Na enig twijfelen heb ik, na een suggestie van een genealoog van het CBG, besloten de zogenaamde "Big Y-700 DNA test" van Family Tree te bestellen. Mijn genealogisch onderzoek strandt steeds bij dezelfde persoon, rond 1480. Een historicus die al jarenlang onderzoek doet naar mijn familie komt óók bij hem uit. Oudere, of relevante secundaire, bronnen lijken te ontbreken. Wellicht dat een dna-test me meer kan vertellen over de periode vóór 1480, o.m. om te bewijzen (dan wel ontkrachten) dat mijn familie verwant is aan een Duits richtersgeslacht, waar mijn (papieren) onderzoek zich voornamelijk op richt.
Heeft iemand ervaring met deze test en het werken met zogenaamde haplogroepen? Ik lees daarover weinig hier op Stamboomforum. De toepasbaarheid van de "Big Y-700" voor genealogen lijkt enorm, zeker wat betreft het in kaart brengen van de migratieroutes van Y-Adam tot huidige generaties.
Ik werk professioneel als onderzoeker en vind archiefonderzoek heerlijk om te doen. Maar wellicht is het niet verkeerd de wonderen der techniek te combineren met onderzoek in papieren archieven.
Dag Roald,
Zelf heb ik geen ervaring, maar je zou contact kunnen opnemen met Arnold Zuiderent (http://www.zuiderent.ch). Hij heeft samen met zijn nu overleden neef prachtig papieren onderzoek gedaan naar de herkomst van de familie Zuiderent en de verwantschap met de heren van Oegstgeest. Hij heeft daarna ook uitgebreid DNA onderzoek gedaan. Zie de sub-pagina http://www.zuiderent.ch/DNA.htm Arnold heeft over zijn familie gepubliceerd in de NL Leeuw, Ons Voorgeslacht in het tijdschrift van de Vereniging Oud Oegstgeest, etc. En er is het prachtig gedocumenteerde boek "Geschiedenis van de familie Zuiderent" uit 2012.
Wat ik wel meen te weten is, dat DNA-onderzoek een heel andere tak van sport is dan genealogisch onderzoek, en dat vooral succes oplevert bij grotere aantallen deelnemers en verder een nogal stijle leercurve kent in een vakgebied dat nog dagelijks dramatisch wijzigt.
Michaël
Beste Michaël, dank voor uw tip. Ik realiseer me dat het een andere "tak van sport" is, waarvan de mogelijkheden (nog) niet te overzien zijn. Persoonlijk denk ik dat dit type tests een revolutie zou kunnen betekenen voor genealogisch onderzoek, zeker wanneer je, zoals ik, tegen het probleem oploopt dat er simpelweg geen bronnen meer zijn. Ik zal contact opnemen met Dhr. Zuiderent, nogmaals dank.
Beste Roald
Ik neem aan dat je oudste voorvader Gerard van Elswijk is, die ik op genealogie online vind. Als hij inderdaad je biologische voorvader is, heb jij hetzelfde Y chromosoom als hij (afgezien van tussentijdse kleine mutaties). Al zijn afstammelingen in de zuiver mannelijke lijn en al zijn voorvaders in de zuiver mannelijke lijn hebben ook dat Y chromosoom (met kleine variaties die tezamen een complete verwantschapsboom opleveren). Maar je kan die verwantschap uiteraard alleen aantonen als die ander ook zijn Y DNA heeft laten testen. Dat geldt dus ook voor je eventuele verwantschap met dat Duitse Richter geslacht. Je moet dan een "match" hebben met een van hun afstammelingen.
Overigens lees ik op
https://help.familytreedna.com/hc/en-us/articles/360004594416-Big-Y-Results-Matches-Introduction#h_01HF78TY1SE5P2DCJFBMQJEYNV
dat de optie om je matches te downloaden "tijdelijk" niet beschikbaar is!
Dank voor uw reactie. Ik realiseer me dat zo veel mogelijk mensen hun DNA moeten laten testen, wil een verwantschap met zekerheid aangetoond kunnen worden. De kaart met migratieroutes kan me sowieso vertellen waar mijn voorouders geleefd hebben, rond welke tijd. Ik heb voorbeelden gezien bij mensen die dezelfde test hebben gedaan en het is ongelooflijk fascinerend.
Mocht blijken dat een van mijn voorouders in de 16e of 17e eeuw rond Geldern/Weeze woonde en later naar Brabant of Limburg kwam, dan is dat een nieuwe aanwijzing dat er verwantschap is tussen de Duitse en Nederlandse tak. In de Nijmeegse Stevenskerk liggen grafzerken van Van Elswijcks met hetzelfde familiewapen als dat van de Duitse tak. In het boek "Limburgsche wapens" (1925) van Van de Venne wordt dat wapen ook afgebeeld. Maar persoonlijk mis ik een bewijs voor een historische connectie.
Aangezien het papieren onderzoek steeds bij deze Gerard van Elswijck strandt en de Duitse archieven in Geldern en Weeze niet verder teruggaan, wil ik het gewoon proberen.