stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » MyHeritage schatting etniciteit en matches.Profiel afbeelding

Goedemorgen,

omdat ik als kind geadopteerd ben en niets wist over de achtergrond van mijn biologische vader (wel van de moeder) heb ik de DNA-test van MyHeritage gedaan. De uitslag was 45% Noord-Afrikaans DNA en de rest Noord/West/Midden Europa. Nu weet ik dat mijn biologische moeder Nederlands/Duits is, dus de Noord-Afrikaanse component moet van de biologische vader zijn. Echter, toen ik via de DNA-matches in contact kwam met een biologische zus en via haar met de biologische moeder werd mij verzekerd dat mijn vader een Italiaan was (meer bepaald: kind van een Italiaanse vader en een (zwarte) Braziliaanse moeder. De gevonden zus en ik zouden dus dezelfde vader hebben.

Alleen: MyHeritage geeft een match tussen mij en de zus van ongeveer 28%. Dit wijst eerder op een halfzus dan een volle zus. In haar etniciteitsschatting ontbreekt de Noord-Afrikaanse component volledig. In mijn overige DNA-matches vind ik relatief veel personen met Arabische namen. In mijn ‘top tien’ is dat bijna 50% (allemaal lagere scores van < 2%).

Ik weet dat je de etniciteitsschatting met een korreltje zout moet nemen maar ik vraag me toch af of je op basis van deze cijfers niet kunt concluderen dat het verhaal van de Italiaans-Braziliaanse vader gewoon niet klopt en ik dus (bewust of onbewust) verkeerde info over mijn biologische vader heb gekregen.

Zijn er mensen die verstand hebben van het interpreteren van dit soort percentages via My Heritage of andere bedrijven die hier iets over kunnen zeggen? Of die een soortgelijke ervaring hebben?

ik hoor het graag.

Ronald Jan de Vries - 8 jul 2024 - 11:30

Beste Ronald Jan

Dit lijkt me heel belangrijk voor jou en ook interessant voor het Forum, maar het geeft ons ook veel vragen. 

Het meest waardevolle en betrouwbare gegeven is natuurlijk die 28% match met je (half)zus. Dat betekent overigens wel dat jullie een "mismatch" hebben van 72% hetgeen zou kunnen verklaren waarom jullie door MyHeritage een verschillende etniciteit hebben toegekend gekregen. Kijk je echter naar de verspreiding van de genoemde etniciteiten, dan zie je dat Italiaans, Braziliaans, Noord-Afrikaans(incl Arabisch) heel erg overlappen. Hierin zit 'm een deel van de beruchte korrel zout!

In plaats van je op het 28% percentage van jullie match te focussen, kun je beter het aantal gemeenschappelijke DNA segmenten c.q. centiMorgans (cM) vergelijken en op het schema "Shared DNA Project" eenvoudig aflezen of jullie naast (half)broer en -zus bijvoorbeeld ook neef en nicht zouden kunnen zijn, hoewel dat laatste niet waarschijnlijk is.

Je schrijft dat je moeder Nederlands/Duits is, maar heb je haar ook gekend of blijkt dat alleen uit je adoptiepapieren en is dat dan te vergelijken met de MyHeritage etniciteitsbepaling? Immers, nationaliteit is niet hetzelfde als etniciteit. Hetzelfde geldt voor de Italiaans/Braziliaanse vader. En zijn die adoptiepapieren te vertrouwen? Ik neem even aan dat het niet mogelijk is een test bij de genoemde Nederlands/Duitse moeder of Italiaanse/Braziliaanse vader te doen (of bij hun evt. andere kinderen)?

Je schrijft verder dat je contact hebt met de moeder van je match, maar niet zeker bent van haar antwoord. Die moeder zou idealiter een DNA test moeten doen om helemaal zekerheid te geven dat jullie match via vaderskant loopt. Dat hoeft niet te betekenen dat je de moeder niet op haar woord gelooft, want de match zou bijvoorbeeld ook via haar zus (of broer!) tot stand kunnen zijn gekomen. Als jullie match inderdaad via vaderskant loopt (waar het op lijkt), dan kan het dus zijn dat jouw biologische vader een oom is van je match! Wellicht kan een nadere bestudering van de gemeenschappelijke segmenten en centiMorgans meer duidelijkheid geven welke van al deze scenario's wel of niet in aanmerking komen.

Laat even weten of je hiermee verder kan.

sprangers - 8 jul 2024 - 13:27 (laatst bijgewerkt 9 jul 2024 — 12:20 door auteur)

Hoewel ik eigenlijk zit te wachten op enige feed back (wat wel zo gebruikelijk is op dit forum), wil ik toch nog iets toevoegen aan mijn bovenstaand verhaal. 

Omdat je twijfels had over de uitkomst, heb ik hierboven allerlei theoretisch scenario's opgesomd. Maar ik vermoed dat de uiteindelijke conclusie zal zijn dat die Italiaans/Braziliaanse man, hoogstwaarschijnlijk jouw vader is. In elk geval zou ik meer waarde hechten aan het woord van de moeder van je match, dan aan de zogenaamde etniciteiten van MyHeritage, welke je, zoals je schreef, met een paar korrels zout moet nemen. Ik vertelde al dat een van die korrels zout in de overlappingen van de genoemde etniciteiten zit. Maar bovendien is het zo dat je met je halfzus slechts ca. de helft van het DNA van jullie vader deelt; in jullie geval 28% van jullie onderzochte DNA.   22% van jullie onderzochte DNA is weliswaar ook van jullie vader afkomstig, maar verschilt bij jullie onderling. Kennelijk maakt die 22% dat MyHeritage aan jullie etniciteit een ander naampje heeft gegeven; meer dan dat is het niet.

PS Mijn verhaal is er op gebaseerd dat de biologische moeder van je halfzus hoogstwaarschijnlijk niet jouw biologische moeder is. Maar nu ik jouw vraag nog eens goed lees, vraag ik me af of ik dat goed begrepen heb. In elk geval ben ik het met je eens dat een 28% match eigenlijk geen volle zus kan zijn.

sprangers - 10 jul 2024 - 15:16 (laatst bijgewerkt 11 jul 2024 — 13:23 door auteur)

 Beste Sprangers,

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Er staat veel informatie in je tekst en ik moet een en ander even rustig lezen en proberen te koppelen aan de resultaten die ik kreeg en ook mijn eigen aannames tot nu toe. Ik zal in MyHeritage de centimorgans erbij zoeken, wellicht dat daar nog iets uit komt.

Wat ik los van de uitslag van de test versus ‘het verhaal’ van de biologische moeder en zus nog naar voren wil brengen (en waardoor mijn twijfel over de biologische vader werd gevoed):

- Ik heb veel matches met mensen in de MyHeritage database met een Arabisch klinkende naam, vrijwel altijd woonachtig in Frankrijk. Nauwelijks matches met Italianen of Brazilianen.

- Bij een andere firma waar ik de MyHeritage gegevens heb ge-upload kon ik ook mijn haplogroep via de vaderlijke lijn zien: E1b1b1a1a2a1b. Zwaartepunt van deze groep ligt in Noord-Afrika.

ik heb zaterdag meer tijd om uitgebreider te reageren op je reacties. Alvast veel dank voor de genomen moeite en fijne avond verder!

Hartelijke groet,

Ronald

Ronald Jan de Vries - 10 jul 2024 - 22:41


Wat leuk om te lezen dat je via dit DNA-onderzoek in ieder geval een halfzus en je biologische moeder hebt leren kennen.

Deze moeder lijkt me toch cruciaal in je zoektocht of leeft ze misschien niet meer? Je kan natuurlijk proberen degene met het hoogste percentage gedeeld DNA met een Noord-Afrikaanse achtergrond te benaderen om zo meer te weten te komen, of je biologische moeder vragen ook een DNA-test van MyHeritage te laten doen.

Je biologische vader zou natuurlijk iemand kunnen zijn met een Italiaans paspoort van Noord-Afrikaanse afkomst. In Brazilië zijn natuurlijk wel veel mensen met juist een sub-Sahara achtergrond maar niet zoveel Noord-Afrikaans. Aangezien het gaat om de biologische vader van je halfzus is het zeer onwaarschijnlijk dat het ook om jouw biologische vader gaat. Zeker omdat bij je halfzus het Noord-Afrikaanse totaal ontbreekt.

Verder wat Sprangers zegt: Kijk naar het gemeenschappelijk DNA, en kijk waar de verbinding zit.

Ronk - 11 jul 2024 - 10:57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu