DNA studies is complicated. However, when the subclade is unique and old, like mine (R1b2*, see my above blog of 24/08/2016), it can identify blood lines. There are about 10 van Weert family lines with different geographic origins in the Netherlands, I manage five, others two, three still to be started. Then there is the Van Wert/Van Wart line in North America. Are all these groups related? Common forefather? If I could get a Y-dna sample from, say two people of each group, a lot would be learned and searches could be more focussed. The problem is, as you rightly state, to get more Europeans to provide samples for DNA testing. We need some more successes like the oer-Vlaardinger...

Gus Van Weert - 4 sep 2016 - 23:48


Zelf heb ik er mijn stamboom niet mee kunnen uitbreiden, maar ik heb er wel anderen vnml (amerikanen) mee kunnen helpen.

Als je dan zo'n match gevonden hebt is het wel een soort van bevestiging van de juistheid van dat deel van je eigen kwartierstaat. (100% zekerheid is er natuurlijk nooit, maar de waarschijnlijkheid dat het klopt is wel groter)

NC Nelisse - 7 sep 2016 - 18:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu