stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » patroniem of ook naam echtgenoot voeren opgelostProfiel afbeelding

Hallo,

Recentelijk heb ik een kleine discussie gehad met iemand over een naam van een vrouw in mijn onderzoek. Haar naam was Griete Willems. Ik nam daarop aan dat het een patroniem betrof en haar vader Willem moet hebben geheten. Haar man heette echter ook Willem. De discussie ging vervolgens over waar de naam Willems nu vandaan kwam. Betreft het hier een patroniem, waar ik vanuit ging? Of zou het toch de naam van de echtgenoot kunnen zijn geweest, zoals mijn discussie-genoot stelt, omdat dit blijkbaar in sommige delen van het land gebeurde?

Ik had er zelf nog nooit van gehoord. Wel dat men een naam van de moeder aannam igv een buitenechtelijk kind maar niet dat de vrouw de naam van haar echtgenoot als patroniem is gaan gebruiken.

Mijn vraag is: gebeurde dit?

Rosemarie van den Kieboom - 12 nov 2018 - 12:50

Ik ben het nog nooit tegengekomen maar dat sluit het nog niet uit.

Wat nog wel eens gebeurde is dat de vrouw (we nemen de naam Anna) na het overlijden van haar echtgenoot (bv. Willem Ariensz) in de boeken belandde als Anna Willem Ariensz weduwe, of zelfs als Anna Willems weduwe. Dan kun je dan makkelijk op het verkeerde been gezet worden en denken dat het een weduwvrouw betrof die een dochter was van zekere Willem. 

JP Ouweltjes - 12 nov 2018 - 13:12 (laatst bijgewerkt 12 nov 2018 — 13:49 door auteur)

Dank je JP! Ik had er ook nog nooit van gehoord en begon al aan mijzelf te twijfelen. De ander was er zo stellig in! 

De betreffende stuk tekst ging over een paar zonen van Willem (Joachim Willems oa.) die voor versterf van hun moeder Griete Willems borgen. Er staat verder geen naam of toenaam bij of de opmerking weduwe.

Ik ga er dan ook maar (terecht?) van uit dat haar vader ook een Willem betrof.

Rosemarie van den Kieboom - 12 nov 2018 - 13:25

Het komt wel voor vooral in de 15e/16e/17e eeuw in Westnederland en is een bekende valkuil voor genealogen.

 

Edit: Ik zou vooralsnog dus beide opties open houden en proberen zoveel mogelijk bronvermeldingen over de betreffende dame te verzamelen.

Marietje - 12 nov 2018 - 15:04 (laatst bijgewerkt 12 nov 2018 — 15:06 door auteur)

Dank je Marietje!

Rosemarie van den Kieboom - 12 nov 2018 - 16:15

Het lijkt me zinvol om de vraag aan te vullen met een referentie naar de eerdere discussie, want het standpunt van het andere SF lid wordt m.i. niet exact weergegeven in de vraag, dus bij deze. Het gaat om dit bericht van @André Jansen die naar mijn beleving veel ervaring heeft in Gelders onderzoek (door mij vetgedrukt),

... als op de Veluwe in die tijd een vrouw ogenschijnlijk het patroniem Willems draagt, terwijl haar man als voornaam Willem heeft, dan moet je er ook rekening mee houden dat het Willems hier naar haar man verwijst.

Peter S2 - 12 nov 2018 - 18:53 (laatst bijgewerkt 12 nov 2018 — 18:53 door auteur)

Goedemorgen Peter,

Ik weet niet of het zinvol is om de referentie naar de discussie te plaatsen want daar ging mijn vraag niet over. Mijn vraag was een algemene: of dit gebeurd! Vragen staat vrij en ik hoor graag ook meningen van anderen.

Wat betreft de referentie naar de heer Jansen, mijn dank voor het verhelderen van zijn achtergrond. De beleving die u heeft over hem deelde ik helaas (nog) niet aangezien ik de goede man alleen ken uit mijn discussie. Dat hij veel ervaring heeft in Gelders onderzoek wist ik helaas niet (en kon ik ook niet weten) aangezien ik hem verder niet ken en hij zich zo naar mij toe nooit heeft voorgesteld. Wat betreft zijn standpunt: die respecteer ik maar dat neemt niet weg dat ik daar zelf nog vragen over heb. Iets klakkeloos aannemen zit niet in mijn aard en als goed onderzoeker zou je dat ook naar mijn mening ook niet moeten doen. Een onderzoeker moet altijd zichzelf en anderen vragen blijven stellen. Kritisch blijven!

Maar uw mening is mij duidelijk. Mijn dank dus ook voor uw mening! 

Rosemarie van den Kieboom - 13 nov 2018 - 10:21


Ik denk dat mijn vraag in zijn algemeenheid wel is beantwoord. Het is in elk geval een feit waar rekening mee gehouden moet worden en ik zeker wat alerter op zal wezen. Ik sluit hiermee de discussie af! Bedankt!

Rosemarie van den Kieboom - 13 nov 2018 - 10:25De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu