stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Is een DNA match vier generaties terug via drie mannelijke en een vrouwelijke lijn mogelijk?



Profiel afbeelding

Ik heb een vraag over de theoretische mogelijkheid om vier generaties terug DNA te kunnen vergelijken. Zelf heb ik destijds mijn DNA laten bepalen en krijg ik regelmatig DNA matches toegestuurd. Soms zit daar iets nuttigs bij, maar dan moet het match% wel hoog liggen. Nu de casus. Ik twijfel erg dat de vader van mijn oma (= moeder van mijn vader) wel de biologische vader van mijn oma is. De moeder van mijn oma is drie jaar na de geboorte van mijn oma met bedoelde man (Gerardus Rosier) getrouwd, die volgens mijn informatie tijdens de 'bevruchting' en zwangerschap van de moeder van mijn oma in Indië (KNIL) zat. En zaad verstrekken via een postduif zal wel niet mogelijk zijn geweest... :-) Het gegeven dat ik ook nergens een DNA match naar zijn familie (Rosier) ontvang en wel naar andere familietakken, bevestigt mijn twijfel. Nu had ik de ijdele hoop dat ik via een onverwachte hoge match met iemand uit Den Haag (waar de moeder van mijn oma tijdens haar zwangerschap woonde: Noordeinde; inwonend en werkend bij horlogerie Wielik) wellicht een aanknopingspunt kan vinden. Een speld in de bekende hooiberg, maar toch... Alleen weet ik niet of dit theoretisch gezien ook kan. Ter info: mijn naam is Aad Tinnenbroek en ik ben een zoon van Christiaan Franciscus Tinnenbroek die op zijn beurt een zoon is van Adriaan Antonius Tinnenbroek en Christina Francisca Rosier. Die laatsten zijn dus mijn oma en opa aan mijn vaders kant. Allen zijn overleden. Ik ben dus op zoek naar de biologische vader van Christina Francisca Rosier die een kind was van Christina Francisca Dempenfeld (en ook na haar geboorte drie jaar Dempenfeld geheten zal hebben) en de latere 'wettelijke', maar volgens mij niet biologische vader van mijn oma: Gerardus Rosier. Mijn concrete vraag is: zou dat met DNA vergelijkingen mogelijk zijn? Dus vier generaties terug via drie mannelijke familieleden en een vrouw (mijn oma). En vandaar weer terug naar het heden, waarbij ik bedoel een persoon die afstammeling is van deze man (de waarschijnlijke biologische vader van mijn oma) en waarvan DNA is bepaald. Hopelijk is mijn verhaal begrijpelijk en kan iemand mij vertellen of het zoeken naar zo’n DNA match in theorie mogelijk is. Alvast veel dank voor uw reactie. Groet, Aad Tinnenbroek

Aad Tinnenbroek - 6 mar 2023 - 16:36

Dag Aad,

Wat jij vraagt is technisch mogelijk, maar het vereist aan de ene kant veel kennis op het gebied van DNA-matching en aan de andere kant zoveel mogelijk DNA-monsters van bekende familieleden om zogenoemde driehoeksmetingen op het DNA uit te kunnen voeren. En verder natuurlijk geduld om de juiste match op het Internet voorbij te zien komen. Vier generaties terug een match bepalen met autosomaal DNA zit wel op de grens van wat mogelijk is, door de te verwachten vermenging van genen na zoveel generaties.
In ieder geval zul je je schoolcursussen statistiek en kansberekening serieus weer moeten opfrissen.
Je kunt informatie bij één van de grote DNA-databanken opvragen hoe je zo'n project zou moeten aanpakken, of met een professionele DNA-genealoog in zee gaan en die het werk voor je laten doen.

Michaël

Boers 2 - 6 mar 2023 - 18:43

Aad, ik deel de mening van Michaël maar ik zie het toch iets optimistischer. De meest nabije match die je hoopt te vinden is die met een afstammeling van je onbekende overgrootvader. Als die match van dezelfde generatie is als jij dan is hij of zij een halve achterneef/nicht of liever gezegd 'Half second cousin' (Er even vanuit gaande dat er geen andere 'onechte' kinderen in je familie zijn)

Op deze site: DNA en familiegeschiedenis | CBG wordt een en ander uitgelegd.  In het daar afgebeelde schema 'The Shared cM Project' kan je in het vakje 'Half2c' aflezen hoeveel cM(centiMorgan) je statistisch mag verwachten met die match uit jouw generatie: n.l. gemiddeld 120 cM in een range van 10 tot 325 cM (Als je geluk hebt zit de match een generatie hoger in het schema. Als je pech hebt zit de match een vakje meer naar links.) Maar, zoals Michaël al zegt, de trefkans wordt groter naar mate er meer familieleden (die afstammen van je oma C.F.Rosier) ook zo'n autosomale DNA test willen doen (liefst een generatie hoger; bijvoorbeeld je oom of tante), want ieder heeft een enigszins andere DNA-mix van je overgrootvader geërfd.

Je schrijft dat je soms een nuttige DNA match krijgt. Maar de nuttigste hier, zijn natuurlijk de matches die redelijk nabij zijn (>2%) , maar die je op het eerste gezicht niet thuis kunt brengen. Het CBG stelt dat matches van meer dan 15cM meestal nog betrouwbaar zijn.

Ik ben benieuwd of je hiermee verder komt!

sprangers - 6 mar 2023 - 19:37 (laatst bijgewerkt 10 mar 2023 — 21:14 door auteur)

Dag Michaël, bedankt voor je reactie. Ik ga ermee verder. Groet, Aad

Aad Tinnenbroek - 7 mar 2023 - 12:15


Dag 'Boers 2', bedankt voor je reactie. Ik blijf attent op hoge scores en ga me verder verdiepen in deze materie. Groet, Aad

Aad Tinnenbroek - 7 mar 2023 - 12:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu