stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Heeft deze bloedband nog effecten voor DNA? opgelost



Profiel afbeelding

Ik en mijn nicht hebben dezelfde voorouders.

Mijn moeder is de zus van haar moeder.

Mijn vader is de broer van haar vader.

Onze opa is er een van een tweeling en zijn beide met getrouwd met twee zussen van elkaar.

Wat betekent dit voor het DNA. Is onze bloedband dan bijna een zusrelatie of wijken de DNA bouwblokken nog te veel van elkaar af? 

Nicole Spaans - 12 nov 2023 - 16:49

Hi Nicole

Normaliter delen nichten ongeveer 12,5% DNA maar in jullie geval is dat het dubbele alleen al gelet op het feit dat jullie beider ouders broers en zussen van elkaar zijn. Maar jij deelt met je nicht een nog hoger percentage dan 25% gelet op jullie grootouders. Maar hoeveel? 

Wil je ons eerst nog even verduidelijken hoe het precies zit met die grootouders: die tweeling opa's is dat een eeneiige tweeling? (Eeneiige tweelingen zijn identiek; tweeeiige zijn als gewone broers en delen ongeveer 50% DNA.) En die zussen oma's zijn die geen familie van die tweelingen? Kan ik aannemen dat er bij overgrootouders geen verwantschap is?

sprangers - 12 nov 2023 - 21:47 (laatst bijgewerkt 12 nov 2023 — 21:59 door auteur)

Bedankt voor uw reactie. Ik heb de vraag over mijn opa even bij mijn tante nagevraagd en zij geeft aan dat het een eeneiige tweeling is.  De opa's en oma's hebben geen familiaire band.

Gr, Nicole Spaans 

Nicole Spaans - 12 nov 2023 - 22:26

een nog hoger percentage dan 25% gelet op jullie grootouders



Dat lijkt een "instinkertje".
Zo te lezen, is maar 1 van de tweeling hun opa. Niet de ene via vader's en de andere via moeder's kant en zijn hun ouders (dus) geen neef/nicht van elkaar.
Dat de tweelingbroer van opa getrouwd is met een zus van oma, heeft dan wel invloed op het percentage gedeeld DNA tussen de nakomelingen van opa x oma enerzijds en de nakomelingen van opa's tweelingbroer x oma's zus anderzijds. Maar niet op het percentage gedeeld DNA tussen de nakomelingen van opa x oma onderling.

Willem H. - 13 nov 2023 - 04:52

Nog even een aanvulling. Mijn nicht en ik zijn beide afkomstig van opa en oma #1. 

Nicole Spaans - 13 nov 2023 - 08:45

Willem H. - vandaag - 04:52:

Dat de tweelingbroer van opa getrouwd is met een zus van oma, heeft dan wel invloed op het percentage gedeeld DNA tussen de nakomelingen van opa x oma enerzijds en de nakomelingen van opa's tweelingbroer x oma's zus anderzijds. Maar niet op het percentage gedeeld DNA tussen de nakomelingen van opa x oma onderling.

Inderdaad; de broer van vraagstellers opa is voor de relatie met haar nicht helemaal niet relevant, hij is van geen van beiden voorouder. Tenzij die tweelingbroer de opa van hun andere zijde is natuurlijk. ;)

Wel zou het feit dat er in opeenvolgende generaties zo 'dichtbij' getrouwd wordt, erop kunnen wijzen dat het om een vrij gesloten gemeenschap gaat, en dan zouden er in eerdere generaties verwantschappen tussen vraagstellers familie van moederszijde en die van vaderszijde kunnen zijn, waarvan men niet op de hoogte is. Toch hoeft de verwantschap ook dan niet hard op te lopen. Ik kom zelf van een eiland en mijn vader en moeder delen veel voorouders – totdat ik genealogie ging bedrijven, zou ik net als de vraagsteller hebben gezegd van niet omdat dit niemand in mijn nog levende familie bekend is. Maar de meest recente gemeenschappelijke voorouders leefden in de achttiende eeuw. Elk nieuw gevonden gemeenschappelijke voorouderpaar verandert maar een heel klein beetje aan de consanguïniteit. En zoals aangegeven met de cursivering hierboven, dat zoiets bij de vraagsteller ook het geval is, is speculatie.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 13 nov 2023 - 10:11

Carl73 schrijft : Tenzij die tweelingbroer de opa is van de andere zijde...

Naar ik begreep is dat precies het geval! Een opa van Nicole is dezelfde als de opa van haar nicht (zoals bij iedereen); de andere opa zou dan identiek zijn aan de opa van haar nicht. 

PS Ik zie nu aan je toelichting dat jij en je nicht toch niet afstammen van de andere tweelingopa. Ik ben er inderdaad ingestonken! Dus dan blijft het bij die ca. 25% DNA die jij en je nicht delen. Zussen delen ca. 50%. Halfzussen delen ook ca.25%. Dat zou bij een DNA test tussen jou en je nicht tot verkeerde conclusies kunnen leiden. Overigens zijn die percentages gemiddelde schattingen; de werkelijke percentages kunnen dichter bij elkaar liggen of verder van elkaar.

sprangers - 13 nov 2023 - 11:05 (laatst bijgewerkt 13 nov 2023 — 17:35 door auteur)


Mag ik jullie allemaal bedanken voor jullie reacties. Ik ben weer wat wijzer geworden over DNA.

Groet, Nicole

Nicole Spaans - 13 nov 2023 - 21:47







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu