stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA versus papier



Profiel afbeelding

Beste genealogen,

Dit is een oproep aan iedereen die een stamreeks in mannelijke lijn heeft kunnen samenstellen naar een adelsgeslacht uit het Duitse rijk of uit de Nederlanden. Met name ook bastaardtakken zijn in dit kader interessant. Ook belangrijk: dit bericht is niet bedoeld als verborgen reclame.

Graag kom ik met deze mensen in contact om te kunnen onderzoeken of er een interesse bestaat om deel te nemen aan een dna-test. De test wordt gedaan ten behoeve van een internationale projectgroep die zich ten doel heeft gesteld onderzoek te doen naar de verdere ontwikkeling van bepaalde subgroepen binnen het dna-haplotype R-U106. De test biedt mogelijkheden tot het valideren van de op papier samengestelde stamreeks.

Het betreft een projectgroep waaraan mensen kunnen deelnemen die behoren tot de haplogroep R1b-U106. Dit is een haplogroep waar zeer veel mensen deel van uit maken. Binnen deze groep is er weer een subgroep die zich bezighoudt met de haplogroep R-DF98, een subgroep van U106. Haplogroep R-DF98 vertegenwoordigt nog steeds een heleboel mensen. We weten inmiddels ook dat de Franse Bourbons, het Belgisch koningshuis, het Britse koningshuis en het Duitse huis Wettin allemaal behoren tot de groep R-DF98.

Zie: https://www.familytreedna.com/groups/u106/about/background voor meer detailinformatie over dit project.

Iedere deelnemer binnen dit project vertegenwoordigt als het ware een mutatielijn vanuit het heden naar zijn MRCA (most recent common ancestor) (letzter gemeinsamer Vorfahr) binnen de haplogroep U106. Met behulp van dit netwerk is het mogelijk om berekeningen te maken die een indicatie geven over wanneer de MRCA ongeveer leefde. Hoe verfijnder het netwerk des te betrouwbaarder de resultaten. Mijn biologische connectie met het huis Wettin bijvoorbeeld is zeker. De periode waarin de MRCA leefde is met 95% betrouwbaarheid te duiden tussen circa 1100 en 1450. Als er meer deelnemers zijn die een relatie met Wettin hebben of met een ander daaraan ontsproten familie dan kan dat tijdsvenster nog worden versmald.

Om uitspraken te kunnen doen op dergelijk detailniveau is het inderdaad nodig om een uitgebreid DNA-onderzoek te doen. De enige die dat momenteel op hoog niveau aanbiedt is FTDNA met zijn Big-Y test. Kost inderdaad nogal wat, maar kan op salesdagen gereduceerd worden naar $ 399. Nog steeds veel geld. Zelf heb ik in eerste instantie willen deelnemen aan een Benelux DNA-project die werd aangeboden via Familiekunde Vlaanderen. Het testen werd gedaan door de KU Leuven (B). Maar deelname was niet meer mogelijk. De KU Leuven (Dr. Ronnie Decorte) wees mij op FTDNA als weliswaar een commerciële partij, maar met een degelijke reputatie.

De projectgroep R-U106 staat niet onder controle van FTDNA, maar wordt geleid door vrijwillige professionals. Ik heb voornamelijk contact met Dr. Iain McDonald, een astrofysica docent aan de universiteit van Manchester. Hij is ook degene die binnen de groep verantwoordelijk is voor de complexe berekeningen met behulp van de SNP (Single nucleotide polymorphism) (Einzelnukleotid-Polymorphismus) resultaten uit de tests.

Zie: https://www.mdpi.com/2073-4425/12/6/862 voor een artikel van zijn hand met betrekking tot het berekenen van een MRCA.

Vriendelijke groet,

Peter Vullings

P. Vullings - 1 jul 2022 - 19:43

Dag Peter Vullings,

Heb uw bericht gelezen, maar het is me niet helemaal duidelijk wat de meerwaarde van dit onderzoek is t.o.v. niet adellijke personen? Werden die beter bijgehouden en zijn ze daarom te traceren? Dan moet ik denken aan de "grap" dat we allemaal van Karel de Grote afstammen. Was de door u genoemde DNA component uniek voor adellijke mensen?  Ik begrijp de clou niet helemaal. Omdat er zeer veel bastaarden waren wordt dat geen stamboom maar een heel bos. Of ben ik abuis.

 

vriendelijke groet,

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 2 jul 2022 - 14:29

Beste Marie-José,

Van adellijke geslachten is gemiddeld genomen nu eenmaal meer bekend voor wat betreft genealogie. Het project kijkt alleen langs mannelijke lijn. Het Y-Dna wordt overgedragen van vader op zoon en af en toe vinden er in de tijd wat mutaties plaats. Met Y-Dna onderzoek kan men met een hoge graad van zekerheid een gemeenschappelijke voorvader aantonen tussen twee familietakken. Dit kan gebruikt worden om veronderstelde afstammingen te bevestigen dan wel te ontkrachten. Bastaarden zijn in dit verhaal handig om toch uitspraken te kunnen doen over verwantschappen met inmiddels uitgestorven adellijke geslachten (maar die dus wel hun Y-Dna kunnen hebben doorgegeven middels deze onwettige kinderen). Om kansen tot een match te vergroten en om tijdsintervallen wanneer een gemeenschappelijke voorvader geleefd heeft is een groter aantal deelnemers gewenst. Immers hoe meer data hoe nauwkeuriger het netwerk en daarmee ook de uitspraken. En nee, het heeft niets met het willen afstammen van Karel de Grote te maken. Zijn er mensen die een strikt vaderlijke lijn naar De Grote hebben, dan zie ik heel graag dat ze zich melden. Dan kan vervolgens in veel meer detail besproken worden wat er allemaal mogelijk is en wat niet.

Groet,

Peter Vullings

P. Vullings - 3 jul 2022 - 10:01


Dank voor de nadere toelichting.

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 3 jul 2022 - 14:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu