stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Waarom wordt de naam Rees gewijzigd in Rijs? [opgelost]


Profiel afbeelding

Beste leden,

bij het uitzoeken van de stamboom Rijs in Amsterdam, kom ik op deze geboorte akte een aantekening tegen dat in 1838 de naam Rees is gewijzigd in Rijs.

Waar kan ik meer informatie daarover vinden en waarom zou uberhaupt de naam Rees naar Rijs gewijzigd worden?

 

Yolanda Lippens

De ouders in deze geboorteakte trouwen in 1815, de vader heet dan Rijs van zijn achternaam.

Dus misschien is er gewoon een fout gemaakt bij aangifte van de geboorte ?

Anje B.

De correcte achternaam van Bernardus is Rijs (zie hun huwelijk Amsterdam 26/2/1815, bg tekent met B Rijs), kennelijk is bij de geboorteaangifte in 1819 gemeend dat de achternaam van Bernardus Rees zou zijn (hij tekent met B Rees), wellicht door (uit)spraak en/of accent of dialect. In 1838 is rectificatie aangevraagd en door de Rb geautoriseerd. Mogelijk was het 1848 i.p.v. 1838; Thomas Josephus trouwt dan Amsterdam 9/2/1848 als "Rijs" en is blijkbaar de foutieve geboorte-inschrijving ontdekt.

edit: zie nu eerdere reactie.

W. van der Kooij

Het betreft hier, zo te lezen, geen naamswijziging maar een rectificatie in 1838. Dat zou dan kunnen betekenen dat de oorspronkelijke naam Rijs moet zijn geweest. Ben je al andere, daarvoor levende familieleden, tegen gekomen met de naam Rijs?

(edit: anderen waren me al voor zie ik)

richard ambagtsheer

Bernardus Rijs, geboren in Amsterdam, 22 jaar, wagenmaker, zoon van Joseph Rijs en Elisabeth Hendriks, huwt op 26.2.1815 in Amsterdam met Maria Jacoba Temmink, geboren in Amsterdam, 21 jaar, dochter van Joannes Temmink, kruier, en Antje Jonker.

G. Karssenberg

Bernardus Rijs, zoon van Joseph Rijs en Elizabeth Hendriks, is in de Mozes- en Aäronkerk in Amsterdam op 19.5.1792 gedoopt.

G. Karssenberg


Hartelijk dank voor jullie reacties en uitleg! Ik had die handtekening nog niet bekeken. Weer een stukje bij de puzzel. Dank!

Yolanda LippensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu